Bundan tam 99 yıl önce Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 12 Şubat 1930’de adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırmıştı. Kahramanmaraşlı için var olabilmenin ilk ve son günü olan 12 Şubat 1920’de, kahraman ecdadımız, kentimizi işgal eden düşmanlara destansı bir mücadeleyle karşılık vermiş ve yurttan atmıştı. Özellikle Fransızlara karşı başlattığı milli mücadele hareketiyle ‘İstiklal Madalyası’ ve ‘Kahraman’ unvanı alan Kahramanmaraş'ın kurtuluşu, 99 yıldır aynı gurur ve coşkuyla kutlanmaya devam ediyor. Düzenli ve güçlü Fransız ordusuna karşı başlattığı teşkilatlanmayla dünyada ‘kendi kendini kurtaran tek şehir’ unvanını da alan Kahramanmaraş’ın kurtuluş günü, çeşitli şekillerde kutlanarak gelecek nesillere aktarılıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 12 Şubat Kurtuluş Bayramı etkinlikleri kapsamında kentin cadde ve sokakları adeta gelinlik gibi süslenip bayram yerine dönderildi. 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’na sayılı günler kala etkinliklere kortej yürüyüşüyle start verildi. Kent protokolü ve vatandaşların katılımıyla Kahramanmaraş Valiliği’nin önünden başlamak üzere Atatürk Anıtı’na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı’na gelindiğinde ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı birbirinden güzel marşlarla coşkuyu doruklara çıkardı.

BU ŞEHRİN EVLADI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

Kortej yürüşünün ardından gazetemize açıklamalarda bulunan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, 99 yıl önceki aynı ruh ve coşkuyla Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun kutladıklarını belirterek, “99 yıldır insanlar aynı heyecanla, aynı coşkuyla o günü yaşayanlarda o günü dinleyenlerde kutlamaya devam ediyorlar. Resmi törenler bir yana genç kardeşlerimiz, yaşlılarımız, kadınlarımız hepsi sokaklarda ve bu milli mücadele ruhunu her gün burada hissediyorlar. Bu şehrin bir evladı olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Bunun geleceğimiz ile ilgili bize umut verdiğini düşünüyorum. Çünkü insanların kendi milli iradesine ve mücadelesine sahip çıkması her şehrinde belki de örnek alarak takip ettiği bir durum. Çünkü biz meclisten izin alırken Kahramanmaraş’ın kurtuluşuna katılacağız müsaade eder misiniz dediğimizde belki başka şehirlerde bu kadar coşkulu kutlanılmıyor. Biraz daha farklı bakılıyor ama Kahramanmaraş bambaşka bir şehir. Bu şehre minnettarız” dedi.

İBRET ALMASSAK TARİH TEKERRÜR EDER”

Tarihten ibret alınarak şanlı mücadelenin gelecek nesillere aktarılmasının önemini anlatan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise, “Öncelikle herkesin kurtuluş bayramını tebrik ediyorum. Bayramlar zaten coşku demektir. Kahramanmaraş’ın kurtuluş şenlikleri görüldüğü gibi gün öncesinden başlar. Değişik etkinliklerle bir hafta boyunca sürer. Bugün o etkinliklerden bir tanesini hep beraber yaşıyoruz. Ben herkesin bayramını yeniden tebrik ediyorum. Olandan ibret alınsın, nesilden nesle salınsın. Yoksa tarih tekrar tekerrür eder. Bu etkinliklerden ibret çıkarmalı, bir daha birliğimize, dirliğimize dikkat edip düşmanların saldırılarına fırsat vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

ANADOLU’DAN DÜŞMANIN DEF EDİLMESİNİN BAŞLANGICI”

Kahramanmaraş halkının 99 yıl önce istikbalini güvence altına almak için mücadele verdiğini dile getiren Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Kahramanmaraş’ın her bir ferdinde kurtuluş bayramı dolayısıyla büyük bir heyecan var. Kahramanmaraş dün istiklali için yaptığı fedakârlığı bugün istikbalini güvence altına almak için heyecanla şahlanmış halde. Öğrencisiyle, öğretmeniyle, ebeveyniyle bütün halkıyla düşmanın Anadolu’dan def edilmesinin başlangıcı olan Kahramanmaraş’taki direnişi heyecanla selam veriyorlar. İstiklalde gençlerimizin örnek alması gereken bir kahramanlık destanıdır Kahramanmaraş. Kahramanmaraş Anadolu’daki direniş ruhunun istiklale ve istikbale yönelik ifadesidir. 99’uncu yılda da büyük bir heyecanla devletiyle, milletiyle hep beraber kutlanıyor. İnşallah bu ruh daim olur. Gençlerimizde yüksek derecede heyecanla bu bayrağı alıp ilelebet koruyacaktır” açıklamalarında bulundu.

İSTİKLAL SAVAŞI’NIN MEŞALESİ BURADA ATEŞLENDİ”

İstiklal Savaşı’nın meşalesinin Kahramanmaraş’tan ateşlendiğine dikkat çeken Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da yaptığı konuşmada, “Tabii bugün bizim onur günümüz. Bugün bizim şeref günümüz. Kahraman ecdadımız bundan 99 yıl önce dünyada eşi benzeri görülmemiş bir destan yazdı ve bizim istiklal savaşımızın meşalesi ateşlendi Kahramanmaraş’ta. Kahramanmaraş Türk tarihi için çok önemli bir dönüm noktasıdır. Kahramanmaraş destanı bir şehrin bir devleti nasıl yendiği dünyaya ispatlanmış oldu. İman ve inanç dolu kahraman ecdadımız onur ve şerefi için canını ortaya koydu. Onlar her zaman bize ilham kaynağı olacak. Onlar her zaman bizim gururumuz olacak. Onları rahmetle, minnetle anıyoruz. Onlara layık bir evlat olmanın gayreti içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

HEP BİRLİKTE COŞKUYLA KUTLUYORUZ”

Kutlamaların oldukça coşkulu geçtiğini belirten AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, “Gerçekten çok coşkulu bir kutlamaya eşlik ediyoruz. Tabii Kahramanmaraş’ın tarihi zaferlerle dolu. 12 Şubat Kurtuluş Bayramı etkinliklerini hep birlikte coşkuyla kutluyoruz. Allah o günleri bir daha getirmesin. Bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyoruz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ BİR İSTİKLAL KENTİ”

Kahramanmaraş’ın istiklalin kenti olduğuna dikkat çeken Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise şehitlerimizi rahmetle anarak, “Biliyorsunuz Kahramanmaraş bir istiklal kenti. Bir başka ifadeyle kurtuluş mücadelemizin başlatıldığı bir kent. Dolayısıyla istiklaline gönülden, yürekten bağlı bir memleket. 12 Şubat 1920’de Kahramanmaraş’ımızı işgal eden o işgalci güçleri, Fransızları düzenli bir asker olmadan, silahı olmadan kanıyla, canıyla, yüreğiyle, imanıyla bu memleketten kovan ve tarihe adını altın harflerle yazdıran bir kahraman kent Kahramanmaraş. Bize bu günleri hediye eden şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.

DESTANIMIZI GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ”

Kahramanmaraş’ın 99 yıl önceki destansı mücadelesinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğine değinen Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay da, “Kurtuluş etkinliklerini büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bugünde valiliğimizin önünden başladığımız kortej yürüyüşle kurtuluş etkinliklerine resmen başlamış oluyoruz. Kahramanmaraş’ımızın tüm dünyaya nam salmış ülkemizin kurtuluş savaşına vesile olmuş bu kurtuluş etkinliklerinin doğru bir şekilde genç nesillerimize anlatılması lazım. İnşallah bu bayramları coşkuyla kutlayarak bu kurtuluşun nasıl elde edildiğini yeni neslimize öğreteceğiz” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Emre Akkış-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz