Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı.

Bağlar, 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olan bu özel arşivini gazetemiz okuyucuları ile buluşturarak, kültür ve sanat anlamında vatandaşların gönül dünyalarını aydınlatıyor. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta okuduğu türkülerle insanların gönül dünyalarını derinden etkileyen Türk Halk Müziği’nin önemli isimlerinden Kahramanmaraşlı Gönül Maraşlı’yı türkülerini kaleme aldı.

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Gönül Maraşlı;

GÖNÜL MARAŞLI

5 Mayıs 1971 yılında Kahramanmaraş’ta doğdum. 7 çocuklu ailenin en küçüğü olarak dünyaya geldim. Müzik hayatıma ilkokul çağlarında mahallede düğünlerinde türkü söyleyerek başladım. Herkes sesimin güzel olduğunu söylerdi. Bende kendimi geliştirmek adına 1981 yılında ilkokula giderken değerli hocam büyük usta Mehmet Bağlar’ın kurmuş olduğu Edeler Müzik Dershanesi’ne kayıt oldum ve burada sayın hocam Mehmet Bağlar ile tanıştım. İyi ki tanışmışım, onun sayesinde sahnede nasıl durulması gerektiğini, mikrofon tutuşunu, sahne disiplinini ve hemen hemen her şeyi ondan öğrendim. Hocam ile birlikte birçok konser, etkinlik ve programlara katıldım. Mehmet Bağlar Hocam ile bir anımı sizinle paylaşmak isterim. Kahramanmaraş’ta her yıl Atatürk parkında müzik adına birçok yarışmalar olurdu. Herkes derece yaparken en küçükleri ben olduğumdan derece yapamayınca çok ağlardım ve Mehmet hocam beni çok teselli etmiştir. Lise yıllarına kadar müzik hayatım bu şekilde devam etti. Değerli Hocam Mehmet Bağlar’a müzik adına bana kattıklarından dolayı kendisine minnettarım.

MÜSLÜM GÜRSES, EMRAH, CEYLAN, MAHMUT TUNCER…
1993 yılında Arslan Deveboynu ‘un desteğiyle İstanbul’da çakır plak ile ‘Gel Gayri’ isimli ilk albümümü yaptım. Bunun yanı sıra konser ve etkinlikler devam etti.1998 yılında Yine Arslan Deveboynu desteğiyle  ‘Nerdesin Askerim’, ‘Şehit Askerin Ağıtı’, ‘Evlat Acısı’, ‘Beni Sılama Götürün’, albümlerini yaptım. Albümler çıkınca birçok radyo programları yaptım ve Gaziantep’te Luna park Aile Gazinosunda ilk sahnemi aldım. Müslüm Gürses, Ceylan, Emrah, Mustafa Keser, Mahmut Tuncer, Kâhtalı Mıçı, Hakkı Bulut, Nuray Hafiftaş, Songül Karlı gibi birçok tanınmış sanatçılar ile aynı sahneyi paylaştım. Gaziantep fıstık festivalinde Kibariye ile sahne aldım. 2001 yılında Deka etiketiyle ‘Geze Geze Geldim’ isimli albümümü yaptım. Arslan Deveboynu bu yıllar boyunca maddi manevi bana her konuda bana destek oldu ve yeri geldi bir baba abi olmuştur. ‘Geze Geze Geldim’ albümüm başta olmak üzere bütün albümlerimde değerli abim İsmail Topal’a bana vermiş olduğu bir birinden değerli eserlerden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım. 2002 yılında en son albümüm Deka etiketiyle ‘Sıladan Ayrı’ çıktı. Bu albümde Türkiye’nin en iyi saz ekibi ve en iyi yönetmeni Kenan İlgen ile çalıştım. Ayrıca da Mehmet Bağlar hocamın bende çok büyük emeği olmuştur. 

MEHMET BAĞLAR VE ARSLAN DEVEBOYNU FARKI

Ardından albüm tanıtım galası yapıldı. Kahramanmaraş’ta İbrahim Tatlıses ile sahne aldım. İstanbul’da birçok TV programlarında yer aldım. TGRT Esra Özmen sabah programına Latif Doğan ile katıldım. Kanal 7 de Şoray Uzun’un altın günü programına, Kanal D Melda Duygulu’un, Duygulu Türküler programına yer aldım. 1996 yılında Gaziantepspor’da futbolcu Uğur Eren ile tanışıp evlendim. Bir süre sonra müzik hayatıma ara vermek zorunda kaldım.3 çocuk dünyaya getirdim. Çocuklar olduktan sonra ikisini bir arada yürütmek çok zor oldu. Âmâ insan sevdiği işi yapmaktan asla vazgeçemiyor. Çünkü müzik ruhunuza bir defa işleyince bir daha gitmiyor. Bir büyüğümün sözü var hiç unutmam; sahne tozunu yutan o mikrofonu asla bırakmaz. Bana emeği gecen başta ailem, Deka müzik sahibi değerli Aslan Deveboynu’na, Bağlama virtüözü büyük üstat Hocam Mehmet Bağlar’a, ve bu süreçte yanımda olan desteklerini esirgemeyen meslektaşlarıma sonsuz saygılarımı sunarım.


 

Editör: Mahmut Beyaz