Yaz aylarının gelmesini yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle geçmiş yıllarda olduğu gibi mutlu karşılamasak da bu dönemde güneşin zararlı ışınlarından korunmak, göz sağlığı için çok önemli. Hem göz sağlığı, hem güneş ışınlarına karşı görüş kalitesini daha iyi seviyeye getirme hem de dış görünüşe aksesuar desteği sağlama noktasında güneş gözlükleri büyük önem arz ediyor. Aynı zamanda pandemi sürecini yaşadığımız yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte virüslerin ağız, burun ve göz yoluyla vücuda girmesi, gözleri korumanın önemini artırdı. Fakat uzmanlar, gözlük alırken en önemli faktörün gözlüğün aksesuar amacından çok işlevselliğinin ön planda tutulması. Yani tasarımından çok, sağlık açısından kullanmamız gerektiğinin bilinmesi. Peki güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz? Polarize ve klasik güneş gözlükleri arasındaki farklar nelerdir? Polarize gözlük göze daha iyi bir koruma mı sağlar? Mutlaka kaliteli bir gözlük mü alınmalı? Göz bozukluğu olanlar numaralı camlar yaptırabilir mi? Her renk güneş gözlüğü camı alınabilir mi? Ucuz gözlük mutlaka kalitesiz mi demektir? Ne gibi zararları olabilir? İşte tüm bu sorularımızı 15 yıldır Kahramanmaraş’ta Maraş Optik isimli iş yerinde kent halkına hizmet eden Mesud İslamoğlu yanıtladı.

YAZ GÜNLERİNDE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ÇOK ÖNEMLİ”

Güneş gözlüğünün geçmişte lüks olarak görüldüğünü fakat şuan da ise zorunlu olarak kullanılan tıbbi cihaz olarak gördüğünü belirten Mesud İslamoğlu, “15 yıldır Maraş Optik olarak Kahramanmaraş halkımıza sektörümüzde hizmet vermekteyiz. Güneş gözlüğü, eskiden herkesin lüks diye baktığı bir olayken şuan günümüzde kullanmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz hem tıbbi cihaz hem de aksesuarlardan biri haline geldi. SGK’nın da ödemeye alma gibi bir gündemi var. Belki de ilerleyen günlerde SGK güneş gözlüklerinin belli bir kısmını, optik gözlüklerde olduğu gibi ödeyebilir. Böyle bir şey de söz konusu ama tabi daha zaman isteyen bir olay. Güneş gözlüğünü kullanmak özellikle şu sıcak yaz günlerinde çok önemli. Göz çevremizdeki kırışıklıklardan, gözümüzü kısarak baktığımız zaman yaşanan görüntü kaybından ve karşıdan gelen bütün zararlı ultraviole ışıklarından gözü korumak için mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalı” dedi.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANILMAZSA GÖZ SORUNLARI ORTAYA ÇIKAR”

Güneş ışınlarının güçlü geldiği bu dönemde gözlük kullanılmadığı takdirde gözlerde bozulmaların olacağını aktaran İslamoğlu, “Yaz aylarının gelmesi ve insanların güneşi görmesiyle beraber zaruri bir ihtiyaç olan güneş gözlüğüne ilgi artıyor. İnsanlar daha fazla gelerek güneş gözlüğü almaya başladı. Güneş gözlüğünü hem doktor tavsiyesiyle hem de insanların kendi isteğiyle verebiliyoruz. Normalde insanların günlük hayatta güneş gözlüğü kullanması lazım ama bizim halkımızın daha tam kafasında yerleşmiş değil. Güneş gözlüğünü sağlık amaçlı kullanması gerektiğini bilen yok. Bunu bilenler gelip alıyorlar ama bilmeyenler de hava için takıyormuş gibi farklı algılanır diye düşünerek güneş gözlüğü takmaktan kaçınıyor. Ama günlük hatta insanların gözlerinin altındaki kırışıkların tamamının sebebi güneşli günlerde gözün tamamen kısık olarak bakılmasından kaynaklanıyor. Çünkü güneş gözlüğüne kendini hiç alıştırmamış, hiç güneş gözlüğü kullanmamış insanlarda göz altlarında 5-6 çizgi olur.” ifadelerini kullandı.
 

ULTRAVİOLE IŞINLARI KIRDIĞI İÇİN GÖZDE BOZULMA YAPMAZ”

Gözlüklerin camlarının çeşitli özelliklere sahip olduğunu da dile getiren İslamoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Gözlüklerin camlarına göre özellikleri vardır. Kimi gözlükler polarize camlı, kimi gözlükler organik camlı, kimi gözlükler mineral camlıdır. Bazı camların üzerinde ise ışıkları kıracak kaplamalar vardır. Kullandığımız gözlük camı ne kadar iyi olursa gözümüzü o kadar iyi korumuş oluruz. Örneğin polarize antirefle kaplı olan bir gönüş gözlüğü camı bütün zararlı ultraviole ışıkların hepsini kırar veya yansıtır. Zaten gözümüzü bozan, göz sağlığımızı etkileyen en büyük unsur ozon tabakasından yer yüzüne yayılan UV-A, UV-B, UV-C dediğimiz zararlı ışıklardır. Yeryüzüne düşen ultraviole ışıkları kırdığı zaman gözümüzde bozulmayacaktır. Gözlük camımız bize net bir görüş sunacaktır. Özellikle araç kullanırken, güneş yansımalarından dolayı oluşan bütün parlak görüntüyü kısarak net bir görüntü haline getirecektir.”

KORONAVİRÜSTEN GÖZLERİ KORUMALIYIZ”

Yeni tip koronavirüs pandemisinin yaşandığı şu günlerde virüsün göz yoluyla da vücuda girdiğini aktaran ve gözleri korumanın önemine değinen İslamoğlu, “Geçtiğimiz günlerde Gözlükçüler Odası koronavirüse karşı güneş gözlüklerinin koruyucu olduğuna yönelik bir makale yayınladı. Göz sağlığınız için güneş gözlüğü olmasa dahi sadece gözlük kullanın, gözünüze virüs bulaşmasın diye uyarılarda bulunuldu. Koronavirüs hastalığının gündemde olduğu bugünlerde enfeksiyondan korunmada göz sağlığımızın da oldukça önemli olduğunun farkında olmalıyız. Viral enfeksiyonlar vücudumuza mukozalardan girer. Yüzümüzde en önemli mukoza alanları gözler, burun ve ağızdır. Bu nedenle bu alanların korunması önemlidir. Enfeksiyon kaynakları kesin olmamakla birlikte ya havada asılı olan damlacıklar yoluyla gözümüze bulaşabilir ya da ellerimizin teması sonucu bulaşma olabilir. Burada en önemli organ ellerimizdir. Çünkü ellerimizi her an bir yerlere; asansör butonuna, merdivenlere, masanın üstüne, kapı kollarına sürebilir veya tokalaşabiliriz. Bu tip temaslardan sonra anında elimize bulaşan viral parçacıklar daha sonra elimizi ağzımıza-yüzümüze götürmek, gözlerimizi ovuşturmak gibi yollarla vücudumuza bulaşır. O nedenle mutlaka en önemli korunma yöntemi, ellerimizi sık sık sabunlu su ile yıkamak veya alkol bazlı dezenfektanlarla temizlemektir. Elbette su ile sabun çoğu yerde ulaşabileceğimiz en pratik ve en güvenli yöntemdir. Yapmamız gereken ellerimizi yıkamak ve yüzümüze dokunmamaktır. Doktorlar sık sık söylüyor, burnuzu ve ağzımızı maskeyle kapatalım. Bu işin uzmanları da diyor ki, gözlerinizi korumak için, en nihayetinde gözle bulaşabilen bir virüs koronavirüs dediğimiz olay. Gözümüzü de gözlük vasıtasıyla koruyabiliriz” şeklinde konuştu.

ENFEKSİYONLARIN GÖZE ULAŞMASINDA KISMİ KORUYUCUDUR”

Gözlüklerin havada asılı halde duran damlacık halindeki enfeksiyonların göze ulaşmasında kısmi koruyucu olduğunu aktaran İslamoğlu, “Ayrıca bu dönemlerde lens kullanımından kaçınmak gözün el ile temasını azaltabilir. O yüzden bütün salgın durumlarında gözlük tercihi daha doğru olabilir. Yüzünüzle çok oynuyorsanız kontakt lenslerden gözlüklere geçmenizi tavsiye ediyoruz. Gözlükler havada asılı halde duran damlacık halindeki enfeksiyonların göze ulaşmasında kısmi koruyucu olabilir. Gözlük kullandığımızda hala üstten, alttan ve yanlardan enfeksiyon gözlerimize ulaşabilir. Bu nedenle numaralı gözlükler ve güneş gözlükleri kısmi koruma sağlar, her tarafı kapalı gözlükler daha çok koruyucudur. Kuru ortamlarda ve lens kullanımında nemlendirici gözyaşı damlaları kullanılabilir. Damla kullanılırken yine ellerimizin göze temas etmemesine dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

SGK, OPTİK GÖZLÜKLERDE OLDUĞU GİBİ ÖDEME YAPABİLİR”

Güneş gözlüğünün SGK tarafından optik gözlüklerde olduğu gibi tıbbi cihaz kabul edilmesinin vatandaşların sağlığı açısından önemli olduğunu da belirten İslamoğlu, “Güneş gözlüğünü İnşallah SGK tıbbi cihaz olarak gündemine alır ve bununla alakalı optik gözlüklerde olduğu gibi küçük bir ödeme yaparsa vatandaşlarımızı gidip de bizde satışı yasak olan ürünleri birçok giyim mağazalarından, birçok marketten, benzinlikten gözlük satın almaz. Çünkü hiç birinin camı Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği camlardan değil. Bu tür yerlerde aldığımız gözlük camlarının hepsi eritilmiş plastiğin, pet şişelerin boyanarak gözlük camı yapılma şeklidir. İyi bir güneş gözlüğü kullanmak istiyorsak minimum 150 TL’den başlar, sonrasında yukarı doğru çıkar. En minumum fiyat 150 TL’dir. Göz sağlığı çok önemli, bu dönemde güneşten gelen bütün zararlı ışınlardan gözümüzü korumalıyız” dedi.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ BENİM İÇİN ŞART”

Röportaj yaptığımız esnada Maraş Optik’ten güneş gözlüğü alan Melih Gürler ise özellikle araç kullanırken güneş gözlüğüne ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Uzun yıllardır güneş gözlüğü kullanıyorum. Bugün de yenisini aldım. Alırken en büyük amacım araç kullanırken karşıdan gelen ışınlar ya da dış görünüm. Bence herşey için güneş gözlüğü şart, olması gerekiyor. Ben kesinlikle güneş gözlüksüz dışarıya çıkamıyorum. Şuan aracımda bir tane, bir tane aldım, bir tanesini de bakım için verdim, 3 tane güneş gözlüğüm var. Her insanın mutlaka kullanması gerekir” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz