KOSGEB tarafından yeni işletme kurmak isteyen girişimcilere yönelik olarak verilen ‘Yeni Girişimci Desteği’ yenilendi. KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürü Gökhan Doğan 28 Eylül 2015 tarihinde yayınlanan yeni uygulama esasları çerçevesindeki değişiklikleri gazetemize açıkladı.


Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen ve KOSGEB tarafından onaylanan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katıldıktan sonra kendi işletmesini kuran girişimciler, KOSGEB’e iş planı ile başvurduklarında 30 bin TL’ye kadar hibe 70 bin TL’ye kadar iki yıl sonra geri ödemeli faizsiz krediden faydalanabiliyor. Geçtiğimiz Nisan ayında destek ile ilgili bazı değişikliklerin yapılacağı KOSGEB tarafından açıklanmıştı. 28 Eylül’de ise yayınlanan yeni Uygulama Esasları çerçevesindeki değişiklikleri Manşet Gazetesi haber ekibine anlatan KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürü Gökhan Doğan, Kahramanmaraş’ın girişimcilikte çok iyi yerlerde olduğunu kaydetti. Kahramanmaraş KOSGEB Müdürlüğü görevine geçtiğimiz günlerde gelen Doğan, Ülke ekonomisine katkı sağlayacak işletmelerin ortaya çıkması ve istihdamın artması için KOSGEB olarak üzerine düşen görevleri tamamıyla yerine getireceklerini belirterek yeni uygulama esasları çerçevesindeki değişiklikleri şöyle sıraladı:


ERKEKLERE YÜZDE 70 BAYANLARA YÜZDE 80
“KOSGEB olarak yeni iş kuranlara Yeni Girişimci Desteği 30 bin TL hibe, 70 bin TL faizsiz geri ödemeli verilmektedir. Yeni Girişimci Desteği erkeklere yüzde 70, bayanlara yüzde 80 olarak uygulanmaktadır. Destek programında yapılan revizyonla birlikte, kadın ve engelliler için destek üst limiti yüzde 90’a çıkarılmıştır. Şehit ve gazi yakınları da bu orandan istifade edebilmektedir.

İş Birliği Güç Birliği Destek Programı kapsamında aynı sektörde faaliyet gösteren 5 işletmenin bir araya gelerek ortak tedarik, ortak tasarım, ortak pazarlama, ortak laboratuar, ortak imalat, ortak hizmet sunumu alanlarında kuracakları yeni işletmeye 750 bin TL 250 bin TL’lik kısmı geri ödemesiz, 500 bin TL Geri Ödemeli destek sağlanmaktaydı. Destek programlarında yapılan revizyonla birlikte; Destek tutarı bin TL’ye Geri Ödemesiz- 300 bin TL,  Geri Ödemeli – 700 bin TL çıkarılmıştır.

Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji Alanlarındaki Ortak İmalata Yönelik 3 işletmenin bir araya gelerek sunacağı projeler için destek tutarı bin 500 TL Geri Ödemesiz- 300 bin TL,  Geri Ödemeli – bin 200 TL olmuştur.

AR-GE, inovasyon ve endüstriyel uygulama alanlarındaki KOSGEB destek miktarlarında yüzde 50 artış yapılmıştır.

Proje bazlı desteklerde satın alınacak makine teçhizatın yerli malı belgesine sahip olması durumunda destek oranlarına yüzde 15 ilave edilmektedir.

Belirtilen destek revizyonları yanında Genel Destek Programı kapsamında sunulan desteklerde de işletmeler için birçok değişiklik yapılmıştır” şeklinde konuştu.
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz