Baharatlar yemek alışkanlığımızın vazgeçilmez unsurlarındandır. Baharat çeşitlerinin faydalarını ise saymakla bitiremeyiz. Bu faydalı bitkileri Kahramanmaraş’ta Tarihi Kapalı çarşıda müşterilere sunarak hastalıklara karşı müşterilerin daha çok dikkatli olmasını sağlayan Mutlu Kömeç, doğal vitamin deposu olan baharat satışlarının oranlarında artış olduğunu söyleyerek, “ Her birinin kendine has rengi, kokusu ve tadıyla iştah kabartan baharatların sağlık için sayısız faydası bulunuyor” diye konuştu.

DOĞAL YOLLARLA İYİLEŞMENİN YOLLARI ARANIYOR”

Kömeç, “Son yıllarda doğal yollarla iyileşmenin yollarını arayan vatandaşlar baharatlar gibi doğal şifa kaynaklarının faydalarını araştırarak aktarların yolunu tutuyor. Baharatlar birçok şekilde temin edilebilir; taze, bütün, kurutulmuş veya öğütülmüş olarak. Öğütülmemiş baharatların ömrü daha uzundur” şeklinde ifade etti.

AROMALARI İLE YEMEKLERE LEZZET KATIYOR”

Baharatları satın alırken ambalajlı ve az satın almak en doğrusudur diyen Kömeç, “Eskiden buzdolabı olmadığı için yiyecekler çabuk bozuluyordu ve bozulan yiyeceklerin tadını gizlemek için bolca baharat kullanılıyordu. Şimdilerde ise baharatlar daha çok yiyeceklerin lezzetini artırmak için kullanılıyor. Yemeklerde kullanılan vitamin deposu olan ürünler bol bol kullanılmalı. Sağlık açısından faydalarını saymakla bitiremeyiz Hastalanmak istemeyenlerin tüketmesi gereken vitamin dolusu baharatların faydaları çok büyük.Kahramanmaraş halkının baharatlara karşı ilgisi çok fazla. Baharatlar olmazsa olmazımızdır” dedi.

FAYDALARINI SAYMAKLA BİTİREMEYİZ”

Kömeç, “Kış aylarında grip, nezleye karşı önlemler almak gerekiyor. Satın alınan baharatlar ya cam bir saklama kabında ya da nem geçirmez buzdolabı naylon poşetlerinde saklanabilir. Mutfağın en serin yerinde karanlıkta ve ocaktan uzakta tutmakta fayda var. Buzdolabı kapağında saklamak en doğrusudur. Aromaları ile yemeklere lezzet katan baharatların sağlık için de sayısız faydası bulunuyor. Buraya gelen müşterilerimiz kış aylarında hasta olmamak bol bol baharat çeşitlerinden alarak önlemlerini alıyorlar. Müşterilerimizin en çok tercihlerinin arasında kış çayı var. Bu kış hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar bol bol kış çayı tüketmeli” şeklinde konuştu.

BAHARATLAR SADECE TAT VERMEZ”

Metabolizmayı güçlendirmeye, tümörün küçülmesine katkı sağlamasına kadar birçok farklı alanda fayda sağlayan baharatların olduğunu aktaran Kömeç, “Zencefil, tarçın, biber, karanfil gibi günlük hayatın içindeki baharatların kullanımı çok önemli. Baharatlar sağlığınıza sayısız katkıda bulunuyor. Özellikle de zerdeçal, kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatacak kadar etkili bir baharat olarak ilk sırayı alıyor. Özellikle bizim kültürümüzde baharatlar, yemeklerde kullanılan en önemli lezzet artırıcıdır. Oysa baharatların lezzet vermek dışında da faydaları var; soğuk algınlığından kansere, ağrılardan iltihap tedavisine kadar sayısız derde deva niteliğinde kullanılır” ifadesini kullandı.

YEMEKLERDE TUZ YERİNE KULLANILIR”

Baharatların faydalarını sıralayan Kömeç, “Kırmızıbiber metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığı azaltmak içinde yardımcı bir baharattır. Kimyon hazımsızlık şikâyetlerini azaltır. Karabiber ise ateş düşürücü özelliğine sahiptir. Karabiber, sarımsak tozu, kimyon, zencefil, kişniş gibi baharatlar ve fesleğen, dereotu gibi kurutulmuş otlar yemeklerde tuz yerine kullanılarak, tuzun getirdiği lezzeti sağlamak için ise birebirdir” dedi.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz