2007 yılında açılan ulusal bir yarışma kapsamında çizilen Kültür Park Tesisi projesinin hayata geçirilmesi amacıyla dönemin Kahramanmaraş Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğü tarafından 12 Ağustos 2013 tarihinde ihalesi yapılarak çalışmalar başlamıştı. Başlangıcı Mustafa Poyraz dönemine denk gelen Kültürpark, kentin ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un döneminde tamamlanarak hizmete açıldı. Yapımının üzerinden geçen süreçte gerek mimari görüntüsü gerekse işlevsiz olması sebebi ile tepki çeken Kültürpark, özellikle sosyal medyada eleştirilerin hedefi oldu. İçerisinde, Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesine bağlı birimlerin yer aldığı Kültürpark, kent merkezindeki konumu itibari ile önemli bir noktada bulunmasına karşın oldukça kullanışsız olması sebebiyle boş bir yatırım olarak görülüyor.  
VATANDAŞ, BAŞKAN GÜNGÖR’DEN DEĞİŞİKLİK İSTİYOR!

10 bin metrekarelik alana kurulu olan Kültürpark’ın daha kullanışlı bir şekilde yeniden tasarlanması kent halkının en büyük taleplerinden biri oluyor. Bu taleplerin adresi ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör. Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreterliği ve ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Politika Kurulu Üyesi olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Hayrettin Güngör’ün vizyonunu Kültürpark’da göstermesi özellikle bölge esnaflarının en büyük temennisi oluyor. Kültürpark’ın yeniden projelendirilerek daha kullanışlı bir şekilde Kahramanmaraş halkına hizmet sunması bölgeye de olumlu katkı sağlayacak. 

OTOPARK HALKIN KULLANIMINA KAPANDI!

Tek kullanışlı yönü otopark olarak görülen Kültürpark, bu özelliğini de kaybederek bir kez daha olumsuz bir şekilde gündeme gelmişti. Geçtiğimiz yıl kentte meydana gelen sel felaketi sonrası otoparkta bulunan birçok araç hasar görürken temizleme çalışmaları çok uzun sürmüştü. Sel felaketi sonrası vatandaşların kullanımına kapatılan Kültürpark otoparkı şuan ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin Araç Sevk ve İdare Şube Müdürlüğü olarak kullanılıyor. Otoparkı anlamıyla da vatandaşlar açısından kullanışsız hale gelen Kültürpark’ın biran önce düzenlemesi bekleniyor. 

Kültürpark’ın ihale metni şu şekilde; “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü Tarafından Onikişubat İlçesi Hayrullah Mahallesi 7072 Ada 1 Parselde Yapımında devam edilen Kültür Park Tesisi,10.000 m2’lik Bir Alanda, Kültür Sanat, Bilim, Yöre ve Çevre Değerlerinin Kentin Gereksinimi Olan Yeşili Olabildiğince İçine Alarak Tasarlanacak, İnsan Ölçeğine Görsel ve fiziksel olarak duyarlı, açık ve kapalı mekânlarla; Kentlinin farklı gereksinimlerine yirmi dört saat yanıt verebilecek, çok aktiviteli bir kent merkezi; Kentliyi buluşturma, sanatla kaynaştırma, eğitme, eğlendirme, bilgilendirme, dinlendirme ve yeme-içme  mekânlarının iç içe olduğu bir merkez düşünülmesi" isteğiyle 2007 yılında açılan ulusal bir yarışmanın sonucu olan Kültür Parkı Tesisi projesinin hayata geçirilmesi amacıyla Kahramanmaraş Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğü tarafından 12.Ağustos. 2013 tarihinde yapım işi ihalesi yapılmıştır. Kültür park Tesisi 7 Blok, Bodrum + Zemin + Yeşil Çatı örtüsünden oluşmakta olup Bodrum Katta 6750 m² alana sahip Otopark ile Diğer Bloklarda, Gösteri ve benzeri etkinliklerin yer alacağı, amfi şeklinde düzenlenmiş ve meydanın ortasında oluşturulmuş forum alanı,Meydan (avlu), Konferans Salonu, Yeme-İçme Mekânları, Kültür ve sanat etkinliklerinin yapılacağı mekanlar, Sanatsal Eğitim Atölyeleri, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Kent Müzesi ve Panorama Müzesi ile İSKEP Projesi kapsamında Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Engelliler Şube Müdürlüğümüz, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yürütülecek olan SHİRDB ( Sosyal Hizmetler Destek ve İstihdam Rehberliği Birimi) kurulacak ve halkımızın hizmetine sunulmuştur.”

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz