Kahramanmaraş’ta üretimlerinin büyük bölümünü ihraç eden işletmeler, ihracatla kazandıkları dövizle yatırımlarına devam ederken, bu işletmelerin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artırmaları noktasında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makinaları Fuarı (KTM) adıyla organizasyonlar düzenleniyor. Bu yıl 5’ncisi gerçekleştirilen KTM 2019, sektör temsilcilerine kapılarını açarken, fuarın ilk gününde katılım yoğun oldu. Sabah saatlerinde açılışı gerçekleştirilen KTM 2019’u, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de ziyaret etti. Fuardaki stantları tek tek gezen Özkan ve Güngör, makinalar hakkında bilgi aldıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özkan ve Güngör, tekstil sektörünün Kahramanmaraş için önemli olduğuna dikkat çekerken, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Güngör, gündeme yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Kent kamuoyunun merakla takip ettiği Dondurma Festivali ile Kitap ve Kültür Fuarı’nın bu yıl yapılıp yapılmayacağına dair soruları yanıtlayan Güngör,  Dondurma Festivali ile Kitap ve Kültür Fuarı’nın bu yıl içerisinde yapılacağının müjdesini verdi. Güngör, Gaziantep’le yaşanan biber polemiğine yönelik de yorumlarda bulundu. 

“TEKSTİL VE KONFEKSİYON ALANINDA YOĞUN EMEK VAR”
Kahramanmaraş’ın tekstil noktasında önemli bir fuara ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Kahramanmaraş’ı öncelikle tebrik ediyoruz. Kentimizin tekstil severleri, çalışanları, sanayicileri, şehrimizin tekstil alanında hem memleketimize hem de bütün dünyaya merkezi konumda hizmetler sunması önemli ve anlamlı bir zenginlik. Daha önceleri özellikle ifade edildiği gibi tekstil ve konfeksiyon alanında yoğun emek var. Dolayısıyla çokça insanın istihdam edildiği bir alan. Bu yönüyle de çok önemli ve anlamlı. Keza, tekstilin artık sadece girdilerinin ve çıktılarının ekonomik hayatta ve şehrimizin kalkınmasındaki rolünün yanında markalaşmanın önemine vurgu yapılıyor. Moda, tasarım ve bilgi teknolojileri çok önemli. Bilgi teknolojilerinin de en fazla tevarüs ettiği, özellikle tekstil alanındaki makinalaşmada kendisini gösteriyor. Bu makinalaşma da ve makine alanındaki gelişmelerde de ilimizin bu konuda zirveye ev sahipliği yapmış olması çok daha önemli ve anlamlı. İnsani yönü, emek yönü, küresel düzeydeki rekabet gücünü artıracak markalaşma, moda ve tasarım alanı ile bilgi teknolojilerinin en iyi şekilde kullanılması ve bunun makinalaşma alanındaki tezahüründe de Kahramanmaraş’ın söz sahibi olması çok önemli. Bu fuarın da hem sektöre hem de memleketimize büyük katkı sunacağını düşünüyorum. Bu organizasyona katkı sunan bütün kurum ve kuruluşlarımıza, KMTSO başta olmak üzere diğer paydaşlara teşekkür ederim” dedi.

“REKABET GÜCÜMÜZÜN ARTMASINDA ÇOK ÖNEMLİ”
Tekstil Makinaları Fuarı’nın Kahramanmaraş’ta yapılmasının Kahramanmaraş’ın rekabet gücünü artırmasına önemli katkı sağlayacağına dikkat çeken Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise, “Gerçekten de Kahramanmaraş’ımız tekstilde önemli şehirlerden bir tanesi. Türkiye’nin ihracat ve ithalat dengesine baktığımızda ithalatımız ihracatımızı yüzde 75 civarında karşılıyor. Ama tekstilde ihracatımız ithalatımızdan fazla. Kahramanmaraş bu alanda ülkemizin öncü şehirlerinden bir tanesi, bildiğiniz gibi geçtiğimiz gün de Uluslararası Tekstil Zirvesi’ni yapmıştık, bu kez de Tekstil Makinaları Fuarı’nı açtık. Bu fuarın şehrimizde yapılmış olması çok önemli, çünkü Kahramanmaraş’ın tekstildeki potansiyelini gösteriyor. Bir de şehirlerin rekabet gücü, yaptıkları bu tip faaliyetlerle ölçülür. Birçok kriter var ama kriterlerden biri de o şehirde ne kadar ulusal ya da uluslararası fuar, sempozyum, kongre gibi etkinlikler düzenleniyor. Bu da şehirlerin rekabet gücünü gösteriyor. Tekstil Makinaları Fuarı’nın şehrimizde yapılıyor olması bizim bu alandaki rekabet gücümüzü, kapasitemizi gösteriyor. Tekstilde biz tabi ki markalaşmaya, katma değer yaratmaya daha fazla önem vermemiz lazım. Kahramanmaraş’taki girişimcilerimiz bunun için son derece gayretle çalışıyorlar ve kapasite de var. Yarattıkları değerler var ama bunun üstüne çok daha fazlasını koymamız lazım. Çünkü katma değer yaratmadığınız zaman rekabet gücünüz istenilen seviyede olmuyor. Bunun da önümüzdeki dönemde daha fazla gelişeceğini düşünüyoruz. Makine sektörüne baktığınızda dünyada hiçbir ülke bütün ihtiyaçlarını karşılamıyor ama mutlaka karşıladığı birçok faktör var. Gelişmiş ülkelere baktığınızda kendine özgü sanayisi, teknolojisi ve markası vardır. Bizim de mutlak surette tekstilde, tekstil makinalarında ve diğer alanlarda markaya sahip olmamız lazım. Burada yerli üreticilerimizin de çok ciddi makinalarını görüyoruz, bunlar bizim için çok önemli. Türkiye bu manada son derece güzel gelişiyor, ilerliyor. Fuarın şehrimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Burada emeği geçen bütün girişimcilerimize, müteşebbislere, iş dünyamıza, KMTSO başta olmak üzere bütün oda temsilcilerimizi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

“DONDURMA FESTİVALİ DE, KİTAP FESTİVALİ’DE KESİNLİKLE OLACAK”
Basın mensuplarının Dondurma Festivali ile  Kitap ve Kültür Fuarı yapılacak mı sorusunu yanıtlayah Güngör, “Bu yıl içerisinde Dondurma Festivali de, Kitap Festivali’de kesinlikle olacak. Bütün etkinlikler 100’ncü yıl etkinlikleri kapsamında olacak. 100’ncü yıl Dondurma Festivali, 100’ncü yıl Kitap ve Kültür Fuarı gibi hepsi 100’ncü yıl kutlamalarımızın içinde olacak. Bunun için hem Valilik, hem Büyükşehir Belediyesi olarak çalışıyoruz. Hemen hemen sonuçlandı, yakında da bu etkinlik takvimini açıklayıp sizlerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı. 

“BAZI GERÇEKLER EN AZ MARAŞ BİBERİ KADAR ACIDIR”
Geçtiğimiz haftalarda Gaziantep ile yaşanan Maraş Biberi polemiğinin sorulması üzerine açıklamalarda bulunan Güngör, “Gerçekten bu hoş da bir tanıtıma vesile oldu, bazı şeyler olumsuz gibi gözükse de bazen hoş sonuçlar doğuruyor. Ben her zaman şunu ifade ediyorum, bizim şehirlerimizin birbirinin rakipleri değildir, birbirinin tamamlayıcısıdır. Kahramanmaraş güçlü olursa Gaziantep’de güçlü olur, Gaziantep güçlü olursa biz güçlü oluruz, Adana güçlü olursa biz de güçlü oluruz. Şehirden başlayarak bölge ve ülke düzeyinde ve birbirini tamamlayan bir yerel kalkınmadan bahsediyoruz. Bizim şehrimizin çok önemli potansiyeli ve zenginliği var, bu manada hiç yabana atmamız, küçük görmemiz lazım. Ayrıca bölgede Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Adıyaman olarak ortak yerel kalkınma için neler yapabiliriz noktasında çalışma başlattık. Bu şehirlerimizin belediye başkanlarını, valilerimizi, milletvekillerimizi tebrik ediyorum. Çünkü bölgeye yönelik geniş bir organizasyon yaptığınızda bu Gaziantep’e de gelse, Kahramanmaraş’a da gelse, Şanlıurfa’ya da gitse hepimize faydası var. Kazan kazan politikası. Biberde de sayın bakanımızın aslında doğrudan sahiplenmesi yok, biber tarlasına girince kullandığı bir ifadesi var. Buradan bunun Gaziantep’e ait olduğu çıkmaz, ben kendisini aradım, zaten beraber çalışmışlığımız da var. Son derece başarılı bir bakanımız, kendisinin mahiyetinde de çalıştım. Bana, ‘Ben Kahramanmaraşlıları üzecek bir şey yapmam ben’ dedi. Sayın bakanım ben bir twet atacağım, çok da hoş dedim. Güzel de oldu, o da retweet yapmış. Attığımız twet te de, ‘Bazı gerçekler en az Maraş Biberi kadar acıdır, Antep baklavası ile Maraş Dondurması da tatlıdır ama iki şehir de ebedi kardeştir’ dedik. Bu ulasal basına da çıktı, bir kardeşiz, birbirimize rakip olarak büyüyemeyiz. Başkanımıza bu desteği için teşekkür ediyorum, herkesin kendisine özgü gastronomisi var, biz onları paylaşarak birbirimizi tamamlayarak büyüyeceğiz” dedi. 


(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz