KYK yurtlarında kalan öğrencilerden yaz döneminde ücret alınmamasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, KYK tarafından işletilen öğrenci yurtlarında temmuz ve ağustos aylarında fiilen barınmayan öğrencilerden yurt ücreti alınmayacak. Söz konusu karar, Gençlik ve Spor Bakanlığının14 Haziran tarihli yazısı üzerine alındı.

CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın ramazan ayında Twitter'dan yaptığı paylaşıma cevap veren gençleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladığı sahur programında, KYK'da kalan öğrenciler yaz tatili döneminde yurtta barınmadıkları halde ücret ödediklerini söylemişti. Sahur programına sürpriz yaparak katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu'ya talimat vererek, “Bundan sonra yaz sezonunda sizlerden ücret alınmayacak” açıklamasında bulunmuştu.

GENÇLERİMİZ BU MÜJDE İLE ÇOK SEVİNDİLER”
Konuyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan KYK İl Müdürü Mehmet Ali Öztürk, “Yurtlarımızda kalan öğrencilerimiz 12 ay boyunca yurt ücretlerini ödüyorlardı ama 10 ay yemek yardımı alıyorlardı geriye kalan 2 Ay’da yemek yardımı olmuyordu. Cumhurbaşkanımız ve genel müdürümüz gençlerimizle bir araya geldiği bir buluşmada öğrencilerimizin bu konuda ki talebini duyunca Cumhurbaşkanımız konunun hemen çözümlemesini için talimat verdi. Genel müdürümüz de hazırlıkların tamam olduğunu söyleyince gençlere müjde o an da verildi. Bu konu 23 Haziran 2018 tarihi itibari ile de bir müjde gibi çocuklarımıza 3457 sayılı resmi gazete ile de yayınlandı. Biz de bunu kendi kurumumuzun resmi internet sitelerinden yayınladık ve duyurduk. Gençlerimiz bu müjde ile çok sevindiler. Bu anlamda KYK öğrencisi yaz boyu, yaz okuluna kaldığında, staj döneminde veya başka illerde KYK’nın adı altında düzenlenen programlara katıldığında okuduğu Üniversitenin de bunu kanıtlamasıyla birlikte yurtlarımızda ücretsiz kalabilirler” ifadelerini kullandı.

HER ŞEY GENÇLERİMİZİN RAHATLIĞI İÇİN”
Sözlerinin devamında yaptıkları faaliyetleri anlatan Öztürk, KYK’lardaki kalite standartlarının yükseldiğine vurgu yaptı. Her şeyin gençlerin rahat etmesi için olduğunu ifade eden Öztürk, “KYK yurtlarını piyasada olan başka yurtlarla karşılaştırdığınız zaman KYK ücretlerinin yemek ve yatak ücretleri hesaplandığında cüzi bir miktar olduğu ortaya çıkıyor. Öğrencilerimizin bu cüzi miktarla hem karnı doyuyor hem de nezih bir ortama sahip oluyor. Yurtlarımızın kalite standartları yükseltildi. Kahramanmaraş’ta 9 tane yurdumuz var hemen hemen ranzalı yatak yok denecek kadar az, 2 yurdumuz var ama bunlarda da kapasiteyi düşürdük. Binalarda tadilat yapma şansımız olmadığı için 6 kişilik odaları 4’e düşürdük. Yeni kiraladığımız yurt binalarında da, KYK olarak bizzat yaptığımız yurtlarda da dikkat ettiğimiz tek şey gençlerimizin odalarına girdikleri zaman banyosu, lavabosu, ders çalışma masası gibi ihtiyacı olacak her şey orada bulunsun istedik. Ayrıca odasında çalışamıyorsa ayrı bir etüt odası ve sınırsız internetin olduğu bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bunlar fiziki şartlar. Yemeklerimiz eski karavan usulü değil, günde yaklaşık 18 çeşit yemek çıkıyor. Bunlara ücret ödenmiyor zaten. KYK’nın kendi yaptığı yurtlarda spor salonlarından tutun da bahçe düzenine kadar her şey gençlerimizin rahatlığı için” şeklinde konuştu.

SOSYAL TESİSİMİZ VAR”
Yurt içerisinde sosyal tesislerinin olduğunu aktaran Öztürk, bu tesislerde öğrencilerin değişik dallarda etkinliklere katılarak stres attıklarını kaydetti. Öztürk, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bunlar dışında öğrencilerimize boş zamanlarını nasıl değerlendireceklerini sorarak yıl başında bir anket yapıyoruz. Bu anket sonucunda öğrencilerimizin istediklerine göre bağlama kursu, resim kursu, ahşap boyama kursu, tezhip kursu, kuaförlük veya pasta yapım kursları buna benzer kursları anket sonucunda çoğunluğa göre sınıflar açıyoruz. Bütün yurtlarımızda böyle sınıflar var hatta burada sosyal tesisimiz var içerisine girdiğiniz zaman üniversitenin bir fakültesi zannedersiniz. İçerisinde yan yana sınıflarımız var ve bu sınıflarda da öğrencilerimiz genel olarak gündüz zamanları olmadığı için akşamları sosyal etkinlik adı altında bir faaliyete katılıyor. Öğrencilerimize oradan belge de veriyoruz. Çünkü bunu halk eğitim merkezi ile birlikte yapıyoruz. Bunun dışında, hayrat vakfı Türkiye genelinde çalışan bir vakıf ve bu vakıftan da öğrencilerimiz Osmanlıca kursu alıyorlar, orada da belge veriliyor yine orada devam eden öğrencilerle Türkiye genelinde yarışmalar yapılıyor.”

HİZMETİN YANI SIRA BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ DE VAR”
KYK yurtlarının altyapı hizmetlerinin yanı sıra birleştirici gücünün de olduğunu söyleyen Öztürk, KYK’larda artık durumun çok daha farklı ve güzel olduğunu vurguladı. Öztürk, “Her yurdumuz kendi içerisinde bir etkinlik oluşturur. Örneğin fidan dikimi. Bizim Kapıçam’ın ilerisinde bir KYK ormanımız var. Biz orada yılda 2 defa gençlerimizi oraya götürürüz ve orada doğayla gençlerimiz ağaç dikmenin güzelliğini yaşarlar. Bunun dışında yine yurdumuz öğrencileri yardımseverlik adı altında birçok okula yardım yaptı. Bu anlamda KYK yurtlarımızın öğrencilerimize altyapı hizmetleri sağlamasının yanı sıra birleştirici de bir gücü var. Çünkü gencimiz üniversiteden çok burada vakit geçiriyor. Burada yaşarken biz onlara güzel bir ortam sağlamaya çalışıyoruz. Mesela biz gençlerimize haftada bir Genel müdürlüğümüzün yetkili birimleri tarafından seçilen filmler doğrultusunda Cuma günleri sinema filmi gösteriyoruz. KYK Yurtlarında artık durum çok farklı” diye konuştu.

ETKİNLİKLERLE GENÇLERİMİZE YÖNELİK SUİİSTİMALLERİ ENGELLİYORUZ”
“Biz burada bu tür güzel etkinlikleri yaparak gençlerimize yönelik dışarıdan gelen herhangi bir suiistimali de engellemiş oluyoruz” diyen Öztürk, şunları dedi: “Bizim burada atölyelerimiz var. Atölyelerimizde öğrencilerimiz bir araya geliyor ve örneğin tarih atölyesi kuruyoruz. Üniversiteden hocalarımız geliyorlar ve gençlerimizle bu atölyelerimizde beyin jimnastiği yapıyorlar. Biz burada bu tür güzel etkinlikleri yaparak gençlerimize yönelik dışarıdan gelen herhangi bir suiistimali de engellemiş oluyoruz. Bizim geçmişte erkek yurdumuz olaylar hiç bitmezdi. Ama Allah’a şükür 3 yıldan bu yana hiçbir olay olmuyor. Neden? Çünkü 3 yıldan bu yana orada etkinlik bitmiyor. Gençlerimiz sürekli idarecilerle beraber ve etkinliklere katılıyor. Ayrıca bizim Müftülük ile yaptığımız protokol çerçevesinde her yurdumuza bir tane manevi rehber var. Manevi rehbercilerimiz gençlerimizle dertleşiyor. Mesela şu olayı yaşadık; gecenin 12’sinde manevi rehber ablasını çağırıp intihar edecek iken vazgeçen gençlerimiz oldu. Dolayısıyla öğrenciler okulları dışında burayı baba evlerinden daha rahat görmeye ve bağlanmaya başlıyor.”

KAPASİTEYİ ARTTIRMAK İÇİN ADIMLAR ATIYORUZ”
KYK yurtlarındaki kapasiteyi arttırmak için adım attıklarını belirten Öztürk, şu anda üniversiteden 92 dönümlük bir yer aldıklarını ve o alana 2 bin kişilik yurt yapacaklarını söyledi. Öztürk, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz KYK yurtlarımızın kapasitesini arttırmak için adımlar atıyoruz. Çünkü Kahramanmaraş geçmişte bölgeye bağlı olduğu için yurt kapasitesi olarak zayıf kalmış. Biz uğraşmalarımız neticesinde üniversiteden şu anda 92 dönüm arazi aldık. 2 bin kişilik yurt projemiz şu anda yapım ihalesinde. İnşallah ihale yapıldığı anda kazma vurulacak. Bunun dışında da kiralık bina içinde ilan verdik. Yani hazır bir bina bulsak orayı hemen yurt yapacağız. Dolayısıyla KYK her alanda eskisi gibi değil. KYK sürekli kendini yenileyerek devam eden ve gençlerimize en güzel hizmetleri vermeye çalışan bir kurum olarak yoluna devam ediyor. Mesela biz Kahramanmaraş’tayız. Öğrencimiz Ankara’da yâda Çorum’da gidip staj görecek. Öğrencimiz buradan oraya gidiyor ve KYK yurtlarımızda resmi belgesini göstermesi akabinde kalıyor. Öğrencilerimiz KYK’ya yazın sadece Temmuz ve Ağustos aylarının ücretini ödemeyecek. Haziran’ın ücretini öğrencilerimiz ödesinler.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz