Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında gerçekleşen ve 2 bin 841 işçiyi doğrudan ilgilendiren zam görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması sonrası Hizmet-İş Sendikası İŞKUR’a müracaat ederek, grev kararı almıştı. Yaşanan gelişmeler sonrası Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Ömer Çınar, sendika binasında basın mensuplarının karşısına geçerek, süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.  

“TEKLİFİN KABUL EDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”
Çınar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Hizmet-İş Sendikası Kahramanmaraş Şube Başkanlığımız ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı Akbel A.Ş. şirketi arasında 29 Eylül 2020 tarihinde başlayan ve 2 bin 841 işçiyi kapsayacak olan toplu iş sözleşmesi müzakere görüşmelerimizde anlaşma sağlanamamıştır. Bu nedenle toplu iş sözleşmemde kanuni süreç olarak arabulucu safhası yapılmış ve buradan da sonuç alınamayıp, 29 Ocak 2021 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün işçi arkadaşlarımızdan en düşük maaş alanlara tüm sosyal haklar ve ikramiye dâhil 3 bin 300 TL teklifi üzerine verilen zammın, işçi arkadaşlarımızı asgari ücrete mahkûm etmekten başka bir şey olmadığı için Sendikamızda teklifin kabul edilmesi söz konusu değildir.

“İNSANLARIMIZIN ALIM GÜCÜ MAALESEF EN ALT SEVİYEYE İNMİŞTİR
Dünyada ve ülkemizde yaşanan küresel pandemi krizinden dolayı tüm insanlarımızın alım gücü maalesef en alt seviyeye inmiştir. Asgari ücretle çalışan alt kesimdeki işçi kardeşlerimiz bırakın açlık ve yoksulluk verilerine göre yaşamayı, evlerini zor geçindirir durumda ve temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmişlerdir. En basit bir şekilde örnek verecek olur isek Temel gıda tüketim malzemesi 5 LT yemeklik sıvı yağ geçen yıl 25 TL iken aynı yemeklik yağ bu yıl 70 TL civarında… Hakeza bununla birlikte Un-Şeker-pirinç-makarna-fasulye- vesaire tüm temel gıda ürünlerinde yüzde 50’lere varan artışlar söz konusu iken, Büyükşehir Belediye Başkanın Hayrettin Güngör’ün işçi arkadaşlarımıza teklif ettiği tüm sosyal haklara (yemek-yakacak-yol-giyim-ikramiye) dâhil 3 bin 300 TL teklifi kabul edilebilir bir teklif değildir.

“İMZAMIZ İŞÇİNİN KARARIDIR…”
Hizmet-İş Sendikamız 24 Ocak 1979 kuruluşundan buyana yapmış olduğu tüm toplu iş sözleşmelerinde “İmzamız İşçinin Kararıdır” diyerek işçi ve işvereni hiçbir zaman karşı karşıya getirmeden ortak uzlaşı ile toplu iş sözleşmelerini sonuçlandırmıştır. 29 Ocak 2021 tarihi itibarı ile sendikamız ile Akbel A.Ş. arasında devam etmekte olan toplu iş sözleşmesi görüşmemizi İŞKUR’a Grev süreci başlattığımıza dair resmi yazımız ile başvuruda bulunduk. Bundan sonraki süreçte; Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğümüz tarafından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Akbel A.Ş. çalışanlarına grev oylaması süreci başlatılacaktır. İşçi arkadaşlarımızın Grev oylaması sonrasında kendi kararları doğrultusunda grev süreci kesinleşecektir. Son kararı işçi arkadaşlarımız verecektir. İşçi Arkadaşlarımız GREV istiyoruz derler ise grev kararı kesinleşince süreci başlatacağız, Greve hayır derler ise Toplu İş Sözleşmemizi yüksek hakemler kuruluna sevk ederek sonuçlandıracağız. Şimdiden grev oylaması sürecinde çıkan sonucun tüm işçi arkadaşlarımız hakkında hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

“TEMENNİMİZ ORTAK UZLAŞI İLE SORUNUN MASADA ÇÖZÜLMESİDİR”
Biz Hizmet-İş Sendikası olarak inanıyoruz ki Akbel A.Ş. ile devam etmekte olan toplu iş sözleşmemiziz ortak uzlaşı ile masada çözülmesidir. Kahramanlık unvanı alan Kahramanmaraş ilimizin düşman işgalinin kurtuluşunun 101.yıl etkinlerinin kutlamasının yıldönümü arifesinde, Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’ünde Akbel A.Ş. Ailesinde çalışan tüm işçi arkadaşlarımızı enflasyona ezdirmeyecek şekilde bir ücret zammı artışı yapacağına inancımızın tam olduğunu da bilinmesini kamuoyuna saygıyla sunarız.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz