Görme engelli vatandaşlar sokakta rahatça yürüyebilmeleri ve gidecekleri yere bastonsuz veya rehbersiz ulaşabilmeleri için yapılan ‘sarı şerit’lere konulan engellerden dert yanıyor. Engellilerin gelişmiş dokunma duyularına hitap eden, destek almadan yönlendirilmelerini sağlayan ve çevredeki engeller konusunda uyaran özel tasarlanmış kabartmalı yürüme bantları Kahramanmaraş’ın sokaklarında görme engelli bireyler için yerleştirildi. Fakat bu sarı şeritlerin bazı duyarsız vatandaş ya da esnaflar tarafından kapatılması, bazı yerlere de planlı yerleştirilmemesi görme engelli vatandaşları zor durumda bırakıyor. Bu noktada geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ta bazı esnaflar ve Zabıtalar arasında yaşanan duba tartışmaları sonrası Türkiye Görme Engelliler Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Mustafa Çakmak, duyarlı olunması çağrısında bulundu. Kahramanmaraş’ta sarı bantların Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu fakat önlerine engeller konulması sebebiyle sıkıntı yaşadıklarını aktaran Çakmak, görme engelli bireylerin kolay ulaşım sağlayabilmeleri için yapılan engelli yürüyüş bantlarının bazen bir dubayla, bazen bir çöp bidonuyla, bazen bir masayla bazen de araçla işgal edilmesinden yakındı. 

“GÖRME ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN DERTLERİYLE DERTLENİYORUZ”
Türkiye Görme Engelliler Derneği Kahramanmaraş Şubesi olarak görme engelli bireylerin dertleriyle dertlendiklerini, sorunlarına çözümler bulduklarını aktaran Şube Başkanı Mustafa Çakmak, “1995 yılından bugüne kadar Türkiye Görme Engelliler Derneği olarak Kahramanmaraş’ta kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bütün görme engelli vatandaşlarımızın dertleriyle dertlenir, onların dertlerine çare aramak için kamu kurumlarıyla görüşmeler yaparız. Bu konuda kamu kurumlarından destekler alırız. Öncelikle bize bu konuda sahip çıktığı için başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan en küçük memurumuza kadar kamu kurumlarımıza ve devlet yetkililerimize sonsuz teşekkür ediyorum” dedi. 

“İNSANLARIMIZIN BİZE DESTEK OLMASI GEREKİYOR”
Görme engelli bireylerin sokaklarda rahatlıkla yürümesi için düzenlemeler yapıldığını fakat engeller sebebiyle kullanırken sıkıntı yaşadıklarını aktaran Çakmak, “Devletimiz, görme engelli vatandaşlarımız sokaklarda rahatlıkla yürüsün düşüncesiyle, milyonlarca liralar vererek yollarda düzenlemeler yaptırıyor. Görme engelli vatandaşlar rahat yürüsün, işine gücüne rahatlıkla gidip gelebilsin, etkinliklere katılsın düşüncesiyle görme engelli yolları yaptırılıyor. Görme engelli yollarına bütün vatandaşlardan esnafa, insanların bu yollara sahip çıkması gerekiyor. Kaldırımlardan sorumlu olan yöneticilerimiz, zabıtalarımız, esnaflarımız ve vatandaşlarımız bu konuda biz görme engellilere destek olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’TAN ONUR DUYUYORUM”
Kahramanmaraş’ta kaldırım ve caddelerin Türkiye’ye oranla daha erişilebilir olduğunu aktaran Çakmak, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kahramanmaraş’ta kaldırımlarımız Türkiye ile kıyaslanma açısından tahmini yüzde 80 civarında erişilebilir durumdadır. Bu sarı şerit dediğimiz yollarla kaldırımlar kaplanmıştır. Kamu kurumlarında ise bütün engelli arkadaşlarımıza herkes elinden geldiğince destekler vermektedir. Bu konuda bir Kahramanmaraşlı olarak memleketimden onur duyuyorum.”

“ELLERİNİ VİCDANLARINA KOYSUNLAR”
Görme engelliler için hazırlanana şeritlerin kapalı olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini anlatan Çakmak, duyarlı olunması noktasında çağrıda bulunarak, “Kahramanmaraş’ta öncelikle zabıtalara teşekkür ediyorum, onlar bizler için elinden gelen herşeyi yapıyorlar. Esnaflarımızdan ise devletin milyarlarca lira vererek yaptırdığı bu sarı şeritleri, sebze kasaları, berber havlulukları, levhalar, dubalar, masalar ve sandalyelerle kapatmamalarını istiyoruz. Bunlar sarı şeritlerin üzerine koyulduğu takdirde biz görme engelliler buralarda rahatlıkla yürüyemiyoruz. Örneğin görme engelli bir arkadaş devletimizin yaptığı yolda yürüyor, herhangi bir duba varsa görme engelli vatandaşımız ona ayağıyla takılıp düşse, ağır yaralansa ya da ölse bunun karşılığını kim ödeyecek? Öncelikle devletimizin yapmış olduğu erişilebilirlik kurallarına saygılı olmamız gerekiyor. Her kesimin görme engelli bireylere saygı durması ve bu konuda sorumluluk alması gerekiyor. Zabıtasından esnafına, esnafından vatandaşlarına herkesin bize destek olması gerekiyor. İnsani olarak bütün vatandaşların ellerini vicdanlarına koyarak bizim yanımızda olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu. 


(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz