Kent trafiğinin rahatlaması, halkın ulaşımını daha kolay sağlaması ve trafiğin sağlıklı, akıcı bir hal alabilmesi için mesai farkı gözetmeksizin gece, gündüz çalışan Kahramanmaraş Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, vatandaşlar için adeta bir çile haline dönüşen abartı egzozlar için düğmeye basmıştı. Bu kapsamda resmi ekiplerle mücadelesini sürdürerek, gerekli tüm uygulamaları yapan Trafik Şube Müdürlüğü, bunun yanında abartı egzozla daha sıkı mücadele edebilmek için sivil ekipleri de devreye girdirmişti. Abartı egzoz ihbarlarının sık geldiği güzergâhlarda dolaşan sivil trafik ekipleri, abartı egzoz taktıran sürücüleri tespit edip, mücadelede daha etkin bir rol üstleniyor.

"UYGULAMALARIMIZI HER YAZ DEVAM ETTİRECEĞİZ"
Konuyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, "Geçen yıl yaz aylarında başlattığımız bir uygulama vardı. Araçlarına gizli bir şekilde düğmeyle aktif hale getirilen abartı egzoz aparatı takan sürücülerle ilgili sivil ekipler oluşturmuştuk. Geçen yaz bunun faydasını gördük. 2019 yazında da yine aynı uygulamamızı devam ettirdik. Yine oluşturduğumuz özel sivil ekiplerle şikâyetlerin ağırlıklı olarak geldiği bölgelerde akşam saat 19.00'dan sonra gece saat 2-3'e kadar sivil ekiplerimizi çalıştırdık. Yine bu yazda ekiplerimizin çalışmasının büyük faydasını gördük. 2019 yazı için özel ekiplerimiz tarafından yapılan çalışmalarda 340 sürücüye abartı egzozdan ceza-i işlem uyulandı. Yaklaşık 700 sürücüye yüksek sesle müzik dinlemekten ceza-i işlem uygulandı. Tabii trafikte çevreyi rahatsız etmek sadece gürültü ve sesle olmuyor. Trafik güvenliğini ihlal edecek şekilde araç kullanan sürücülere de yaklaşık 680 sürücüye de trafik güvenliğini ihlalden özel ekiplerimiz tarafından ceza-i işlem uygulandı. Bu konuda şikâyetler çoktu. Bu uygulamalarımızın sonucunda da vatandaşlarımızdan olumlu dönüşler aldık. Vatandaşlarımız bizlere memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Yaz aylarında bu şikâyetler devam ettiği için uygulamalarımızı her yaz bu şekilde devam ettireceğiz" dedi.

"YAYA ÖNCELİĞİNDE BİLİNÇLENME YÜKSEK DÜZEYDE"
Yaya önceliğinde kent genelinde sürücülerin artık bilinçlendiğini anlatan Doğan, "2019 Yılı Yaya Öncelikli Trafikli Yılı olarak ilan edilmişti. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığımız tarafından 2 kez eş zamanlı tüm illerde etkinlik yapıldı. Eş zamanlı etkinliklerin yanında bizde Kahramanmaraş Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü olarak sürücülerimizi ve yayalarımızı bilgilendirme adına çeşitli etkinliklerde bulunduk. Tabii bunun eğitim boyutu var. Okullarımızda eğitimcilerimiz çocuklara verdiğimiz trafik eğitimlerine konu olarak yaya önceliği ve yaya güvenliği konusunu da dâhil ettiler. Sokakta, caddelerde ise yine broşürlerle, uygulamalarla denetlemelerle yaya önceliği konusunda vatandaşlarımızı ve sürücülerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz. Yaya önceliği ile ilgili de bizlere yansıyan son durum şudur; sürücülerimizde yayalara yol verme konusunda ışık olmayan kontrolsüz yaya geçitlerinde biliyorsunuz öncelik yayanın. Sürücülerimizde bu bilincin memnuniyetle yükseldiğini görüyoruz. Işıksız yaya geçitlerinde sürücülerimiz yayalara yol vermeye başladı. Şöyle bir aksaklık görüyoruz; yayalarımızda kontrolsüz yaya geçitlerinde evet öncelik kendilerinin. Ancak ışıklı yaya geçitlerinde yayalarımız bu ışıklara uymak zorunda. Bazen bunun aksaklığı yaşanıyor. Yayalarımız şunu bilsinler; ışık olmayan sadece yatay ve dikey işaretlemelerle yol çizgi ve levhalarla belirlenmiş yaya geçitlerinde öncelik yayanın. Ancak bir trafik ışığının bulunduğu yaya geçidinde yayalara kırmızı insan simgesinin yada yeşil insan simgesinin yandığı durumlarda kırmızı yanıyorsa yayalarımız bekleyecek, yeşil yanıyorsa geçecekler. Bunu da yaptığımız ve yapacağımız bilinçlendirme çalışmalarıyla sürücülerimize ve yayalarımıza anlatacağız" diye konuştu.

"YAYALARA DA CEZA YAZIYORUZ"
Kurallara uymayan yayalara da ceza yazıldığını ifade eden Doğan, "Önceliğin yayalarda olduğu yaya geçitlerinde yayalara yol vermeyen sürücülerimizin cezası 488 TL. Bunun cezasını uygulamaya başladık. Işıklı yaya geçitlerinde de yayalarımız ışığa uymuyorsa bununda cezası 108 TL. Yayalara da ceza yazıyoruz. Tabii bu konuda altyapıda önemli. Büyükşehir Belediyemizle devamlı irtibat halindeyiz.  Araç içerisinde sigara içilmesinin yasak olmasına dair yönetmelik 2013 yılında çıktı. Geçen bu uygulama yapıldı. Bu ceza trafik kanununda geçmiyor. Kabahatler Kanununda geçiyor. Bu cezanın makbuzu trafikçilerde yok" dedi.

ÇAKAR TAKMANIN CEZASI BİN 2 TL
Çakar takan vatandaşlarla ilgili çalışma yürüttüklerini ve bu konuda denetim yaptıklarını dile getiren Doğan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: "Yine İçişleri Bakanlığımızca en son çıkarılan araçlarda ışıklı ve sesli ikaz ve işaretlerin kullanılmasına dair bir uygulama talimatı çıkarıldı. Bunda da kimlerin aracında çakar olup olmayacağı konusu belirlendi. Tabii her makam ve mevki sahibi aracına çakar takamayacak. Burada vatandaşları ilgilendiren konusu şu; bazen gençlerimiz özentiden araçlarına çakar takabiliyorlar. Araçlarında çakar lamba veya benzeri cihazları takmak trafik yönünden cezası var. Bu konuya bin 2 TL ceza uygulanıyor ve bu cihazlar söktürülüyor. Bir yıl içerisinde 3 defa araçlarına çakar takanların araçları 15 gün trafikten men ediliyor. Dolayısıyla hiçbir vatandaşımız aracına çakar takmasın. Bu cihaz geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlarda geçiş üstünlüğünü kullanması için var."

EMNİYET KEMERİ UYARISI!
Doğan, son olarak sözlerine şunları ekledi: "Emniyet kemeri, kırmızı ışık gibi çalışmalarımız devam ediyor. Emniyet kemerinin kazalarda ölüm ve yaralanma riskini yüzde 70 oranında azaltıyor. Bu yüzden vatandaşlarımız bunu bir alışkanlık haline getirsinler. Araçlarına bindiklerinde emniyet kemerini bağlasınlar."

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz