Gençlerin serbest zamanlarını sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle değerlendirmek, bilgi ve beceri sahibi olmalarına yardımcı olmak, gençlik faaliyetlerini planlamak, programlamak, yönetmek, denetlemek, değerlendirmek ve geliştirmek amacı ile kurulan Gençlik Merkezleri faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Merkezlerinde, gençler her türlü faaliyetten yararlanıyorlar.

GENÇLİK MERKEZİ EĞİTİYOR”

Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Gençlik Merkezi Müdürü Mehmet Asım Demirdöğen, Gençlik merkezleri gençlerin serbest zamanlarını iyi değerlendireceklerini, rahatlıkla kendilerini güvende hissedecekleri mekan olduğunu söyledi. Demirdöğen, “Gençlik Merkezleri Gençlik Spor Bakanlığına bağlıdır. Gençlerin serbest zamanlarını iyi geçireceklerini, değerlendireceklerini, rahatlıkla kendilerini güvende hissedecekleri mekanlardır. Bu mekanlar sadece kapalı alan ve bina özellikleriyle değil, etkinlikleriyle de dışarıya taşabilen özelliklere sahip faaliyetlerle dolu bir mekan. Bu bakımdan devlet kendi eliyle neredeyse bir sivil toplum kuruluşunun yaptığı bir çok faaliyeti devletin imkanlarıyla çocuklara güvenilir bir ortam sunuyor. Bu ortamı sunarken de gençlik merkezleri eliyle de çocuğu hem gezdirebiliyor, hem eğlendirebiliyor, hem de genel niteliksel, kişisel anlamda geliştirmesinde vesile kılacak bir takım kurslar, eğitimler, sorumluluk verecek faaliyetler düzenliyor. Bu yönüyle gençlik merkezi bir gencin boş zamanında veya dolu zamanında tamamıyla kendini değerlendirebileceği bir mekan. 2011 yılında Gençlik Spor Bakanlığı Bakanlık olduktan sonra Gençlik Merkezlerinin üzerine daha çok düşülmeye başlandı. Ona verilen önem arttı. Şuanda tüm Türkiye’de o yıllarda belki sayıları 60 civarındayken şuan da 275 Gençlik Merkezi var. Kahramanmaraş Merkezde 2 tane var. Onikişubat ve Kahramanmaraş Gençlik Merkezi. Pazarcık ve Elbistan’da birer tane gençlik merkezimiz bulunuyor. Toplam da Kahramanmaraş’ta 4 tane Gençlik Merkezi var” dedi.

GENÇLİK MERKEZİ ÖZEL BİR PROJE”

Gençlik merkezi binasının özel bir proje olduğunu ifade eden Demirdöğen, “Gençlik merkezlerinde ki faaliyet alanlarının birbirinden tür olarak şöyle ayrılıyor; bizim birinci tür olarak vermiş olduğumuz hizmet bina içerisinde ve bina özelliklerine göre verilen bir hizmet. Bu binamız 4 bin metrekare kapalı alana sahip. Türkiye’de Kahramanmaraş tipi denilen özel bir projeye sahip bir bina. Türkiye’de bu proje çok beğeniliyor ve birçok il artık bu projeyi örnek alarak bir benzerini gençlik merkezi yapılması noktasında talebi var. hiçbir metrekaresi boşa gitmiyor. Burada da İl Müdürlüğümüzün çok ciddi bir hizmeti var” şeklinde konuştu.

30’A YAKIN KURSUMUZ MEVCUT”

Gençlik Merkezinde yaklaşık 10 atölyenin olduğunu ve her birinin farklı bir sanata ve eğitime hizmet verdiğini dile getiren Demirdöğen, şunları kaydetti: “Binamızda yaklaşık 10 tane atölye var. Bu atölyelerin her biri farklı bir sanata veya farklı bir eğitime hizmet veriyor. Bunlar, ebru, hüsnü hat, tezhip, minyatür, müzik ve resim atölyesi, mefruşat, sim sırma, ahşap oyma, model uçak atölyesi gibi bir çok atölye var. Bu atölyeler sanat atölyesi gibi hizmet ediyor. Yıl boyunca öğrencilerimiz geliyor, bizim açmış olduğumuz kurslara kaydını yaptırdıktan sonra kurslara başlıyor. İlla kurs saatinde veya kurs dahilinde değil. Bizden izin aldığı sürece atölyeye girip boş vaktinde istediği sanatı icra edebiliyor. 30’a aşkın kursumuz var. Bu 30’a aşkın kurs bu atölyelerde hizmet veriyor.”

HER TÜRLÜ EĞİTİM VERİLİYOR!”

Merkezde uygulanan faaliyetlerden bahseden Demirdöğen, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bunun dışında burada konferans ve sinema salonumuz var. Çocuklar istedikleri sürece müsait olduğu takdirde gelip burada film izleyebiliyorlar. Filmler ahlaki ölçüde olduğu sürece her zaman izleyebilirler. O sinema salonumuz aynı zamanda mini konferans salonu olarak kullanılıyor. Bununla beraber kafeteryamız var. çocuk buraya geldiğinde kendi ahlakına, duruşuna, gelenek ve göreneklerine muhalif bir tutumun muhatabı olmuyor. Şuanda gençlerin kütüphane mantığı ferah, nezih ders çalışabilecekleri ve arada hava alabilecekleri yer arıyorlar. Klasik kütüphanelerde kitap okunmuyor, çocuklar ders çalışmak istiyor. Buna özel kütüphanemiz var. kış döneminde özellikle kütüphane saat 7 buçuktan itibaren rezerve edilir, akşama kadar doludur. Biz de bu kadar talep beklemiyorduk. Has odamızda mevcut. Burada çocuklara değerler atölyesi, dini ilimi atölyelerimiz var. Çocuklar kendini kişisel anlamda kendisini geliştirdikleri, atölye çalışmalarını yürüttükleri bir mekan. Aynı zamanda arada sohbet, çiğ köfte partisi de yapılıyor. Tekvando, bilardo, playstation salonumuz var. Spor salonumuz var. Voleybol, basketbol salonuna müsait aynı zamanda badminton eğitimi de veriliyor. Spor salonu aynı zamanda tiyatro sahnesi olduğu için tiyatro ve bazen büyük konferans programlarına da dönüşebiliyor. Bunların dışında seminer ve derslik salonlarımız var. burada ise İngilizce, matematik, fizik, kimya, Osmanlıca gibi doğrudan çocukların okul disiplininde eğitim alacakları atölyelerimizde var. Bilgisayar atölyemiz var. Orada kod adı 2023 isimli bir projemiz var. Kod adı 2023 bir yazılım kodlama projesi. Türkiye’de şuanda yazılım kodlama üzerine ciddi bir eğitim verilmiyor. Hâlbuki ki şuan da siber saldırı, siber suçlar dünyanın ciddi bir gündemi ama Türkiye bu nokta da yeni yeni bu işin farkına varıyor. Bakanlığımızda bununla ilgili bir proje geliştirdi. Bu bağlamda da kodlama eğitimi veriyoruz.”

12-29 YAŞ ARASI HERKES YARARLANABİLİR”

Gençlik Merkezine 12 ve 29 yaş arası tüm gençlerin faydalanabileceğini dile getiren Demirdöğen, “Normalde bakanlığın ön gördüğü 14-29 yaş ama biz 12 yaşa kadar gençlerimizi alabiliyoruz. Gençler gençlik merkezini duydukları anda sosyal medya hesabından takip ediyorlarsa binamıza gelecekler ve burada gençlik lideri diye 7 personelimiz var. bunların tek özelliği buraya gelen gençlerle birebir ilgilenmek. Hepsinin yaşları 35 yaş altında, üniversite mezunu. Bu personellerimiz doğrudan gençlere liderlik yapıyor. Onlar kayıtlarını alıyor. Bir gencimiz gençlik merkezine geldiği zaman gençlik liderimizle tanışıyor, üye oluyor, uygun gördüğü herhangi bir faaliyete kendi kaydını yaptırabilir. Hiçbir faaliyete kayıt yapmaya da bilir. Bir faaliyet olduğu zaman haberdar da olmak isteyebilir. Biz ona mail ve mesaj atıyoruz. Kahramanmaraş’ta 30 bine yakın üyemiz var. Üye sayımız çok iyi. Kahramanmaraş’taki gençliğin yüzde 30’una hitap ediyor. Bu Türkiye ortalamasının yüzde 3’ü baza alırsak Kahramanmaraş standartlarında çok iyi” şeklinde konuştu.

ŞEHİRLER VE KÜLTÜRLER PROJESİ”

Bina dışında birçok faaliyetlerin olduğuna değinen Demirdöğen, şunları kaydetti: “Birde bina dışına taşan gençlerimizin bina dışında bakanlığımızın imkanlarından faydalandıkları faaliyetlerimiz var. Onlar gezi, kamp ve gönüllülük projeleri diye ayrılıyor. Bizim ortalama yıllık 2 bin gencimizi gezdirdiğimiz oluyor. Günübirlik ve 4 günlük uzak şehirlere gezilerimiz var. 300 kilometreyi aşmayan bir mesafede olmak suretiyle çevre illerin hepsini gezdirebiliyoruz. Buna şehirler ve kültürler projesi dedik. Bir şehre gidiyoruz onun kültürünü tanıyoruz. Onun manevi ve kültürel anlamda da ciddi bir rehberlik veriyoruz çocuklarımıza. 4 günlük geziler de ise uzak şehirlere götürüyoruz. Çanakkale, Samsun, Ankara, İstanbul, Bursa, Trabzon, Amasya neresi varsa, buralarda ise daha detaylı. 4 günlük geziler yaz aylarında, günübirlik ise okul döneminde oluyor. Bir de kamplarımız var. doğa, deniz ve bir de manevi kamplarımız var. Tüm Türkiye’de yaklaşık 30 tane kamp merkezi var. bu kamp merkezleri 5 gün sürüyor. Başarılı olan çocuklara öncelik veriyoruz. Hemen hemen yüzde 70 oranında çocuğumuzu gönderiyoruz. Bu yıl 500 tane çocuğumuzu kampa göndereceğiz. Kampta okçuluk, ata binme, golf, tenis, voleybol, basketbol gibi oyunlar var. 5 gün boyunca çocuk dolu dolu geçiriyor. Aynı zamanda kişisel gelişim uzmanları çocukları manevi veya kişisel anlamda geliştirecek seminerler veriyor. Çocuk bir kazanımla geri dönüyor. Bunların dışında birde gönüllülük projesi de var. Çocuklara iyilik yapmalarını istiyoruz. Çocuklar yapacakları iyilikleri kendi imkanlarıyla oluşturuyorlar.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz