Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 99 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. Maraşlı için “12 Şubat Ruhu”, var olabilmenin ilk ve son günüdür. Bütün benliğiyle, tâ iliklerine kadar o ruhu taşıyan Maraşlı, “12 Şubat günü” dimdik, tek bir yürek olarak; vatan için, namus için, bayrak için işgalci-emperyalist güçlere karşı koydu. O günden bugüne her 12 Şubat’ta kutlanan Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Bayramı, içinde barındırdığı büyük coşkuyla Türkiye’de dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü kutlamalarının bu yıl ki onur konuğu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay oldu. Oktay’ın yanı sıra kutlamalara AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, Celalettin Güvenç, Mehmet Cihat Sezal, İmran Kılıç, Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Cumhuriyet Halk Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Kutlama töreni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un askeri araçla vatandaşları selamlamasıyla başladı.

“KAHRAMAN ŞEHİRDE BÜYÜK BİR DESTAN YAZILDI”

Ardından Kahramanmaraş’ın İstiklal Madalyası’nı Türk bayrağına takan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Başkan Erkoç, “Bugün onur ve gururun 99’uncu yıl dönümümü büyük bir mutlulukla huzur içinde kutluyoruz. Milletimizin bekası için vatanımız için onur bir duruş göstermemizin 99’uncu yıl dönümünü kutluyoruz. Gözlerini kırpmadan canlarını ortaya koyan, kanlarıyla bu aziz vatanı sulayan kahraman ecdadımızı minnet ve şükranla selamlıyorum. Bundan tam 99 yıl önce burada bu kahraman şehirde büyük bir destan yazıldı. İman dolu halk dünyanın en güçlü ordularından bir tanesini büyük bir bozguna uğrattı. O gün ölüm günüydü. O günde 7’den 70’e bu şehrin tüm insanları tüm kesimleri tüm renkleri tarihin altın harfleriyle yazacağı bir duruş gösterdi. Onlar o gün bize çok önemli bir emanet bıraktılar. Özgürlüğümüzü bıraktılar, bu aziz vatanı bıraktılar. Ay yıldızlı al bayrağımızın kıyamete kadar özgürce dalgalanmasını bıraktılar. O gün bizim bayrağımızın tevhidin bayrağı olduğunu, özgürlüğün, imanın bayrağı olduğunu bir kez daha tüm dünyaya haykırdılar. Bugün bu kahraman ecdadımızın torunları cumhuriyetin kurulmasıyla beraber aynı o istiklal ruhu ile istikbali için mücadeleye devam etti. Bugünkü Türkiye’nin ruhunun oluşmasında da başta üstat Necip Fazıl’lar olmak üzere Erdem Beyazıt’lar, Rasim Özdenören’ler hamt olsun o kurtuluş ruhu ile ecdattan aldıkları ruhla geleceği inşa etme yönünde nesillerini eğittiler. Bizlerde onlardan aldığımız ilhamla geleceğimizi inşa etme gayreti içindeyiz. Bu şehrin insanları kahraman ecdadı gibi bugünde ülkemizin istiklali ve istikbali için Türkiye’mizin dört bir yanında sınır boylarında şehadete yürümekteler. Özellikle bölücü terör örgütüne karşı yapılan mücadele de bu kahraman şehrin evlatları şehadet şerbetini içerek yine en önde yer almaktalar. Bizlerde Allah’a hamt olsun o onur ve şerefle onu hep yüreğimizde hissederek bu şehri inşa etme gayret içinde oldu.”

“KAHRAMANMARAŞ ANADOLU’NUN HARCIDIR”

Kahramanmaraş’ın Anadolu’nun ruhu olduğunu belirten Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise “Gerçekten Anadolu’nun dört bir yanında değerlerimize yönelik, bayramlarımıza yönelik, kahramanlıklarımıza yönelik teveccüh vardır. Ama Kahramanmaraş bir başkadır. Kahramanmaraş’ın evladı yaşlısı ile, genci ile, öğrencisi ile, öğretmeni ile, velisi ile müteveccihtir. Seviyor bütün kahramanlıklarını, ecdadını, medeniyetini, bununla gurur duyuyor. Bugün de Kahramanmaraş emperyalistlerden kurtuluşunun 99. yıl dönümünde bu teveccühü en güzel şekilde tezahür ettiriyor. Kahramanmaraş demek, Anadolu’nun kalbi demek, ruhu demek. Kahramanmaraş, Anadolu değerlerinin odaklandığı merkez demek. Anadolu’daki Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı, ruhu lokomotifi Kahramanmaraş’ta ortaya çıkmıştır. Bugün de gerçekten bu medeniyet umdelerimizin taşınması açısından Kahramanmaraş’ın âlimleri, arifleri, kısaca Kahramanmaraş’ta bulunan her bir vatandaşımız tek tek bu değerleri taşımayı bir nefer olarak kendisine misyon edinmiştir. Kahramanmaraş’ın bu değerleri, hem bireysel yaşamımızda, hem ailevi yaşamımızda hem de toplumsal yaşamımızda istinat noktasıdır. Kahramanmaraş Anadolu’nun harcıdır. Milletin ve devletin birliği bütünlüğü için bir çimentodur Kahramanmaraş’ın ruhu. Kahramanmaraş’taki bu değerlerin bütün gençlerimize aktarılması, elbette ki her birimizin önemli bir misyonudur. Biz bir yanda medeniyetimizi istinat noktası yaparken, istiklalimizi bununla sağlamışken, aynı zamanda istikbal inşasını da bu değerleri istinat noktasına aldığımız gibi hikmeti ve bilimi esas alacağız. Hikmeti, bilimi, ilmi gelecek nesiller ile buluşturup rekabet gücümüzü dünyada arttıracağız. Dün bütün emperyalistlere dur diyebilip bir istikbal meşalesini yaktığımız gibi bugün de genç kuşaklarımızı, yeni nesillerimizi en güzel şekilde eğiterek, bu değerleri vererek bütün dünyada rekabet gücümüzü arttırarak, bilimi, hikmeti esas alarak bu öncülüğü hep beraber sağlayacağız” şeklinde konuştu.

“12 ŞUBAT RUHU İLE 15 TEMMUZ RUHU AYNIDIR”

Ardından kürsüye gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, önümüzdeki yılın Kahramanmaraş’ın düşman kurtuluşunun 100. yılı olması nedeniyle daha güzel etkinliklerin yapılacağına dikkat çekerek, “Her yıl yeni yeniden bilincimizde yeşerttiğimiz, yeniden hatırladığımız bir ruhun çocuklarımıza tevarüs etmesi için yaptığımız etkinliklerine ve Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 99. Yılıdır. Bu yıl 100. Yılın da arifesindeyiz inşallah 100 yılımızı çok daha güzel etkinliklerle kutlayacağız.  12 Şubattan 15 Temmuza selam olsun. Çünkü 12 Şubat’ın ruhu ile 15 Temmuzun ruhu aynı ruhtur. Sütçü İmam’dan Ömer Halis Demir’e selam olsun. Çünkü Sütçü İmam’ın ruhu ile Ömer Halis Demir’in ruhu aynı ruhtur. Biz bu şehrin evlatları olarak ve sorumluluklarımızın da farkında olarak şunu bugün bir kez daha hatırlamalıyız, bu ruhun bir siyasi görüşü yoktur. Bu ruh, bu topraklara ait olmanın, bu mukaddesata, bu inanca ait olmanın ve bu inancın çocukları olmanın yerli ve milli olmanın bilincimizde dipdiri tutulmasıdır. O yüzdendir ki bugün sadece bir şeyi bilir ve bir şeyi hatırlarız. Biz bu ülkeye aşığız, biz bu şehre aşığız. Biz, bu şehir düşman işgaline uğradığında Halep’ten kalkıp ben burada duramam diyen ve Maraş’ın kurtuluşunu koordine ve organize eden Arslan Bey’in durduğu yerdeyiz, Rıdvan Hoca’nın durduğu yerdeyiz, Ali Sezai Efendi’nin durduğu yerdeyiz. Çünkü bizi biz yapan ne olduğumuz değil, istikametimiz ve nerde durduğumuzdur, nereye ait olduğumuzdur” dedi.

“12 ŞUBAT'TA BU RUHUN POTASINDA ERİYORUZ”

Kahramanmaraş’ın evladı olmaktan duyulan gururun yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Ünal, “Üstat Necip Fazıl’ın da dediği gibi “ben bu şehre ait olmakla bu şehrin evladı olmakla gurur duyuyorum." Biz bu şehrin çocukları olarak kardeş olmanın, bir olmanın ve beraber olmanın bilincini yaşatmamız gerekiyor. Kahramanmaraş söz konusu olduğunda her şeyi bir kenara bırakacak bir bilince sahip olmamız gerekiyor. Kahramanmaraş'a hizmet Kahramanmaraş'la ilgili hayal kurmanın ve o hayalleri gerçekleştirmesinin mücadelesi söz konusu olduğunda siyasi görüşlerimizi bir kenara bırakabilmeliyiz. Ancak o zaman Kahramanmaraş'ın yaraları sarılır ve Kahramanmaraş 99 yıldır kutladığı o yüce ruhu yaşatır ve devam ettirir. İşte o yüzden biz her 12 Şubat'ta bir araya geliyoruz. O yüzden biz her 12 Şubat'ta bu ruhu yeniden hatırlıyoruz. Biz siyasetçisiyle, bürokratıyla, halkıyla ve her kesimiyle 12 Şubat'ta bu ruhun potasında eriyoruz ve erimemiz gerekiyor. Rabbim bizi bu ruhla bu bilinçle nice 99 yıllara nice 100 yıllara kavuştursun. Rabbim kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin. Bu şehrin evlatlarına Kahramanmaraş'ı daha güzel bir geleceğe taşımayı nasip etsin. Günümüz hayrolsun 12 Şubat kutlu olsun” açıklamalarında bulundu.

“KAHRAMANMARAŞ’IN GURURUNA ORTAK OLMAK İSTEDİK”

Ünal’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş’ın gururuna ortak olmak için kente geldiğini belirterek, “Kahramanmaraş’ın vatan, memleket, istiklal ve bayrak sevdalısı yiğit insanları sizleri muhabbetle selamlıyorum. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun. Tarihten bu yana bizler için her zaman gurur vesilesi olmuş kahraman şehir, Kahramanmaraş’ta sizlerle bir arada olmaktan duyduğum mutluluğu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Sizlere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gönülden selam ve muhabbetlerini iletiyorum. Bu anlamlı günde Kahramanmaraşlı kardeşlerimizle buluşmak, kurtuluşunun 99. yılında bu gurura ortak olmak için bile isteye sizlerle kucaklaşmaya geldik. İşgalci devletler 20. yüzyılın başında Osmanlı’nın topraklarına göz dikmişti. Yıkma, bozma ve yok etme amacıyla ilerliyordu düşman. Ancak onların oyununu bozacak, hesap etmedikleri bir şey vardı. Kahraman ve aziz milletimiz. Türk milletinin mayası sağlamdır. Tam artık bitti denilirken, hiç hesaba katılmayan bir yiğit çıkar ve milletimizin istikbalini ve istiklalini omuzlar. Tıpkı 15 Temmuz’daki gibi ruhu ve bedeniyle çıkar tek dişi kalmış işgalcilerin karşısına. Seyit onbaşılar, Sütçü İmam’lar, Ömer Halisdemir’ler ve isimsiz nice kahramanlar yatar köklü tarihimizde. Kahramanmaraş böyle bir kahramanlık öyküsünü kalesinin burçlarına taşımıştır. Birinci Dünya Savaşı’nı takip eden günlerde zor zamanlar yaşadık” dedi.

“ASİL DURUŞUYLA ÖZGÜRLÜK KANDİLLERİNİ YAKTI”

Kahramanmaraş’ın 99 yıl önce işgalcilere geçit vermediğini anlatan Oktay, “Böyle bir zamanda bile Kahramanmaraşlının gözlerinde asla korku olmadı, endişe olmadı. Bir yanda Toroslar, bir yanda Ahirdağı direndi Kahramanmaraş, Allah şahittir buna. Tam 22 gün 22 gece Sütçü İmam’ın Uzunoluk’ta yaktığı hürriyet meşalesiyle esaret altında yaşayamayacağını yedi düvele duyurdu Kahramanmaraş. Sütçü İmam’ın kararlı tavrıyla bilekleri büküldü işgalcilerin. Kahramanmaraş’ta geçit verilmedi özgürlüğün yok edilişine. Kahramanmaraş daha o tarihte kendini kurtaran şehir unvanı ile anmaya başladı ve Kahramanmaraş halkı komşu illerin de yardımına koşarak milli dayanışmanın en güzel örneklerini verdi. Kahramanmaraş’ın asil duruşuyla Anadolu’nun dört bir yanında özgürlük kandilleri yanmaya başladı. Kahramanmaraş Anadolu’da işgale karşı direniş ruhunun şahlanışında Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde öncü şehir oldu. Kahramanmaraşlının onuruna el uzatma cüretini gösteren işgalci askerlere tereddüt etmeden ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam’ı şehrin maneviyat öncüsü Ali Sezai Efendi’yi Fransız askerlerinin kaledeki şanlı bayrağımızı indirmeye, hürriyeti elinden alınan bir milletin, ‘Cuma Namazı kılması uygun değildir’ diyerek bağımsızlık yeminiyle cemaatiyle beraber kaleye tırmanan Rıdvan Hoca’yı, kocasının şehit olmasının ardından kendi elbiselerini giyerek eşinin mücadelesine devam eden Senem Ayşe’yi, Kahramanmaraş’ta Kuva-i Milliye’nin kurulmasına öncülük eden Arslan Beyi, Muallim Hayrullah’ı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, sayamadığımız binlerce kahramanı rahmet ve minnetle yad ediyoruz” şeklinde konuştu.

“99 YIL ÖNCEKİ RUH HALA CANLI VE DİMDİK AYAKTA”

Kahramanmaraş’taki ruhun hala canlı olduğuna dikkat çeken Oktay, “Kahramanmaraş istiklalin şehri olduğu kadar, tarımın, sanayinin, kültürün, edebiyatın da şehridir. Yiğitlerin, edelerin diyarıdır. Cesaretiyle, kararlılığıyla, çalışkanlığıyla destanlara konu olan bu güzel şehir, gönül dünyasının zenginliğiyle de ülkemizde ayrı bir yere sahiptir. Kahramanmaraş’ı ve Kahramanmaraşlıyı besleyen gönül pınarları vardır. Abdurrahman Karakoç, Bahaettin Karakoç, Ali Akbaş, Karacaoğlan, Hayati Vasfi Taşyürek, Aşık Mahzuni Şerif gibi şairlerin, ozanların, yazarların tamamı Kahramanmaraş’ın manevi ikliminden beslenmiştir. Yedi Güzel Adam ile Anadolu’nun ruhu ilmek ilmek dokunmuştur. Kahramanmaraş’ın kahramanlığı sözde değildir. Bu şehrin insanlarının her halinden kahramanlık okunur. Kahramanmaraş özgürlüğünü, varoluş hakikati olarak bilenlerin yurdu olmuştur. Buradan Kahramanmaraşlı gençlere baktığım zaman bu ruhun tıpkı Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi bugün de hala canlı ve dimdik ayakta olduğunu görüyorum. Yeni neslin Sütçü İmam’ları, Çakmakcı Sait’leri, Mıllış Nuri’leri ve Senem Ayşe’leri bu toprakları aynı ruhla gelecek nesillere emanet edecektir” dedi.

“16 YILDIR GÜNDÜZ GECE SİZİNLE BİRLİKTE YÜRÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bizim için en mukaddes vazife bu güzel vatan toprağını bizden sonraki nesillere en iyi şekilde teslim etmektir. Bunun için işimizi gönülden yapıyor, gönülden kazanıyoruz. 16 yıldır gündüz gece sizinle birlikte yürüyoruz. Geride bıraktığımız 16 yıllık dönemde ekonomimiz hızlı ve istikrarlı bir büyüme performansı ortaya koymuştur. Kişi başı milli gelirimizi üç kat artırarak 10 bin dolarlara çıkardık. Türkiye’ye 16 yılda 1.6 trilyon yatırım kazandırdık. Şuan da dünyanın 17., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi konumundayız. Satın alma gücüne göre dünyanın 13. büyük ekonomisiyiz. İnşallah 2022’de 12. sıraya yükseleceğiz hep birlikte. Türkiye, istikrarlı politikalarımız sayesinde 16 yılda 200 milyar doları aşan doğrudan yabancı yatırıma ev sahipliği yapmıştır. Yüksek katma değerli ve nitelikli istihdam oluşturan uzun vadeli yatırımları ülkemize çekmeye yönelik politikalarımız önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla devam edecektir. Devlet olarak bir taraftan kalkınma hamlemiz için gerekli yatırımları gerçekleştirip şehirlerimizi ihya ederken, diğer taraftan da ülkemizin bekasına yönelik tehditleri kaynağında bertaraf etmeye devam ediyoruz.

“KAHRAMANMARAŞ’IN DÜŞMANLARI TOPRAKLARINDAN DEF ETTİĞİ O RUHLA...”

Kahramanmaraş’ın 99 yıl önce zaferle neticelendirdiği kahramanlığı, bugün de terörle mücadelede tüm dünyaya göstermekteyiz. Kahraman ecdadımızın torunları olarak, İHA’larımızla, SİHA’larımızla, F16’tılarımızla, tanklarımızla, toplarımızla, en önemlisi de sarsılmaz imanımızla terör örgütlerine ve onların arkalarındaki şer odaklarını çökertmek için inançla ve inatla mücadele ediyoruz. Nasıl Cerablus ve Elbab’daki teröristler yok olmaktan kurtulamamışsa, güney sınırlarımızda tehdit oluşturmaya çalışan teröristlerde kendilerini bekleyen acı sondan kaçamayacaklardır. Kahramanmaraş’ın düşmanları topraklarından def ettiği o ruhu, 7’den 70’e 82 milyon, tek yürek, tek bilek halinde yaşatıyoruz. Sınırlarımızın güvenliği onurumuzdur ve buralarda terör yuvalarının konuşlanmasına asla göz yummayacağız. Aynı zamanda dış politikada ilkeli ve kararlı duruşumuzu da sürdürmekteyiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizin menfaatlerini, her şeyin üstünde tutarak, uluslararası ilişkilerde de yine kutlu yürüyüşümüze devam ediyoruz, devam edeceğiz. Bir taraftan sınırlarımızın güvenliğini sağlarken, komşusu açken tok yatan bizden değildir düsturuyla zorda kalan mazlum ve mağdurlara da kucak açıyoruz.

“16 YILDA KAHRAMANMARAŞ’TA 30 MİLYAR TL YATIRIM YAPTIK”

Ensar görevini layıkıyla yerine getiren illerimizin başında yine Kahramanmaraş gelmektedir. Bu vesileyle sizlere mazlumlara Ensar olduğunuz ve kucak açtığınız için teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde ve liderliğinde göstermiş bulunduğumuz gayret ve çabalar neticesinde oluşan Türkiye’nin 16 yıllık kazanımları hepimiz için çok değerlidir. Tüm bu gayretlerimizin sonucunda sadece belli çevreler değil, üreticisiyle, işçisiyle, esnafıyla, çiftçisiyle, ihracatçısıyla, sanatkarıyla, 81 ilimizle 82 milyonun tamamı kazanmıştır. Cumhurbaşkanımızın yol arkadaşı, Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve Kahramanmaraş Milletvekililerimizin desteği ve yerelde arkadaşlarımızın görevleriyle Kahramanmaraş’ta ülkemizin bütününe yansıyan bu ilerleme ve icraatlardan en iyi şekilde yararlanmıştır, yararlanmaya da devam etmektedir. 16 yılda Kahramanmaraş’a 30 milyar TL yatırım yaptık. Kahramanmaraş’a bir üniversite daha kazandırarak üniversite sayısını ikiye çıkardık ve Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi’ni kente kazandırdık. İnanıyorum ki İstiklal Üniversitesi hızla büyüyüp gelişecektir. 16 yılda Kahramanmaraş’a toplada 78 adet sağlık tesisi kazandırdık.

“KAHRAMANMARAŞ’I HIZLI TRENLE BULUŞTURACAĞIZ”

Eskiden Kahramanmaraş’ın hem ilçeleriyle hem de bölgedeki diğer illerle bağlantısı son derece kısıtlıydı. Ulaşım yatırımlarıyla Kahramanmaraş’ı tüm illerimizle kucaklaştırdık. Kahramanmaraş Havalimanı’nı yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanı haline getirmek için yeni bir terminal binası yaptık ve bu binayı 30 Ocak’ta hizmete açtık. Tüm Kahramanmaraşlılara tekrar hayırlı olsun. Kahramanmaraş’ı hızlı trenle de buluşturuyoruz. Kahramanmaraşlı çiftçilerimizin bereketine bereket katmak için 16 yılda 1,5 milyar TL tutarında tarımsal destek verdik. İnşa ettiğimiz sulama projeleriyle Kahramanmaraş’ta 146 bin dekardan fazla araziyi sulamaya açtık. DOĞAKA vasıtasıyla Kahramanmaraş’ta 300 projeye 88 milyon TL destek sağladık. Eskiden Kahramanmaraş’ta sadece bir tane organize sanayi bölgesi vardı. Bugün 4 OSB ile sanayicimizin gücüne güç katıyor, 9 bin 500’den fazla vatandaşımıza istihdam sağlıyoruz. 2023 hedeflerimize, 2053 ve 2071 vizyonumuza doğru sizlerle yine omuz omuza yürümeye devam edeceğiz. Demokrasimize, kalkınmamıza ve ekonomimize sahip çıkmayı, ilerlemelerin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Kahramanmaraşlı kardeşlerimle tarihten aldığımız bilinçle bu ülkenin tamamına sahip çıkmayı bir borç biliriz. Eğer nereden gelindiği bilinmiyorsa nereye gidildiği de bilinmez sözündeki hikmeti kendimize rehber ediniyoruz.

Konuşmalarına ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebrik telgrafı okundu.

Daha sonra Maraş İşgalini ve kurtuluş gününü anlatan tiyatro oyunu sahnelendi. Tören Kahramanmaraş'ın gazileri, anneleri, babaları, çocukları, mahallelerde oluşturulan çeteler, muhtarlar, çevre illerden gelen gazilerin geçit töreninin ardından sona erdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz