Farklı farklı gıda ürünlerinin konseptiyle oynayan gıda teröristleri, bu kez de vatandaşların sofrasında eksik etmediği salçaların içeriği ile oynamaya başladı. Salçalara boya gıdası katan merdiven altı üreticiler, orijinal ev salçası diye vatandaşların sofralarına giriyor. Salçada kırmızı rengi sağlamak için ciddi oranda gıda boyası kullanan gıda teröristleri, tadındaki farklılığı fark edilmemesi ve salçanın ağır gelmesi için de aşırı tuz kullanıyor.

“ALIRKEN HEM FİYATINA HEM DE TADINA BAKSINLAR”
Konuyla ilgili konuşan Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşı Esnafı Abdurrahman Aydoğar, “Son günlerde piyasalarda dolaşan bu konu insanları tedirgin ediyor. Salçaya gıda boyası katarak, insan sağlığı ile oynuyorlar. Merdiven altı salça üreticileri, salçanın maliyetini böylelikle aza indirerek, daha fazla salça elde ediyorlar. Kilosunu 3 liradan satan işletmeler var. Kilosu bu kadar ucuz olan salçalara insanlar nasıl güvensin. Güvenmemelerini öneririm. Dikkatli olsunlar. Alırken hem fiyatına hem de tadına baksınlar. İnsanlar bu konuda hassas olursa, salçaya hile karıştıranlara meydan vermeyiz” şeklinde konuştu.

SOĞUK ORTAMDA SAKLANMALI
Salçayla ilgili en fazla merak edilen bazı soruları şu şekilde cevap buluyor. Salça neden küf görülür? Salça nem içeriği itibarıyla küflenme görülebilen bir üründür. Salçada küf oluşumunu engellemek için ne yapılmalı? Soğuk ortamda saklanmalıdır. Havayla mümkün olduğunca temas ettirilmemelidir. Üzerine yağ dökülmesi ya da tuz ile karıştırılması küflenmeyi geciktirebilir. Mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılmalı ve saklanmalıdır.

UZMANLAR UYARDI1
Uzmanlar hemen hemen her gıdanın için çeşitli nedenlerle konulan gıda katkı maddeleri hakkında tüketicilere uyarılarda bulundu. Uzmanlar, “Gıda katkı maddeleri çeşitli amaçlarla gıdanın içine konulmuş normalde içinde bulunmayan maddelerdir. Raf ömrünü uzatmak, belli bir lezzeti tutturmak veya tat bağımlılığı yapmak için kullanılıyor. İnsanlar o ürünü tükettiklerinde başka bir ürünü yemesinler diye içine katıyorlar” dedi.

“GIDA KATKI MADDELERİNİN İLİŞKİLİ OLMADIĞI HASTALIK YOK”
Tat bağımlığına dikkat çeken uzmanlar, “Bağımlılık yapan her madde insan sağlığına zararlıdır. Hastalarımız diyor ki ‘hocam falanca marka çikolatadan akşam bir kavanoz yemeden uyuyamıyorum, bana sadece onu verin’. Falanva marka yiyince oluyor da filanca markayı versek olmuyor mu? Diyorum. ‘Onu yiyemem hocam özellikle falanca marka olacak’ diyor. Bu tat bağımlılığı endüstri müşteriyi kendisine bağlamak için kullanıyor. Bu da aşırı gıda tüketimini getiriyor. Aşırı gıda tüketimi obeziteye, diyabete en önemlisi kalp damar hastalıklarına yol açıyor. Gıda katkı maddelerinin ilişkili olmadığı hastalık yok. Gıda katkı maddeleriyle alakalı elimizde ciddi bilimsel veri yok. Örneğin bu maddelerin kanserle ilişkisini gösteren dünya üzerinde ciddi bir yayın yok. Birileri bunun gösterilmesini istemediği için gösterilmiyor. En doğru gıda doğal gıdadır. Yerli tohum ve geleneksel tarımla üretilmiş ürünleri tercih etmeniz lazım” ifadelerini kullandı.

Biber salçası yapılışı:

• Bol su içinde yıkadığınız kapya biberleri ve acısını katması için kullandığınız acı biberlerin sap kısımlarını kesip iç çekirdeklerini çıkarın.
• Etli ve zedelenmemiş olan biberleri iri parçalar şeklinde doğrayın. Aralarına az miktarda kaya tuzu serpiştirip derin ve kapaklı bir tencereye koyun. Çok az ekleyeceğiniz su ilavesiyle beraber 20 dakika kapağı kapalı pişirin.
• Biberleri haşladığınız suyu dilerseniz çorba gibi tariflerinizde kullanmak için ayırabilirsiniz.
• Özlü ve pürüzsüz kıvamda salçalar elde etmek için tel süzgeçten biberleri geçirin çıkan posa kısımlarını ayırın. Yahut bir mikser yardımıyla tüm biberleri ezin.
• Hazırladığınız bu biber püresini iki farklı yöntemle salça kıvamına getirebilirsiniz.
• İlk olarak biber pürelerinizi güneşin altında bırakarak fazla suyunu çektirme.
• Bu yöntemi uygulayacaksanız biber pürelerinizi geniş bir tepsi içerisine alın. Tepsinin içerisine toz, böcek gibi çevreden gelecek zararlı maddelere maruz kalmayacak şekilde güneşin altında bekletin. Tahta kaşık yardımıyla iki günde bir karıştırarak fazla suyunu çekmesini sağlayın. Bu yöntem günlerce sürebilir.
• Kapağı sıkı kapanan bir kap içerisine suları çekilen salçalarınızı alın. Kavanozu doldurduktan sonra kapağını kapatıp ters çevirerek bir gece bekletin. Ertesi gün açıcınca bozulmaması için sıvıyağı üst kısma sürüp tekrar kapağını kapatarak buzdolabında muhafaza edin.
• İkici yöntemi inceleyecek olursak Biber pürenizi derin tencere içerisinde tüm suyunu çekene kadar kaynatın. Dibinin tutmaması ve sıçrama olmaması için tahta kaşıkla arada karıştırmayı unutmayın.
• Suyunu çektirdiğiniz biberleri temiz kavanozlara sıcakken döküp kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bekletin. Açıp kullanmaya başladığınızda ise üzerine sıvıyağ döküp kapağı kapalı olarak buzdolabında saklayın.

Biber salçası püf noktası:

• Biber salçasında kullandığınız kapya biberler körpe olmalıdır.
• Tohum ve saplarını özenle ayırmalısınız.
• Metal kaşık kullanırsanız salça sulanacaktır. Bu yüzden tahta kaşıkla karıştırma işlemi yapmalısınız.
• Salça yapımında sofra tuzu kullanmak salçayı sulandırır bu yüzden mutlaka kaya tuzu kullanılmalıdır.
• 5 kilo bir biberden salça yapacaksanız en fazla 75 gram kaya tuzu kullanmalısınız.
• Salça kavanozlarını uzun süre sıcak suda bekletip dezenfekte edin.
• 5 kilo biberden en fazla 1 kilo salça elde edebilirsiniz.
• Yaz sonuna doğru alacağınız biberlerin lezzeti salçayı doğrudan etkileyecektir.

Haber : Burhan karagöz

Editör: Mahmut Beyaz