Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ortak yürütülen proje kapsamında, akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilebilen 25 bin kullanıcı lisanslı "Navibaston" yazılımı 67 ilde dağıtılacak.

Telefonlardaki "navigasyon" özelliğinin görme engelliler için uyarlanmış haliyle "Navibaston" ismi verilen uygulamayı içeren yazılım, kendi telefon cihazları üzerinden destek almak isteyen görme engellilere teknolojik yönden güncel yön bulma desteği verecek. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Kahramanmaraş Müdürü Mehmet Sertpolat, uygulamanın detaylarıyla ilgili bilgi verdi.
 

SESLİ KOMUT YARDIMI
Sertpolat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Navibaston bir akıllı cihaz aplikasyondur. https://eyh.aile.gov.tr/haberler/goren-goz-yazilimihakkinda-duyuru linkinde bulunan adımları takip ederek cihazınıza yükleme işlemini gerçekleştirebilecektir. Gören Göz Projesi kapsamında daha önceden Gören Göz cihazı dağıtımı yapılmış 26 il ile birlikte 2018 yılı kapsamında Gören Göz Cihazı dağıtımı yapılan 41 ili kapsayacak şekilde toplam 67 ilde görme engelliler tarafından kullanılmak üzere 25.000 Gören Göz Yazılımı sağlanacaktır. Gören Göz Yazılımı, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek ve/veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabilmeleri amacıyla tasarlanmış ve GPS alıcısı bulunan güncel akıllı telefonlara yüklenebilecek bir yazılımdır. Gören Göz Yazılımı, Android işletim sistemi için Android 5 ve üzeri, IOS işletim sistemi için IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki akıllı telefonlara http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden işletim sistemine göre indirilebilecektir. Gören Göz Yazılımı başvuruları, harita çalışması yapılan 67 il için alınacak olup, Gören Göz Yazılımı yalnızca bu 67 ilde kullanılabilecektir. Gören Göz Yazılımı, Android işletim sistemi için Android 5 ve üzeri, IOS işletim sistemi için IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki akıllı telefonlara http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden işletim sistemine göre indirilebilecektir.

ANDROİD 5 VE ÜZERİ SÜRÜMDEKİ AKILLI TELEFONLARA NASIL YÜKLENECEKTİR?
Http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden akıllı telefon cihazına indirilen Gören Göz Yazılımı, doğru bir şekilde çalışması için yazılımın yüklenmesinde gerekli adımlar izlenerek telefona yüklenmelidir. Buradaki sayfada Android bağlantısı aracılığıyla ilgili Gören Göz Yazılım Dosyası (.apk uzantılı) akıllı telefona indirilmelidir. Akıllı telefona indirilen Gören Göz Yazılım Dosyası (.apk uzantılı) çalıştırılıp, gerekli onaylar verilerek paket uygulamaların akıllı telefon sistemine yüklenmesi sağlanmalıdır. Yüklenen uygulamalardan Navibaston uygulaması ilk defa başlatılmasının ardından navigasyon sisteminin doğru bir şekilde çalışabilmesi için gerekli erişim izinlerini verildikten sonra otomatik olarak gerekli olan harita dosyalarını indirecektir. Yüklenen Navibaston uygulaması, internetten çalışması için gerekli harita dosyalarını indirmesinin ardından yazılım lisanslama ekranına geçecektir.

Yazılım lisanslama ekranında görme engelli başvurucu, Gören Göz yazılımı için belirlenen başvuru şartlarını taşıdığına dair bilgilerin kontrol edilebilmesi ve cihazın lisanslanabilmesi için ekranda sorulan kişisel bilgilerini ilgili forma girecek ve kaydet butonuna basacaktır. Başvurucunun girdiği bilgiler, varsa kişinin daha önce Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı sisteminde bulunan bilgileri ile karşılaştırılarak başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığı otomatik olarak kontrol edilecektir. Başvuru şartlarını sağladığına ilişkin detaylı bilgileri Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı sisteminden kontrol edilen başvurucunun indirdiği Gören Göz Yazılımı, indirmiş olduğu akıllı telefon cihazı için lisanslanacaktır. Bu şekilde lisanslanması tamamlanan uygulama, lisanslanmasının başarılı olduğuna ilişkin ekrana gelen bildirimin ardından kapatılıp yeniden başlatılmalıdır. Uygulamanın yeniden başlatılmasının ardından kullanıma hazır hale gelecektir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz