Kalıcı bedelli ve tek tip askerlik düzenlemelerini kapsayan yeni askerlik sistemi TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda onaylanmasının ardından meclise geldi. Teklifin Meclis’te bu hafta onaylanması ve en kısa süre içerisinde Cumhurbaşkanı’na sunulması bekleniyor. Gençlerin askerlikle ilgili şikayetlerinin göz önünde bulundurulduğu yeni sistemde bedelli askerlik sabitlenirken 145 bin kişilik kontenjan getirildi. Yurt dışındaki vatandaşlar için dövizli askerlik formülü hayata geçirildi. Önlisans mezunlarına yedek astsubaylık şansı verilirken, askerlik 6 aya düşürüldü ve maaşlı askerlik formülü hayata geçirildi. Askerlik çağı gelen herkes bir ay zorunlu eğitim alacak ve bedelli kararını buna göre verecek. 6 ayın sonunda terhis olacak askerler dilerse bir 6 ay daha 2 bin TL alarak kışlada kalacak. Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesi için aileler ve askerler gün sayıyor. Askerde 6 ayını doldurmuş herkes terhis olabilecek. Yeni askerlik siteminin yasalaşması ile askerlik görevinin ilk 6 ayını tamamlayan ve ikinci 6 aya uzatma tercihini kullanan vatandaşlara sivil ve askeri hayatlarını olumlu yönde etkileyecek bazı avantajlar sağlanacak. 130 bin askerin terhis olması bekleniyor. Bu durumun zaafiyet yaratacağı endişelerine Milli Savunma Bakanlığı, 'Her şey hesaplandı' şeklinde yanıt veriyor ve endişelenecek bir durum olmadığını belirtiyor.

ER GENERALLİĞE KADAR GİDEBİLECEK

Askerlik süresini 6 ay daha uzatmak isteyen personel, sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subaylığa geçişte daha avantajlı olacak. Böylece bir meslek sahibi olma imkanına kavuşacak. Generalliğe kadar giden bir yol açılmış olacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da “Varsayımımız en az üçte birinin kalmasına dayalı” sözleriyle kanunun yürürlüğü girdiği tarihte terhis imkanı yakalayan askerlerle ilgili bu değerlendirmeyi yapmıştı.

2000’DEN FAZLA MAAŞ VE ESKTRA YARDIMLAR!

Yeni düzenlemeye göre, uzman erbaşlığa ve sözleşmeli erliğe müracaatları diğer personele nazaran 100 üzerinden 20 puan avantajlı olarak değerlendirilecek.  Halen net 2 bin 20 lira olan asgari ücretten az olmamak kaydıyla harçlık alacaklar. Böylece hem kendileri, hem aileleri hem de devlet açısından istihdam yaratılmış olacak. Ayrıca sosyal hayatlarına da katkı sağlanmış olacak. Bu personele ayrıca TOKİ'de ev sahibi olmaları için öncelik tanınacak. Hizmet borçlanmaları devlet tarafından ödenerek, sigortalı statüsünde çalışmış olacaklar. Muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz istifade hakları elde etmiş olacaklar. Askerlik sistemi açısından ise profesyonel bir kadronun oluşturulmasına zemin hazırlamış olacaklar. Tüm bu düzenlemeleri içeren yeni askerlik sistemini Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş halkına sorduk.

İşte Kahramanmaraş halkının yeni askerlik sistemi değerlendirmesi;

“BİR AN ÖNCE GİDER ASKERLİĞİMİZİ YAPARIZ”

Veysel Caymaz

Yeni askerlik sistemiyle birlikte normal erler için askerliğin 6 aya indiğini biliyorum. Ben de askerlik çağında bir gencim, bence bu sürenin 6 aya düşmesi çok iyi oldu. Çünkü askerlik insanların önünde bazen engel olabiliyor, gerek yeni bir hayat kurmada gerekse de iş hayatına atılmada. Zaten çoğu insan boşuna bir yıl askere gidip geliyordu. Bu durum ekonomik olarak da zarar veriyordu bence. Öğrenciler ya da gençler için 6 ay olması çok iyi olur. 12 ay boşu boşuna beklemeyiz, en azından 12 ay diye korkup gitmemezlik yapmayız bir an önce gider askerliğimizi yaparız. Aynı zamanda yeni sistemle askerde kalanlar ücret de alabilecek. Ben askere gidip orada kalmayı düşünüyorum, başka yapacak bir işimiz yok maalesef.

“BEN UZMAN OLMAK İSTİYORUM ASKERE GİTTİĞİMDE”

Cebrail Fıstık

Ben de bir genç olarak askerlik sisteminin nasıl olacağını tabi ki hem takip ediyorum hem de merak ediyorum. Açıklanan yeni sistemin çok güzel olduğunu düşünüyorum, inşallah kısa sürede meclisten geçer ve kabul edilir. Bende askere gideceğim, er ve erbaşların generalliğe kadar yükselebileceğini öğrendim. Bu çok iyi bir şey, eskiden komutanlığa kadardı. Askere gidecek olanlar için yeni sistem çok iyi oldu, kimse askerden kaçmayacak. Ben uzman olmak istiyorum askere gittiğimde, orada kademe kademe yükselme istiyorum.

“HEM OLUMLU HEM DE OLUMSUZ YÖNLERİ VAR”

Arif Sünbül

Yeni askerlik sistemini ben de takip ediyorum, bana göre hem olumlu hem de olumsuz yönleri var. Olumlu olarak üniversite mezunu olan gençlerimiz iş bulmakta zorlanıyordu, artık bir nevi iş kapısı açılacak ve işsiz kalmayacaklar. Aynı zamanda askerliğin 6 aya indirilmesi de bence güzel olmuş, gençler bir an önce askerliğini yapıp hayata atılabilecek. Ben bunu olumlu olarak değerlendiriyorum ama diğer taraftan da paralı askerlik geldiği için ileride ülkemiz bir savaşa girdiğinde, herhangi bir sorun olduğunda ordumuz direk paralı askerlerle yönetilecek. Bence bu çok vahim bir durum bana göre.

“ASKERLİK SİSTEMİ BANA GÖRE BOZULDU”

Mehmet Çakıroğlu

Dünyayı titreten bir ordu sistemimiz vardı, dünyanın birinci ya da ikinci ordusuna sahiptik. Askerlik diye bir şey kalmadı artık bence, ben sistemi olumsuz olarak görüyorum. Ben askerliğimizi Kars’ta yaptım, tam 20 ay asker oldum. Şimdiki erler 6 ay yapacak, bu indirimi normal olarak görebilirim de yanlış olan şeyler var. Askerlik bizde Peygamber Ocağı’dır derlerdi, bu sistem bence kalktı, Peygamber Ocağı diye bir şey yok artık.

“YENİ ASKERLİK SİSTEMİ BENCE DOĞRU DEĞİL”

Burhan Kabalcı

Yeni askerlik sistemi bence doğru değil. Herkesin vatani görevini yerine getirmesi lazım. Zaten şimdilerde eskisi gibi askerlik zor değil. Şimdi askerlerin cep telefonu var. Bizim zamanımızda bunlar yoktu ve hasretlik çekerdik, mektup yazardık. En önemlisi özlem duyardık. Asker ocağı dendiği zaman biraz gururlanırdık. Bizi davulla zurnayla gönderirlerdi. Şimdiki gençlerimiz zaten askerlik yapmak istemiyorlar. Parasını verip gitmemeyi tercih ediyorlar. Benim şahsi görüşüm her Türk gencinin askeriyeyi görmesi, yaşaması ve deneyimlemesi lazım. Askerlik çok farklı bir şey, o duyguyu yaşamak lazım. Ben askerliğimi Van’da yaptım. Dağlarda çok gezdim. Nitekim askerler vatanı, milleti koruyor.

“BEN BU TÜR SİSTEMLERE KARŞI DEĞİLİM”

Mehmet Demir

Yeni askerlik sistemini birçok kişi yanlış değerlendirse de ben olumlu buluyorum. Çünkü gelişen ve gün geçtikte değişen bir dünyada yaşıyoruz. Askerlik sistemi artık gönüllü değil de paralı olursa daha iyi olur. Bu tür sistemlere ben karşı değilim. Güneydoğu’da Doğu’da şahit oluyoruz, şehit düşen birçok er silah tutmasını dahi bilmeyen askerlerimiz.

“YENİ ASKERLİK SİSTEMİ TÜRKİYE’MİZ İÇİN GÜZEL OLACAK”

Gökhan Güler

Ben 15 ay uzun dönem askerlik yaptım. Kısa dönem askerlik bence güzel oldu. Çünkü şu an Türkiye’nin iş yönünden gidişatı pek te iyi değil. Ama askerliğini yapan arkadaş 6 ay sonrasında devam ettiğinde maaş alabilecek. Bu güzel bir durum. Daha sonra Uzman çavuş yâda astsubay olma şanları da var.  Yeni askerlik sistemi Türkiye’miz için inşallah güzel olacak. Ben olumlu bakıyorum ve olumlu değerlendiriyorum.

“12 AY ASKERLİKTE HAYATINIZA BİR YIL BOYUNCA ARA VERİYORSUNUZ”

Muhammet Enes Çevik

Yeni askerlik sistemi bence güzel oldu. Mevcut sistemde 12 ay askerlik yaptığınız zaman işinizden gücünüzden oluyorsunuz. Yani bir nevi hayatınıza bir yıl boyunca ara veriyorsunuz. Bence yeni askerlik sistemi her bakımdan hem ihtiyaçları karşılayabilecek hem de iş anlamında vatandaşları özellikle gençleri olumsuz etkilemeyecek. Ben askerliğimi paralı yapmayı düşünüyorum.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz