Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Kahramanmaraş temsilciliği, KOSGEB işbirliği ile düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimi sonunda sınavlarını başarıyla geçen kursiyerlerle düzenlenen törenle seltifikaları verildi.

 

Kendi iş yerini kurmak için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklenen girimşicilik kursu 30 kursiyere sertifikalarını verdi. 110 kişinin başvurduğu ancak 30 girişimci aday başarıyla kursu bitirmesinin ardından iş yeri açmaya hak kazandı. Programda başarıyla bitiren kursiyerlere sertifikaları Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in eşi Fatma Dilek Güvençer, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un eşi Derya Erkoç, KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürü Gökhan Doğan ve Kadın ve Demokrasi Derneği Kahramanmaraş temsilcisi Fatma Kaptanoğlu tarafından verildi.

 

''YANINIZDA OLACAĞIZ''

İş yeri açma sürecinde ve işi yerlerini açtıktan sonra kurumlaşma ve markalaşma yolunda yanında olacağını ifade eden KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürü Gökhan Doğan, ''Bu girişimcilik eğitiminin sonucunda İnşallah iş yerlerinizi kurarak gerek kendi ekonominize gerek toplum ekonomisine gerek ülkemize, ailenize destek olursunuz. Bizde sizlere iş yeri açma sürecinizde ve işinizi açtıktan sonraki kurumsallaşma, markalaşma yolunda yine yanınızda olacağız. Bu çerçevede ne tür destekler vereceğimizi kısaca bilgilerinize sunayım. Önce şu anda işinizi açmanız gerekiyor, işinizi açtıktan sonra KOSGEB’e kaydınızı yaptırmanız , KOSGEB’ten alacağınız E-Kobi şifresiyle kosgeb.gov.tr’den e-kobi sistemine giriş yapıp daha sonra iş planınızı oradan oluşturup, kaşe-imza bizden istediğiniz demirbaşların hizmet alımına ait proformaları yada aldıysanız faturalarını ekleyerek müdürlüğümüze getirmeniz gerekiyor. Daha sonra kurula gireceksiniz kuruldan sonra da tarafımıza ödemeler gerçekleştirilecek. Üst limitleri biliyorsunuz, 2 bin lira firma kurulum masrafları olarak herhangi bir belge istemeksizin veriyoruz. 30 bin lira kira ve SGK’lı istihdam ettiğiniz personelinizin maaşlarına destek oluyoruz. Üst limiti 2 bin 500 lira olmak üzere bu 24 ay içerisinde bu 30 bin lirayı kullanabiliyorsunuz. Fakat demirbaş alımlarınız yüksek ise 18 bin lira olan alımlarınızı 27 bin liraya yükseltebiliyorsunuz. Böyle olursa kira için vermiş olduğunuz 30 bin liralık o kısım düşüyor. Özellikle el emeği gerektiren el sanatları gibi iş yerlerinde demirbaş gibi çok fazla alım olmuyor. O tür sektörlerde de kira ve personeli arttırabiliyorsunuz'' dedi.

 

'İŞ BİRLİĞİ GÜÇ BİRLİĞİ'

Burada sadece girişimcilere işini açtırmakla kalmadıklarını, diğer destek modüllerinide ele alan Doğan, ''Yeni mevzuatımızda Başbakanımızın da katılımıyla girişimcilik ödül töreninde açıklandı ve yürürlüğe girdi şu anda faydalanılıyor. 2016 yılında bugüne kadar 32 tane firmamız bizden onay aldı bu girişimcilikte. Şu ana kadar 600’e yaklaştık. 5 milyon liradan fazla girişimcilere verdiğimiz hibe var. Burada sadece girişimcilere işini açtırmakla kalmıyoruz KOSGEB olarak. Diğer destek modüllerimiz var. ‘İş birliği güç birliği’ gibi. Düşük teknolojik yatırımlarda beş tane orta ve yüksek teknolojik yatırımlarda 3’er firma ortaklaşa daha büyük olma amacıyla 1 buçuk milyon liraya kadar destek veriyoruz. 300 bin lirası hibe 1 milyon 200 bin lirası ise faizsiz olarak. Devletimizin buradaki amacı nedir, küçük işletmeleri makro işletmeler haline getirmeye çalışıyoruz. Çünkü insanlar gibi şirketler ve firmalarında ömürleri var. Küçük firmaların ayakta kalması daha güç. İşte devletimizde tüm dünyada olduğu gibi firmalarımızı markalaştırarak devamlılığını sürekliliğini artırmaya çalışıyoruz. Örneğin inovatif bir ürün buldunuz, bir şey geliştirdiniz dünyada Türkiye’de olmayan, yada dünyada var Türkiye’de yok yada siz daha verimlisini ürettiniz. Bunun için Arge İnovasyon desteği veriyoruz 1 buçuk milyona kadar. 500 bin liraya yakını hibe bununda. Bizim birde proje bazlı olmayan başvuru esaslı yani başvuran herkese verdiğimiz destekler var. Buda genel destek modülümüz. Genel destek modülümüzde şimdilik sizin işinize yarayacak olanları örneğin nitelikli eleman desteği, firmanızın kurumsallaşması için nitelikli elemana ihtiyacı var ve nitelikli elemanlarında size ihtiyacı var. Bu kişilere istihdam oluşturmak isterseniz biz size 20 bin liraya kadar hibe olarak, maaşının yüzde 60’ını hibe olarak karşılıyoruz. Bu nitelikli eleman desteği ile firmanıza kurumsallaşma adına adım attırmaya çalışıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz