TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kanal B ekranlarında yayınlanan Güncel, programının canlı yayın konuğu oldu. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Güvenç, hükümetin pandemi sürecinde gösterdiği başarıya dikkat çekti.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vali ve kaymakamlara militan demesine de tepki gösteren Güvenç, Kılıçdaroğlu’nun eleştiri düzeyini bilmediğini ve devletin değerlerini yerle bir ettiğini belirtti. Güvenç, ayrıca Kılıçdaroğlu’nun iktidarı eleştireceğim derken, toplumun değerlerine saldırdığına dikkat çekerek, “Militan tartışması da ölçüsüz, gereksiz, hat aşan, valimizi kaymakamımızı ve kamu personelimizi aşağılayıcı rahatsız edici bir tabirdir” ifadelerini kullandı.

PANDEMİNİN NE OLDUĞUNUN TANIMI BAZEN GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Güvenç, açıklamalarına şöyle devam etti: “Pandemi süreci Türkiye’nin insan kapasitesini, hükümetin yönetme becerisini nelere getirdiğini gösteren önemli bir fırsat oldu. Ayrıca halkımızdaki dayanışma duygusunun ne kadar olduğunu gördük. Tartışmasız pandemi sürecinde en iyi yöneten devlet Türkiye Cumhuriyeti Devleti, en iyi yöneten hükümet cumhurbaşkanlığı hükümeti, bu süreci en iyi şekilde götüren halk 82 milyon vatandaşımız ve tabii ki sağlık bakanlığı. Bir başarı hikâyesine dönüştü. Zorluklar yaşadık ve hala yaşıyoruz. Pandeminin ne olduğunun tanımı bazen göz ardı ediliyor.

HALKIMIZI KADERİNE TERK ETMEDİK”

1 yıldır dünyanın her yerinde yüzde 68 istihdamı sağlayan sektörler yüzde 10 kapasite ile çalışıyor. Bunların hepsini göz önüne alıp ta gelinen noktaya baktığımızda birçok bakımından bir başarı hikayesi var. Mesela şehir hastanelerimizin artması sonucu benim şehrimde bir veya 2 gün yoğun bakımda sıkıntı yaşandı. Bunu da hallettik. Ama batı ülkelerinde bizden daha çok refah düzeyi yüksek ülkelerde tedaviye cevap vermediklerini gördük. Biz halkımızı bu duruma düşürmedik. Halkımızı kaderine terk etmedik.

BUNUN ÜZERİNDEN POLEMİK YAPILDI”

Bizim muhalefetimiz her şeye hayır demekle bir iş yaptıklarını zannediyorlar. Korona geçiren tüm vatandaşlarımızla yaptığımız sohbetlerde bunun aynısını yapmayı başarmışız. Bunun yanında yoğun bakımda sıkıntı olmadı, ilaç bakımında sıkıntı olmadı ve takipte olağanüstü bir başarı sağladık. Hafta içi sanayicilerimizle birlikteydim ve bana, “Devletimiz olmasaydı çok zor duruma düşerdik” dediler. Bugün sanayicilerimiz tamamıyla pandeminin şokunu atmış durumda.

Aşı ile ilgili birçok dedikodu yaptılar. Bir cumhurbaşkanı, bir bakan gidiyor aşı oluyor ve halka örnek oluyor. Bunun üzerinden Türkiye’de siyaset yapıldı. Bence herkes gidip aşı olup örnek olacaktı. 150 tane milletvekili korona oldu. Çok iç içe çalışılıyor. Bu insanlara öncelik olsa ne olur? Ülkenin kanuna ihtiyacı var. Bunun üzerinden polemik yapıldı. Aşı olanlar acelesi olduğundan değil, halka örnek olmak için oluyor.

BAŞKA KAPATMAK İSTEDİĞİ GÜNDEMDE CHP’DE TECAVÜZ VAR, CHP’DE TACİZ VAR”

Dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle fiyatlar yükseldi. Bununla ilgili maliye bakanımız gıda komitesini toplayacak. Hükümet bu sorunun farkında ve umarım toplantıdan yürek soğutacak tedbirlere yönelik güzel şeyler çıkar. Etin kilogramını mahalledeki kasap amcadan aldığın fiyatın 2 katına bakıyorsunuz markette satıyorlar. Buda bir sorun. Koronavirüsle mücadelede Avrupa karışmış durumda, biz iyi durumdayız. Yatırımlar hız kesmeden devam ediyor, ekonomide herkes işinin başında Kılıçdaroğlu bir şey söyleyerek gündemi kapatıyor. Başka kapatmak istediği gündemde CHP’de tecavüz var, CHP’de taciz var, CHP’nin kirli bir ittifakı var. Bunlar konuşulmasın diye Kılıçdaroğlu ortaya bir şey atıyor.

HÜKÜMETİN TAŞRADAKİ TEMSİLCİLERİ OLAN İKTİDAR PARTİSİYLE DOĞAL OLARAK DAHA YAKIN İLİŞKİDEDİR”

Ben 10 sene Valilik yaptım. Merkezi hükümetin taşradaki politikalarını uygulayan adam validir, dolayısıyla devletin adamıdır ama partici değildir. Hükümetin taşradaki temsilcileri olan iktidar partisiyle doğal olarak daha yakın ilişkidedir. Çünkü hükümetin genel uygulamalarını taşraya götürecek adamdır. Vali akıllı adam olarak hükümetle uyumlu bir şekilde çalışır, eğer hükümetin politikaları kafasına yatmıyorsa Valilik yapmamak gerekir. Bu dünde böyle bugün de böyle ama bir Vali kardeşim zaman zaman partiyle hükümeti karıştırırsa o onun sorunudur. Ve bu bugünde zaman zaman olabilir.

ŞİMDİ MUHALEFET ONLARIN AĞIZI İLE KONUŞMAMALIDIR”

Devletin Valisine militan diyemezsin. Kılıçdaroğlu’nun zaten sorunu bu; ölçüyü kaçırıyor, eleştiri düzeyini bilmiyor, devletin değerlerini yerle bir ediyor. Mesela bekçi yasası çıkarttık. Bir algı oluşturdular ‘AK Parti kendi silahlı kuvvetini oluşturuyor’ dediler. Hayır kardeşim! Bekçilik kadimden beri gelen bir görevdi. Yapılan testlerde, deneyimlerde, gözlemler canlandırılırsa bir yasası çıkartılırsa akşam gece güvenliği o sokakta, o mahallede daha etkin olur düşündük dedik. Ama bir yaygara bekçimize polisimize bir hakaretler. Bir yıldır uygulanıyor emin olun mahalle sakinleri rahatladı. Halkı yüzde 99’unun polisle bekçiyle bir sorunu olmaz. Bekçiyi polisi evladı gibi görür. Sorunlu kimlerdir gece hırsızlardır, kapkaççılardır. Şimdi muhalefet onların ağızı ile konuşmamalıdır. Ama Kılıçdaroğlu’nda ölçü yok, Kılıçdaroğlu muhalefet yapacağım derken, iktidarı eleştireceğim derken, toplumun değerlerine saldırıyor ve yerle bir ediyor. Militan tartışması da ölçüsüz, gereksiz, hatti aşan, valimizi kaymakamımızı ve kamu personelimizi aşağılayıcı rahatsız edici bir tabirdir. Elbette ki bu ülkenin Cumhurbaşkanı da kamu görevlilerini savunmak zorundadır.

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANININ SEÇEMEYEN ÜLKE KONUMUNDAYDI”

Türkiye cumhurbaşkanının seçemeyen ülke konumundaydı. Şimdi Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bu ülkeye getirdiği en güzel özelliklerden birisi seçim güvenliği ve seçimin tarihinde yapılmasının anayasa tarafından garantiye alınmasıdır.”

Editör: Mahmut Beyaz