Cumhur İttifakı AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Hem kent merkezinde hem de ilçelerde yoğun bir şekilde ziyaretler gerçekleştirerek, Büyükşehir Belediye Başkanı olması halinde yapacağı çalışmaları vatandaşlara anlatan Güngör, bu kez ise kentte görev yapan yerel medya mensuplarıyla buluştu. Kervan Han’da düzenlenen programa basın mensupları yoğun ilgi gösterirken, Güngör’e, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici de eşlik etti. Aday gösterilmesinin ardından geçen süreçte seçim çalışmalarındaki son durumu anlatan Güngör, slayt eşliğinde yapmak istediği projeleri detaylarıyla basın mensuplarına aktardı.

“HAYRETTİN GÜNGÖR UZMANLAŞMIŞ VE KENDİNİ KANITLAMIŞ”

Programda ilk olarak AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici basın mensuplarına seslendi. Seçime kısa bir süre kaldığını ve Cumhur İttifakı’nın tam kadro sahada olduğunu anlatan Debgici, “Malum önümüzdeki hafta pazar günü Türkiye seçime gidiyor. Cumhur İttifakı tam kadrosuyla sahada. İlk günden bu yana koşturmaca devam ediyor. Bizler 24 Kasım'da büyükşehir belediye başkan adayı olarak Hayrettin Güngör isminin açıklandığı günden bugüne başkanımızla birlikte ilimizin her bir kesiminde teşkilatımızla birlikte hem tanışma hem kaynaşma hem de şehrimizi tanıma, eksikleri varsa onları gözlemleme noktasında gayret gösteriyoruz. Sağ olsun başkanımızda o gün bugündür bildiği şehrimizi daha detaylı tanıma fırsatı buldu diye düşünüyorum. Hamdolsun koşuşturuyor, yakın bir tarihte de projelerini kamuoyuyla paylaştı. Tabi 24 Kasım'dan sonra bir takım eleştiriler geliyor. Burada biz basınla birlikte sosyal medyada da basında da çıkan bir takım haberleri hep beraberce istişare ediyoruz. Bir takım eleştiriler gelmiş olabilir ama Hayrettin Bey Kahramanmaraş'ı tanıyan, bilen, yapmış olduğu görevler münasebetiyle özellikle belediyecilik, kontrolörlük, mali işler alanında uzmanlaşmış ve kendini kanıtlamış birisi. Bunu bizim kendisine anlatmamıza yüzüne karşı övme değil bu gerçekten bahsediyoruz. Çünkü tüm Türkiye'de hamdolsun belediyelerin teftişlerinden tutunda her kamu kuruluşunun diğer alanlarda birçok güzel hizmetleri olmuş ve bununla ilgili kanun veya yönetmeliklerin düzenlenmesinde emeği geçmiş Kahramanmaraşlı bir hemşerimiz. O gün bugündür tüm ilçelerimizi, görev yapmış belediye başkanlarımızı, milletvekillerimizi, siyasi büyüklerimiz olmak üzere ziyaretlerde bulundu. Tüm ilçe belediye başkan adaylarının açıklanmasıyla birlikte de daha aktif bir seçim çalışması gündeme geldi” dedi.

“CUMHUR İTTİFAKI OLARAK KAPI KAPI DOLAŞIYORUZ”

Cumhur İttifakı olarak kapı kapı dolaştıklarını ve adım atmadık yer bırakmadıklarını kaydeden Debgici, “Bununla birlikte Cumhur İttifakının da büyükşehirlerin tamamında ortak aday çıkarma ve meclis üyeliklerinin de ortak çıkarma düşüncesiyle birlikte sahada MHP birlikte çeşitli ortak programlar olmak üzere birçok programlar yapıyoruz kapı kapı dolaşıyoruz. Her teşkilatımız kendi üzerine vazifeyi Allah'a şükür layıkıyla yerine getirdi getirmeye de devam ediyor. Bununla birlikte ilçe belediye başkan adaylarımızda açıklandı. 9 ilçe AKP'li 2 ilçe MHP'li cumhur ittifakı adayıyla seçim hazırlıklarını devam ettirdi. Oralarda da MHP'nin olduğu yerde meclis üyeleri hep beraberce ortak ilçeleri kucaklayıcı bir şekilde yine 9 ilçede de MHP'li kardeşlerimiz AK Parti'nin listesinden ilçeleri ve şehrimizi kucaklayıcı bir şekilde yoluna ediyor. Aşağı yukarı ulaşmadığımız yer kalmadı. Ufak tefek bazı eksikler olabilir onları da hep beraber dokunuyoruz. Ama bize Kahramanmaraşlı AK Parti kurulduğu günden bu yana siyaset yapan kişiler olarak zaten her an vatandaşla iç içeyiz ve bunun en belirgin örneklerinden biri de meclis tatil olduktan sonra milletvekillerimizin de bu programlara aktif olarak katılmasıyla da daha fazla şehir hissetmeye başladı. Başta Genel Başkan Yardımcımız Sayın Mahir Ünal olmak üzere diğer 5 milletvekilimize ayrıca MHP Milletvekili Sayın Sefer Aycan'da Cumhur İttifakı çalışmaları kapsamında sahadalar hep beraberce koşturuyorlar. Şu an milletvekillerimiz ilçelerimizde ve şehrimizin belli yerlerinde yine programlarda. Durmak yok diyoruz amaç gönül belediyeciliği diyoruz. Cumhurbaşkanımızın İstanbul'da başlatmış olduğu gönül belediyeciliği için koşturuyoruz. Hatalarımız olabilir yanlışlarımızı hep beraberce telafi edeceğiz. Ama derdimiz bu şehre hizmet etmek. Bunun için koşuşturuyoruz. Hamdolsun hem AK Parti teşkilatı hem Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatları bu bağlamda çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Debgici’nin konuşmasının ardından Cumhur İttifakı AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör’ün göreve seçilmesi halinde yapmayı planladığı projelerin slaytı izlendi.

Projelerin izlenmesinin ardından ise Hayrettin Güngör söz aldı. Projelerini ve yapmak istediklerini en ince detaylarıyla anlatan Güngör’ün konuşmasının ara başlıkları şu şekilde;

“HALKIMIZIN SICAK İLGİSİYLE KARŞILAŞIYORUZ”

“24 Kasım günü partimiz ve Cumhurbaşkanımız şahsımı, doğduğum ve büyüdüğüm şehrimize Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıkladı. Ben tekrar Cumhurbaşkanımızın ve partimizin teveccühüne saygılarımı sunuyorum. Adaylığımız açıklandığında Cumhur İttifakı o aşamada yoktu, ilerleyen süreç içerisinde Cumhur İttifakı şekillendi ve biz aynı zamanda AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmanın yanında Cumhur İttifakı’nın da Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduk. 11 ilçemizin ikisi Milliyetçi Hareket Partisi’nden, 9’u AK Parti’den Cumhur İttifakı adayı oldu, artı Büyükşehir’de yine AK Parti’den oluştu. Seçim çalışmalarımızı teşkilatımızla ve Cumhur İttifakı’nın diğer paydaşı Milliyetçi Hareket Partisi’yle yürütüyoruz. Başta partimin il başkanı olmak üzere teşkilatımızın her kademesinde yer alanlarla, Milliyetçi Hareket Partisi’nin aynı teşkilatlarında çalışan arkadaşlarımızın hepsine teşekkür ediyorum. Bu süre içerisinde gerçekten canla başla seçim sürecini yürütüyoruz. Artık seçime sayılı günler kaldı. Biz tabi adaylığımız açıklandıktan sonra seçim çalışmalarına başladık, hem ilçelerimizde hem de mahalle düzeyinde, STK’larımızla, odalarımızla, resmi kurumlarımızla, esnaflarımızla ve her yerde hemşerilerimizle istişareler yapmaya özen gösteriyoruz. Bugüne kadar da şehrimizin hemen hemen tamamına yakınını gezdik. Bize bu sıcak ilgiyi gösteren hemşerilerime gönülden teşekkür ediyorum. Hakikaten geldiğimiz günden bu güne kadar gittiğimiz yerlerde hamdolsun çok sıcak karşılandık.

“ŞEHRİN İHTİYAÇLARINA DÖNÜK BİR PROJE TANITIMI YAPTIK”

Tabi ki gördüğümüz ihtiyaçları projelendirmiştik ama ihtiyaçlar bunlardan ibaret değil. Seçim öncesinde yaptığımız çalışmalar var, ekiplerimiz dolaştı ama seçim sonrasında da bu sorumluluğu üstlenirsek daha sağlıklı bir şekilde bunları revize edeceğiz, daha somut, yıllık, iki yıllık yani kısa, orta, uzun dönemli eylem planlarını sizlerle paylaşacağız. Uzun yıllar yerel yönetimler alanında çalıştım. Meslek hayatımın tamamına yakın kısmı yerel yönetimlerle ilgili çalışmalarla geçti. Önce İçişleri Bakanlığı’nda denetim elemanı olarak belediyeleri denetledim, sonra o denetim birimine başkan oldum. Belediyelerin işleyişini çok iyi bildiğimiz gibi denetçilikten, denetçi grubunu idare etme aşamasına gelince masanın bu sefer farklı bir yanını gördüm. Bir mesleği uzun süre yaparsanız, o aşamadan sonra mesleğin artıları da vardır, körlükleri de vardır. Denetim başkanlığının yanında AK Parti hükümetinin başlattığı reform çalışmalarında yerel yönetim kısımlarına da dahil oldum. Sonrasında da başarılı çalışmalar yaptın seni Belediyeler Birliği Genel Sekreteri yapalım dediler. Bildiğiniz gibi Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye’deki belediyelerin üye olduğu üst çatısıdır. O görevi de on yıl yaptık ama yine bütün belediye çalışmalarının içerisinde hem parti düzeyinde hem de TBMM komisyonlarında hem de Başbakanlık ve hükümet düzeyinde bu çalışmalarda aktif olarak yer aldım. Bu sayede hem yurt içi hem yurt dışı tecrübeleri görme imkanı bulduk.

“GEÇMİŞİ YAŞATTIĞIMIZDA GELECEĞİ İNŞA EDERİZ”

Bu manada da burada bir nöbet değişimi yapıyoruz. Fatih Mehmet Erkoç başkanımız başta olmak üzere görev yapan bütün başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Biz partimizin neferleriyiz, bu bir nöbet değişimidir, ayrılık gayrılık olmaz. Gaziantep bizi geçti gibi laflar duyuyoruz. Hiçbir şey bir başkasının aynısı olmamalı. Kahramanmaraş, Kahramanmaraş, Gaziantep, Gaziantep olmalı. Bu psikolojiyi de çok büyütmemiz lazım. Şehirlerimize gerek merkezi idare, gerekse de yerel yönetimler tarafından önemli yatırımlar yapıldı. İnsanlık var oldukça, biz bu şehirlerde yaşadıkça talepler olacak, ihtiyaçlar olacak. Biz de bunları gidereceğiz, geçmişte olduğu gibi.

“KAHRAMANMARAŞ’A DAHA FAZLA HİZMET YAPILABİLİRDİ”

Kahramanmaraş’a ilçeler anlamında baktığımız zaman ilçelerimiz biraz dağınık. Türkoğlu’nu ayırabiliriz ama Elbistan örneğin en büyük ilçe ama merkez olarak düşündüğümüz yerden belli bir kilometre uzakta bir ilçe. Diğer ilçelerimiz için de bunu düşünebiliriz. Bunun getirdiği bir maliyet var, kaynakların daha etkin kullanılması ve Kahramanmaraş’ın 2014 yılında Büyükşehir olmasında bu gücü birleştirmesinin etkisi var. Bugün geldiğimiz noktada Kahramanmaraş’a daha fazla hizmet yapılmalıydı, yapılabilirdi. Bunu söyleyebilirim ama tüm bunları ortaya koyarak bir eleştiri yapmamız lazım. Şehrin gelişmesinde alt-üst yapı standardı önemli. Kanalizasyon, taşkın koruma, park, konut, ulaşım, çevre ve atık gibi konuların hepsi şehrin kalitesini gösterir. Seçim beyannamemizde ifade etmiştik, bir şehrin standardı için uluslararası genel geçer kurallar vardır. Yeterli sağlık hizmeti var mı, yeterli eğitim hizmeti var mı, konut var mı? Sade konut olması yetmiyor, bir ortalama sağlık var mı ve her bir gelir grubunun alabileceği ya da kiralayabileceği standartta konutlar var mı bunlar önemli. Yeterli yeşil alanlar, toplu ulaşımın çeşitliliği gibi konuların sürdürülebilir olması önemli. Bunun yanında bir şehirde yeterli iş ve aş var mı? Şehrin bu konuda da gelişmiş olması, belli bir standardının olması lazım. Kahramanmaraş’a baktığımızda önemli ölçüde sanayi faaliyetleri var ama kapasitemizin ve hedeflediğimiz noktada değiliz. Ama küçümsenmeyecek bir sanayi kapasitemiz var.

“HIZLI TREN GELECEK, TANITIMI ARTIRMALIYIZ”

Cumhurbaşkanımız hızlı tren müjdesini vermişti, hızlı tren gelecek. Bizim havalimanımızın standardı gün geçtikçe artıyor, yeni terminal binamız açıldı. Yeter mi, yetmez. Uluslararası uçuş ve gümrüklü olması noktasında Cumhurbaşkanımız onun da müjdesini verdi. Pist uzunluğuyla ve uçak saatleriyle ilgili bir sorun vardı. İnşallah önümüzdeki süreçte bunları sonuçlandıracağız. Ulaşımda da burayı entegre yapıp bir ulaşım merkezi olarak orayı düzenleyeceğimizi ifade ettik. Bu şehrin tanıtımı için bir önemli argüman. Ama aynı zamanda şehrin bu söylediğimiz doğal mirası, kültürel mirası diğer etkinliklerin dünyadaki genel geçer kurallara göre pazarlanması tanıtılması gerekiyor. Aynı zamanda şehirde ve ilçelerimizde her bir ziyaretçi turist tercihine uygun konaklama mekânı olması lazım. Yeterli yatak kapasitesi olması lazım. Kimi mesela geliyor buranın gerçekten bu kültürel mirasına uygun restore edilmiş yerlerde kalmak istiyor, kimi 5 yıldızlı otelde kalmak istiyor, kimi apartta kalmak istiyor. Buna uygun bir konaklama çeşitliliği oluşturmamız lazım ve bu gezilecek görülecek yerlerde de uygun bir destinasyon alanı oluşturmalıyız. Yani bir günlük geldiğimizde biz nereleri gezebiliriz. Burada da mutfağımızdan başlamak üzere diğer kültürlerimizi yaygınlaştırmamız lazım. Yine şehir tanıtımında bir diğer argüman ne kadar ulusal ya da uluslararası etkinlik, kongre gibi etkinlikler yapılıyor. Bizim şehrimizde yapılanlar var. Biz gerçekten bunları takdirle karşılıyoruz. Ama bunların standardını ve çeşitliliğini arttırmamız lazım. Daha fazla yurtiçinden ve yurtdışından ziyaretçi çekmemiz lazım. Tabi bir şehrin tanıtımının gelişmesini ülke gelişmesinden bağımsız göremeyiz. Türkiye'de huzur oldukça Türkiye'de istikrar oldukça Türkiye ne kadar kalkınırsa Türkiye'ye ne kadar fazla ziyaretçi gelirse bizde ondan daha fazla pay alırız.

“TEKKE BİZİM ÖNCELİĞİMİZ OLACAK”

Şimdi Türkiye'de bir sorunumuzda geçmişte hiç kimseyi suçlamadan çünkü toplumların göçebe hayatından yerleşik hayata geçmesi ve gelişmesi sonucu olarak birazda belki çok iyi öngöremediğimizden 6 milyon konut gerek afet riski gerekse de fen ve teknik açıdan çarpık yapılaşma sonucu dönüştürülmesi gereken bir yapı sayısı var. Bu önemli bir konut stoku. Bunun için ciddi bir kaynak gerekiyor ve hukuki süreçlerde son derece sıkıntılı. Çünkü mülkiyet hakkıyla ilgili bir husus. Türkiye bu konuda bir çalışma başlattı devam ediyor. Dönüştürülen yerler var. Kahramanmaraş'ımızda bu dönüştürülecek yapılardan sayısal olarak epey bir nasibini alıyor. Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde de bu alanlar var. Ama bugün Tekke önemli bir sorun. Başlanmış ve hemşerilerimizin haklı olarak buranın dönüştürülmesiyle ilgili serzenişleri var. Biz rasyonel işler yapacağız. Yapamayacağız işleri uğraşmayacağız ve hemşerilerimizin beklentilerine cevap vererek yapacağız. Biz şu an kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş Tekke bizim önceliğimiz olacak. Oradan başlayarak bir plan ve imkân dâhilinde diğer yerlerimizi de birer birer dönüştüreceğiz.

“GERMANİCİA’DA EŞ ZAMANLI ÇALIŞACAĞIZ”

Germanicia mozaikleri hem kentsel dönüşümü ilgilendiriyor hem de tarihi ve kültürel varlığı ortaya çıkarılmasını ilgilendiriyor. Orada kısıtlanmış hemşerilerimizin mülkiyet hakkı var ve uzun süredir herhangi bir şey yapılamamış. Burada bizim eş zamanlı çalışacağımız konu olacak.

“TALEP VE İHTİYACI DA ÇOK İYİ AYARLAMAMIZ LAZIM”

Buraya tanıtım toplantısında geldiğimde ifade ettiğim gibi ben her şeyi bilmem ama kimin ne yapacağını iyi bilirim. Bunu tekrar ediyorum her şeyi bilmem, işi uzmanına sorarım tecrübeye önem veririm, yapabilecek ve çalışabilecek kadrolarla çalışmak isterim. Sizin şehrinizin, hemşerilerinizin bir beklentisi var talepleri var ihtiyaçları var. Talep ve ihtiyacı da çok iyi ayarlamamız lazım. Çünkü ihtiyaçsa yapılmalı her talep tartılmalı herkese göre bir belediye standardı var öncelik var. Ama genel olarak ihtiyaç nedir, hangileri öncelikli yapılmalı ona bakmamız lazım. Bir taraftan da kaynak var. Dünyanın hiçbir yerinde sınırsız bir kaynak yok. Ama ihtiyaçlar sınırsız. Bu kaynaklarla bu ihtiyaçları uygun ortamda buluşturmamız lazım. Bütün ihtiyaçlar giderilebilir ama öncelikleri belirleyerek bu öncelik dâhilinde bu kaynaklarla en etkin hizmet üretmemiz lazım. Arada da yönetimler var. Bu kaynak ile bu ihtiyaçları buluşturacak profesyonel bir örgüte ihtiyaç var. Beşeri sermayeye ihtiyaç var. Biz buna oldukça önem vereceğiz. Eylem oluştururken istişare ne kadar tartışılması gerekiyorsa o kadar tartışılıp noktayı koyduğumuzda eğer yanlış değilse kulağımızı kapatıp yapacağız onu. Ama bir yanlış varsa hakikaten biri doğru söylüyorsa bütün istişarelere rağmen yanlıştan dönmeyen aptaldır sözüne irtibat ederek evet burada bir yanlış olmuş onu düzelteceğiz. Ama her gelen burası şöyle olsun burası böyle olsa iyi olurdu o istişareyi yaptıktan sonra devam edeceğiz.

“YENİ KAYNAKLAR OLUŞTURMALIYIZ”

Size rutin bir para geliyor büyükşehir bütçesinin yüzde 80'ine yakın devlet gönderiyor 20-25'ine yakın kendiniz öz kaynaklarınızla hallediyorsunuz. Ama burada kaynak yaratma imkânlarımızı araştıracağız rutin öz gelirler yanında büyükşehrin kaynak yaratma, kapasite üretme bu imkânları inşallah etkin kullanacağız. Bunun yanında gelirimize ve giderimize sahip çıkacağız. İsrafı minimize edeceğiz. Bu kaynak bu milletin hakkı. Bunu kuruşuna kadar takipçi olacağız. Özellikle denetim elemanı kökenli olmam itibariyle de bu konuda çok hassas olduğumu söylemek istiyorum. Bir diğeri çeşitli fon kredi vesaire var. Devlet borçlanmada yasal sınırlar koymuş. Diyor ki bütçeyi aşacak kısımda borçlanma yani bir belediye en fazla borcu 1 yıllık gerçekleşmiş geliri kadar olur. Bunun bir kuralı var. Ama borçlanma gelecekteki bir hizmeti bugün satın almaktır. Mesela bir hizmet yapacaksınız diyorsunuz ki ben bunu 5 yıl sonra yapacağıma bugün yapıyım diyorsun. Ama bunun için bir kredi alıyorsunuz. Bu kredinin maliyeti 5 yıl sonra yaptığınızda aynıysa yaptığımız işin maliyeti 5 yıldan daha katlamalı gidiyorsa bunun bir anlamı yok.

“İLÇE BELEDİYELERİ İLE UYUM SON DERECE ÖNEMLİ”

Büyükşehir yönetimlerinin hem mutfağında çalışmış hem de uygulama sorunlarını Türkiye'de çalışarak hükümete öneri götürmüş bir hemşeriniz, kardeşiniz olarak ilçe belediyeleri uyumu son derece önemli. Biz en üst düzeyde hükümetle en üst düzey ilçe belediyeleriyle uyum içerisinde çalışacağız. Ben burada şehri gezdiğimde hem ilçenin merkezi idarenin benzer yatırımlarını hem de büyükşehrin yatırımlarını benzer görüyorum. Partimiz hem parti genel merkezinde hükümetimiz cumhurbaşkanlığında belediyeleri izlemeyle ilgili bir birim oluşturuyor. Bizleri adım adım takip edecekler bizde hesap vereceğiz. Çünkü kaynak sınırsız değil. Birbirine benzeyen birbirine yakın işler kurmamız kaynak israfıdır. Kaynakları etkin kullanmama anlamına geliyor.

“TÜM ŞEHİRLE UYUM İÇERİSİNDE ÇALIŞACAĞIZ”

Belediye meclisi en üst düzey karar, istişare ve denetim ortamıdır. Meclis üyelerimizle istişarelerimiz en üst düzeyde olacaktır. Kanunda mesela meclisin görevleri yazar. Yazsa da yazmasa da onların bilgi birikim alanlarında biz onlarla her türlü istişare yapacağız. Ayrıca meclisimizin çeşitliliği de partimizin ilkelerine uygun oldu. Yani her meslek grubundan hemşerilerimiz var biz onlarında ciddi katkı sunacaklarını biliyoruz. Bunun yanında eğer bir belediye hizmeti hangi hemşeri grubunu ilgilendiriyorsa temsilcileriyle, STK'larıyla, basınımızla bunları istişare edeceğiz. Milletvekillerimizle, teşkilatımızla, valiliğimizle, kaymakamlığımızla, merkezi idarenin diğer temsilcileriyle tam bir uyum içerisinde çalışacağız. Bizim sorumluluklarımız pozisyonlarımız farklıda olsa hepimizin bir tek hedefi vardır görevi vardır. Bu şehirdeki insanlarımızın refahını arttırmak onlara hizmet etmektir. Biz bu bilinç içerisinde her bu aktörlerle, gruplarla tam bir uyum içerisinde çalıştığımızda birçok işi başaracağız. Bakın benimde kendi çapımda hayatım mücadeleler ile geçti. Ne zorluklar ne mücadeleler bu yoldan geldik. Biz cumhurbaşkanımızı hedef alıyoruz. Tabi o çektikleriyle bizimki kıyaslanamaz. Hayatımın hiçbir devresinde ümitsizlik olmadı kararsızlık olmadı bildiğim doğruda dosdoğru yürüdüm. Burada da öyle olacak.”

Basın toplantısı soru-cevap şeklinde devam etti.

Program toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz