20 yıl önce büyükşehir olmuş illerin arasında sıkışıp kalan, kendine adeta bir kurtarıcı arayan Kahramanmaraş, 4 yıl önce büyükşehir olması ile ilk sıçrama hamlesini yaptı. 2000 yılından bu yana şehrin hizmetkarı olmak için yola çıkan ve 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olan Fatih Mehmet Erkoç, nüfusun artışına cevap verecek Kuzey Çevre Yolunu projelenerek vatandaşın hizmetine sunacak. 40 metre genişliğinde ve 30 KM uzunluğundaki yol bittiğinde şehrin transit geçiş hattını sağlayacak.

GELİŞİYORUZ

Suyun sihirbazı, rakımı, yükseltisi, tarımı, ekonomisi ile Türkiye’nin 16’ıncı güzel şehri olan Kahramanmaraş, 4 yıldan bu yana aldığı hizmet ile büyük ülkelerin mega kentlerine örnek olmaya başladı. Kent genelinde yüzde 34 orman varlığı bulunurken Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, kent merkezine Türkiye’nin en büyük parklarını yaparak yeşil alan miktarını çoğalttı. Yedikuyular Kayak Merkezi , Kapıçam Ekstrem Park gibi büyük yapılara imzasını atan Büyükşehir Belediyesi, yapay plaj çalışmalarına da hız verdi. Bittiğinde hem yazı hem kışı yaşamak isteyenler tatillerini şehir içinden çıkmadan yapabilecekler. Yaklaşık 4 aylık süre içerisinde 730 bin kişinin geldiği Yedikuyular Kayak Merkezinde bu yıl hedef 2 milyona yakın olacak.

GERDANLIĞIMIZ ŞEHRE AYRI BİR HAVA KATACAK

Kayseri yolundan başlayıp Gaziantep yoluna kadar bağlanacak olan Kuzey Çevre yoluyla birlikte şehir içi trafikte ciddi rahatlama yaşanacak. Öte yandan kısa bir süre önce hizmete açılan Arasa otoparkın da hizmete girmesi ile birlikte şehir merkezinde park sıkıntısı da yaşanmayacak. Projelenen ve hizmete açılan yollar ile birlikte Kahramanmaraş seneye yollar ağı ile yer yere rahatça bağlanacak. AK Parti hükümetinin en köklü yatırımları arasında bulunan ve “Yol Medeniyet” sloganı ile başlattığı ataktan Kahramanmaraş yararlandı. Şehrin can damarları genişletilip, bazı bölümler yeniden yapılırken, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ’de şehir içinde adeta hizmet yarışı başlattı. Köprülü kavşaklar, dar yolların genişletilmesi ve asfaltlanması ile hizmet her noktaya giriyor. Birbirinden farklı projeler ile bölgedeki yükselen değerler arasına giren Kahramanmaraş’ta, trafik sorunu büyükşehir ile bitiyor. İki tünel kavşak ile şehir içi trafiği 13-15 dakika arası kısalırken 4 metrelik yolları ise 12 metreye çıkıyor. Kuzey çevre yolu tamamlandığında ise 30 KM’lik ışıksız ve kısa bir zamanda işe gitmek isteyenlere alternatif yol olacak.

ŞEHİR İÇİ TRAFİGİ 3 DAKİKA

Şehir içinde büyük bir reforma giden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, trafikte tıkanma, aksama yaşanan yerlerden olan İsa Divanlı Mahallesine el attı. Yer yer 4 metreye düşen yollar, için genişletme çalışmaları başladı. 12 Metreye kadar çıkacak yolların kısa bir süre sonra bitmesi bekleniyor. 1946 yılına kadar komşu illerine ve kuzey ilçelerine ulaşımı bulunmayan Kahramanmaraş, 2014 yılında kavuştuğu Büyükşehir yasası ile yol ağına kavuştu. Yolların standartı, genişliği artan nüfusa göre yenilenirken, eski mahallerde yer yer 4 metreye düşen yollar 12 metre standartına yükseltiliyor. 1920 yılında kendini kurtararak her mücadelede bende varım diyen Kahramanmaraş, muasır medeniyet seviye hizmetini 2014 yılında almaya başladı. Ekonomisinin yanında modern belediyecilik ve mega şehircilik hareketini Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç tarafından alan kent, akıllı kavşakları, geniş yolları ile adeta Avrupa kentleri ile yarışır hale geldi.

Trabzon Bulvarının yoğunluğu alması için İsa Divanlı Mahallesindeki yıkım çalışmaları deva ediyor. 4 metrelik yollar, belediye tarafından alınan binaların yıkılması ile 12 metre standartına çıkacak.

ÇALIŞMALAR BİTMEYE YAKIN

3 etap şeklinde planlanan Kuzey Çevre Yolunun 3 etabı’da yüzde 80 oranında tamamlandı. Konu hakkında bir açıklama yapan kontrol mühendisi Orkun Devrek: “İkinci etabın son aşamasındayız. Yaklaşık 50 metre yüksekliğinde Şev kazısı yaptık. Platforma ulaşmış durumdayız. Şehir Merkezi tarafından çıkan yol bağlantısı devam ediyor. Oraya şu anda granüller serimi yapılıyor. Alt yapı çalışmamız arkadan geliyor. Onlar tamamlandığında platmiks yani asfalt öncesi aşama gerçekleştirilip asfalt serim çalışmamız çok yakında başlayacak. Birinci ve ekinci etap toplam 10 KM. bir güzergahı kapsamakta. Yol genişliğimiz 40 Metre. 6 metrelik kaldırım ve bisiklet yolumuz olacak. Bu şekilde de vatandaşlarımız sadece çevre yolu mantığı ile değil rahat rahat bisikletlerini kullanabilecekleri, yürüyüş yapabilecekleri güzel bir doğa alanı oluşacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği hedefler doğrultusunda Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’un talimatları ile ikinci etap çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Üçüncü etaba da geçişimiz olacak” dedi.

Haber: Mustafa Kılınç


 

Editör: Mahmut Beyaz