2006 yılında kurulan Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Derneği, kentte birçok kadının hem zamanını boşa geçirmemesini sağladı hem de kadınlara eğitim vererek onları iş sahibi yapma noktasında birçok faaliyetlere adını yazdırdı. Kadın Girişimciler Derneği'nin kentte birçok faaliyetler yaptığını söyleyen KAGİD Başkanı Kibar Özdemir, “Kahramanmaraş’ta ki kadınlar çok becerikli, çok güçlü ve çok akıllıdır. Kadınlara bizler rehberlik yaparsak ve devletimizin sıcak elini tutabilmelerine yardımcı olursak, onlar daha da güçlenip kendi ayaklarının üzerinde daha sağlıklı yapıya ve yuvaya kavuşacaklar” dedi.

BİRÇOK BAŞARIYA İMZA ATTIK”

Kadın Girişimciler Derneği olarak 2006’dan bu yana birçok başarıya imza attığını söyleyen Özdemir, “ Yaptığımız birçok faaliyet oldu ve bu faaliyetler her alanda etkili ve başarılı oldu. Teknolojiyi daha iyi kullanabilmeleri için kendi üyelerinize bilgisayar eğitimi verdik. Kurum ve kuruluşlarda sertifikalar alabilmeleri için, eğitimler verdik. Anadolu girişimci kadınların birinci zirvesini yaptık ve Türkiye genelinde girişimci kadınları Kahramanmaraş’a davet ettik. Kahramanmaraş’a gelen girişimci kadınlar burada bizlerle deneyimlerini paylaştılar. Kahramanmaraş’a toplumun birlikte yaşama kültürünü güçlendirmek için Antakya Medeniyetler korusunu getirttik. 2007 yılında Mikro kredinin Kahramanmaraş’a gelmesini sağladık ve Bu çalışmaların yanında valimizin bize sahip çıkmasıyla birlikte daha da geliştirilip özel idareyle birlikte belediye, Ticaret odası büyüttüler şuan Kahramanmaraş’ta 7 bin tane mikro kredi üyemiz var. Kahramanmaraş Girişimciler Derneğinin bu çorbada önemli bir tuzu olduğunu söyleyebilirim” ifadesini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ KÜLTÜRÜNÜ YANSITMAYA ÇALIŞTIK”

Özdemir, “Kadınların el emeğinin sergilenmesi ve tanıtılması açısından valilik bahçesinde 2 yıl boyunca el emeği ürünlerini ürettiler hem satışlarını yaptılar hem de bu anlamda ticari güven kazandılar. Girişimci kadınların eğitimleriyle ilgili çok fazla çalışmalar yapıldı. Tiyatrolarımız oldu, sergilerimiz açıldı son dönemlerde ise girişimci kadınlar derneği olarak sıra geceleri düzenledik. Elimizden geldiğince Kahramanmaraş’ın kültürünü yansıtmaya çalıştık. Yemeği, davulcusu, sanatçısı, halk oyunlarını ekibi Kahramanmaraş’a ait olan bir gece düzenleyerek unutulmaz gün yaşadık ve yaşattık. Girişimci kadınların sorunlarına yönelik paneller düzenledik. İlk defa Kahramanmaraş’ta 12 Şubat etkinliklerinde girişimci kadınların ürettiklerini ürünleri sergiledik. Orada konser düzenlemenin yanında halk oyunları gösterisi de sunuldu etkinlikte belediyeyeler birlikte stantlar açtık. Kadınların toplumdaki görünen yüzü olma noktasında gayretlerimizi ortaya koyuyoruz” dedi.

KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİNİ BOŞ BIRAKMIYORUZ”

Girişimci kadınlara yönelik DOĞAKA ile birlikte kadınların ticaret hukuku konusunda bilgilendirilmeleri için sertifikalı eğitim vereceğiz diyen Özdemir, “ Girişimciliğin yaygınlaştırılması ve tanıtılması ile ilgili o projenin yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu hizmetleri, çalışmaları ilçelere de yaymayı düşünüyoruz. Temel hedeflerimizden bir tanesi de Kahramanmaraş’ta ‘Kadın Bankası ’açmayı hedefliyoruz. Kadınlara kredi veren bir banka. Bununla birlikte sosyal faaliyetler yapacağız. Gerekli faaliyetlerde kullanılması için oradaki gelirleri biriktirilecek. Kültür ve sanatı da boş bırakmıyoruz bunun yanında. Tabiki para kazanalım, evimize ekmek götürelim, ekonomik özgürlüğümüz olsun ama sanatla da beynimizi, yüreğimizi, kentimizi beslememiz gerekiyor. Çabalarımız, gayretlerimiz bu yönde devam ediyor” şeklinde konuştu.

BAŞARILI BİR YÖNETİM KURULUMUZ VAR”

Kahramanmaraş’taki girişimci kadınları derneğe beklediğini söyleyen Özdemir, “Daha güçlü bir dernek olmayı hedefliyoruz. Sayısal anlamında da, nitelik anlamında da, nicelik anlamında da daha güçlü bir noktaya taşımaya gayret ediyoruz ve bütün kadınlara kapımız açık. Kafalarında sorusu olan varsa cevaplamaya çalışırız. İş projesi varsa onu projelendirip, yaşama geçirmesi için onlara rehberlik yapabiliriz. Girişimcilik eğitimi almak istiyorlarsa belli bir sayı oluşturup o girişimcilik eğitimini de kendilerine sağlarız. Kadın girişimciler Derneği Başkanı olarak naçizane emeğimizi, gayretimizi kadınlar adına yola sermeye hazırız. Yeter ki kadınlar gelsin yanımızda dursun” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’ TA ÇOK ŞEY YAPMAK İSTİYORUM”

Özdemir, “Kadınlara sabit bir iş hanı ve sırf kadınların ürettikleri ürünleri satabileceği bir mekân istiyoruz. Biz kadın derneklerini bir arada toplayacak mekana ihtiyacımız var. Bütün kadın dernekleri bir binada olsun istiyoruz. Aynı telefonu kullanalım, aynı toplantı salonunu kullanalım, aynı suyu kullanalım, aynı ışığı, aynı enerjiyi kullanalım. Dolayısıyla birbirimizden haberimiz olsun istiyoruz. Kadın Girişimciler Kahramanmaraş için bir şeyler yapmak istiyorlar fakat böyle bir mekâna ihtiyacımız var. Belediye Başkanımız yenilerde 4 konak yapacağını ve bu konağın birini kadınlara vereceğini söyledi. Bu kadın girişimcilerimizi ve bizleri çok mutlu etti. Kahramanmaraş’ta kalıcı eser noktasındaki çabam Kadın Bankasının oluşması. Biz ilkleri yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Benim en büyük hayalim bu. Çünkü kadınların iş fikri var fakat paraları yok. Kadınlar elinin hamuruyla icraata girecekler, bereketli elleriyle ülkemizin ekonomisine katkıda bulunacaklar bunun için kadınlara destek sağlanması gerekiyor. Bunları gerçekleştirmek için çalışmalarımızı hızlandırmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

KADINLARIMIZ ÇOK GÜÇLÜ”

Biz kadınlar annelerimizden öğrendiğimiz becerileri, öğretmenlerimizden aldığımız diplomalarımızı, devletin bize yaptığı yatırımları, Eğitim ve meslek edindirme kurslarındaki devletimizin harcadığı paraları tekrar şehrimize, çocuğumuza, ailemize katkı sağlamak için o becerilerini sergileyebilmek için kadınlarımız derneğimize gelsinler ve biz onların yeteneklerine göre, becerilerine göre hangi kurumdan nasıl istifade edebilirler, işlerini kurabilirler, nasıl para kazanabilmeleri anlayabilecekleri şekilde anlatacağız diyen Özdemir, “Kadınlarımız çok güçlüler. Fikren de çok güçlüler bedenen de çok güçlüler, zihnen de çok güçlüler. Zaten bir kadın bu kadar güçlü olmasa bir toplumun yükünü bu kadar çekemezler. Kadınlarımız güçlü fakat fırsatlar verilmediği için örf ve adetlerimiz, gelenek ve göreneklerimizin mağdurları oluyor zaman zaman. Bilime, ilime teknolojiye ulaşabilmeleri engelleniyor. Eğer bu sorunlar ortadan kalkarsa kadınlarımızın önünde kimse duramaz. Kadınlar verdikleri sözde durarak ticari ahlaka sahip kalıyorlar. Kadınlara bizler rehberlik yaparsak ve devletimizin sıcak eli tutabilmelerine yardımcı olursak, onlar daha da güçlenip ayaklarının üzerinde daha sağlıklı yapıya ve yuvaya kavuşacaklar” şeklinde konuştu.


 

BİZ ŞİKÂYET EDEN BİR DENEK DEĞİL ÇÖZÜM ÜRETEN BİR DERNEĞİZ”

Bu topraklarda bu şehirde her türlü imkânın mevcut olduğu, Valimizin, Belediye Başkanımızın yanımızda olduğu, Devletimizin yanımızda olduğu noktada bizler üretmeye devam edeceğiz. Biz üreterek ayakta kalmak istiyoruz. Biz alnımızın teriyle yasamamızı sürdürmek istiyoruz. Biz sadakalarla yarınlarımızı sağlayamayız, dünyayla mücadele edemeyiz, ekonomik artık dünyada tartışılmaz bir haldedir ayrıca ekonomik anlamda güçlü olursak sözümüzün kıymeti olacaktır. Bu yüzden bizler devletimizde güçlendirelim, kadınlarımızda güçlendirelim. Kahramanmaraş’ta ki kadınlar çok beceriklidir, çok güçlüdür, çok akıllıdır, güçlü bir tarihten güçlü bir gelenekten gelmekteyiz, inançlarımız bizim için hiçbir şekilde ayrılık nedeni değildir. Kadın her türlü değerin üzerindedir” ifadesini kullandı.

Haber: Fazilet Çomruk


 

Editör: Mahmut Beyaz