15 Temmuz’da milletin tanklarıyla, silahlarıyla, uçaklarıyla yine bu milletin üzerine ölüm kusan ve sadece Türkiye’nin değil, dünya tarihinin gördüğü en alçak, en kanlı darbe girişimini gerçekleştiren Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) ihanetinin üzerinden tam bir yıl geçti. O gece ülkenin iradesinin yansıdığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bomba yağdıran ihanet şebekesi FETÖ’ye karşı başta bombaların altında demokrasi mücadelesi veren ve ne pahasına olursa olsun meclisi ayakta tutmaya çalışan milletvekilleri olmak üzere tüm Türkiye kenetlenip tankların, silahların üzerine yürümüştü. Üzerine yağan bombalara bir an olsun aldırış etmeden dimdik ayakta duran milletvekilleri, çalışmalarını sürdürerek, FETÖ’cülere tepkisini bir anlamda bu şekilde vermişti. İşte mecliste o gece bu çalışmaları yürüten milletvekillerinden biri olan Kahramanmaraş’ın evladı, Türkiye’nin sevdalısı TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, 15 Temmuz’un yıl dönümünde Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. 15 Temmuz’un ülke tarihinde önemli bir yeri olduğu kadar dünya tarihinde de önemli bir yeri olduğunu ifade eden Güvenç, o gece ölüme koşa koşa giden kahraman bir halkın mücadele verdiğini söyledi. Darbeyi cunta hareketi, darbeye karşı verilen tepkiyi ise halk hareketi olarak tanımlayan Güvenç, bundan sonraki süreçte ülke olarak birbirlerine daha sıkı sarılacaklarını ve geleceğe daha güvenle bakacaklarını vurguladı.  

“MİLLETİMİZ DEMOKRASİSİNE TOPYEKÛN SAHİP ÇIKTI”
15 Temmuz’da milletin demokrasiye topyekûn sahip çıktığının altını çizen Güvenç, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “15 Temmuz ülke tarihinde, cumhuriyet tarihinde elbette ilk ama dünya tarihinde de birçok yönden çok önemli bir olay. Çünkü dünya tarihi böyle bir ihanet görmemiştir. Çünkü içerden vurulduk ve bu ülkenin yetiştirdiği askerler acımasızca ülkenin uçaklarıyla, ülkenin askeri üniformalarıyla halkını, meclisini bombaladı. 249 tane şehit verdik. 15 Temmuz’un bir başka özelliği de ölüm kusan uçaklara karşı gömleği ile dışarıya çıkan ve elinde silahı olmayan halkın olmasıydı. Ölüme koşa koşa giden halk vardı. Batılılar bunu asla anlamadı. “Böyle bir şey olamaz” dediler. Bizim milletimiz demokrasisine topyekûn sahip çıktı. Batılılar zaten bizim halkımızı hep küçük görürler. İşte “İleri görüşlü değil, demokrasiden anlamaz”  şeklinde konuşurlardı. O gece halkımızın bütün bu değerlendirmelere isyanıdır. 15 Temmuz zenginiyle, fakiriyle, yaşlısıyla, genciyle Kürdü’yle, Türk’üyle, Alevi’siyle, Sünni’siyle topyekûn sistemine, demokrasisine, devletine sahip çıkış hareketinin adıdır. Bu bir halk hareketidir. Darbe cunta hareketidir ama darbeye karşı cumhurbaşkanımızın önderliğinde geliştirilen hareket ise halk hareketidir.”

“TÜM TÜRKİYE’DE İNSANLAR DARBEYE TEPKİSİNİ CANI İLE ORTAYA KOYDU”
Tüm Türkiye’de insanların darbeye tepkisini canıyla ortaya koyduğunu belirten Güvenç, “Sadece Ankara’da, İstanbul’da tepki konulmadı. Türkiye’nin tüm şehirlerinde Muş’ta, Mardin’de, Maraş’ta millet tepkisini canıyla koydu. Artı bir başka durum oldu. Bir aya aşkın süre insanlar sabahlara kadar meydanlarda demokrasi nöbeti tuttu ki bir daha hiçbir hain güç, hiçbir kötü emel besleyen bu ülkeye darbe yapmaya kalkmasın diye. Bu anlamda 15 Temmuz bir kahramanlık destanıdır, bir demokrasi destandır, bir halk hareketidir. Halkın yazdığı dünya tarihinde unutulmaz bir destandır. Yıl dönümünde de elbette bu kahramanlığa yakışacak şekilde, şehitlerimizin ruhunu şad edecek şekilde seviyeli etkinliler yapılacaktır. Buradaki amacımız bizim bu ülkenin geleceğini garantiye almaktır. Bu ülkede bir daha darbe olmasını önlemektir. Bu ülkenin geleceğini kurtarmaktır. Onun içinde bu 15 Temmuz’da çok daha fazla kenetleneceğiz. Çok daha birbirimize sarılacağız ve geleceğe daha güvenle bakacağız” ifadelerini kullandı.

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz