İnsan vücudunda en hassas ve ciddi bakım isteyen organların başında gözler gelirken, sıcakların da gittikçe artmasıyla beraber güneş ışınlarının dik geldiği bu günlerde sağlığına dikkat edilmesi gereken en önemli organların başında göz geliyor. Bu noktada hem göz sağlığı, hem güneş ışınlarına karşı görüş kalitemizi daha iyi seviyeye getirme hem de dış görünüşümüze aksesuar desteği açısından güneş gözlükleri oldukça önemli bir yer alıyor. Fakat uzmanlar, gözlük alırken en önemli şey gözlüğün aksesuar amacından çok işlevselliğinin ön planda tutulması gerektiğini belirtiyor. Yani tasarımından çok, sağlık açısından kullanmamız gerektiğinin bilinmesi gerekiyor. Uzmanlar güneş gözlüğünün sadece yaz aylarında değil kış aylarında bile kullanılmasını öneriyor. Peki güneş gözlüklerinde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz? Polarize ve klasik güneş gözlükleri arasındaki farklar nelerdir? Polarize gözlük göze daha iyi bir koruma mı sağlar? Mutlaka kaliteli bir gözlük mü alınmalı? Göz bozukluğu olanlar numaralı camlar yaptırabilir mi? Her renk güneş gözlüğü camı alınabilir mi? Ucuz gözlük mutlaka kalitesiz mi demektir? Ne gibi zararları olabilir? İşte bütün bu sorularımızın cevabı haberimizde.

GÜNEŞ GÖRME DÜZEYİNİ AZALTIR”

Fazla güneş alan açık tenli insanlarda kataraktlaşma oranının daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, güneşin göze olan etkilerini, “Güneşin gözde birçok etkisi vardır, bunlardan bir tanesi katarakt oluşturma. Fazla güneş alan açık tenli insanlarda kataraktlaşma oranı daha fazla ve daha genç yaşlarda oluşuyor. İkincisi sarı nokta hastalığı, sarı nokta hastalığı da daha yaşlılarda görülen bir hastalık. Ama güneşin çok fazla etkisi var, güneşli yerlerde yaşayan, güneşin yoğun olduğu ülkelerde hastalar daha kötü durumda, görme düzeyleri daha az. Bunun dışında ülkemizde güneşe bağlı en çok görülen hastalıksa iki tane. Bir tanesi pterjium denilen et yürümesi, diğeri de alerjik konjonktivit. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda bahar aylarında hem polenlerin etkisi hem de güneş ve havayla birlikte çok fazla alerji oluyor. Bir de yetişkinlerde daha önce söylediğimiz gibi özellikle çok fazla açıkta, güneşte çalışan tarım işçilerinde ve diğer işçilerde et yürümesi oluşuyor. Bizim ülkemizde erişkin kişilerde et yürümesi, çocuklarda da alerji konjonktivit en çok görülen hastalıktır” ifadeleriyle anlatıyor.

HASTA OLAN OLMAYAN HERKES KULLANMALI”

Güneş gözlüğünü sadece yaz aylarında değil de her zaman önerdiğini belirten göz doktorları, “Güneş gözlüğünü hasta olan, olmayan herkese öneriyoruz. Hem de sadece yazın değil, kışın da güneşin olduğu veya aydınlığın olduğu her zaman kullanılması gerekir. Tabi ki bahar ve yaz aylarında güneş gözlüğüne olan ihtiyaç artıyor, burada dikkat edilmesi gereken şey, güneş gözlüklerinin polarize özelliğinin olması. Genelde çok fazla güneş gözlüğü markası ve çok fazla onun imitasyonu yani gerçek olmayan çeşitleri var. Bunlar da en büyük özellikle polarize olmaması. Polarize olmayan bir gözlük camının faydası çok düşüktür. O yüzden sorup polarize güneş gözlüğü almakta fayda var” bilgilerini verdi.

TAKLİT ÜRÜN ALMAYIN”

Peki güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmeli? Pahalı gözlükler daha mı iyidir? Bu sorulara ise uzmanlar genellikle, “Gözlük markası çok önemli değil, çok ünlü markalar kullanmayabilirsiniz. Ama gözlük alırken garanti belgesi var mı, yok mu onu sormak lazım. Birde özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Ultra viyole kırıcı etkisi veya polarize etkisinin olup olmadığını araştırıp onlardan uygun güzel bir gözlük almak gerekir. Çok pahalı bir gözlük iyi gözlük değildir ama özellikle markaların sahte olanlarını almak, polarize olmayan sadece kahve yada füme rengi olan bir camı almanın bir faydası yoktur. Taklit ürün almamak lazım, daha keseye uygun olabilir ama özelliklerinin iyi olması gerekir” ifadelerini kullanıyor

GÖZLÜKÇÜLER İNSAN SAĞLIĞINI BOZACAK ÜRÜNLERİ SATMAZ”

Maraş Optik İş Yeri Sahibi Mesut İslamoğlu ise gözlük almak isteyen müşterilerine hangi gözlükleri önerdiklerini anlattı. İnsanların göz sağlığını bozacak ürünleri asla satmayacaklarını dile getiren İslamoğlu, “Güneş gözlüğü kullanmak isteyen müşterilerimize eğer ki numaralı optik gözlük kullanıyorlarsa almak istediği güneş gözlüğünün numaralı olarak da yapılabileceğini anlatıyoruz. İsterse numaralı bir şekilde yapıyoruz, ama yok göz numaraları küçükse insanların normal güneş gözlüğü tavsiye ediyoruz. İnsanların yüzüne yakışan, kendilerinin rahat kullanabileceği, yüz yapısına uygun güneş gözlüklerini tavsiye etmeye çalışıyoruz. Sağlıklı, polarize camlı, göz sağlığını zaten hiçbir şekilde bozmayacak ürünleri biz satıyoruz, gözlükçüler olarak. İnsanların göz sağlığını bozacak ürünleri gözlükçüler satarsa zaten mesleki anlamda hiçbir değeri olmaz, olmayacaktır da. O yüzden daha çok Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye etmiş olduğu güzel, kaliteli ve kullanışlı ürünleri tavsiye etmeye çalışıyoruz” dedi.

FİYATTAN ZİYADE GÖZ SAĞLIĞINA KATKISINA BAKILMALI”

Vatandaşların daha ucuz ve daha kalitesiz olan güneş gözlüklerine yönelmelerine de değinen İslamoğlu, “İnsanlarımızın fiyatı daha ucuz olan taklit güneş gözlüklerini aldıklarını duyuyoruz, insanlar diyor ki ya aynı özellik, balığı orada da gördük, polarize testinde, burada da gördük. 10 liralık gözlükte de 100 liralık, bin liralık gözlükte de aynı özellikler var diyor. Fakat geçenlerde haberlerde Prof. Dr. Mustafa Uğurlu dedi ki, polarizasyon özellikleri kaliteli olmayan güneş gözlükleri insanların göz sağlığını ciddi anlamda etkiler, körlüğe kadar neden olabilecek rahatsızlıklar verebilir diyor. Bizim Kahramanmaraş’ımızda şöyle bir laf vardır, köre sormuşlar sen malın iyisini nereden anlarsın, fiyatından anlarım demiştir. Hakikaten de öyledir, kalite tesadüfe gelmeyecek bir olaydır, bir emek işidir. Gözlüğün ucuz veya pahalı olmasından ziyade bizim için göz sağlığımıza ne kadar katkı sağlayacak kullandığımız gözlük o önemlidir” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz