Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ülke genelindeki gençlerin kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını arttırmak, sanatın çeşitli dallarında üretecekleri eser veya projelerin hayata geçirilebilmesini sağlamak amacıyla başlattığı GENÇDES projesi, meyvelerini veriyor. Bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koordine edilen GENÇDES Programı adı altında Kahramanmaraş Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından başvurusu yapılan “Genç Şairler” isimli projenin il genelinde 14-29 yaş arası gençlere yönelik düzenlenen şiir yarışmasının ödül töreni yapıldı.

Merkez Atatürk Anadolu Lisesi’nde düzenlenen ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’nın da katıldığı ödül töreninde Eğitimci, Yazar, Şair Ramazan Avcı, öğrencilerle şiir söyleşisi yaptı. 173 şiirin katıldığı yarışmada “Adella” isimli şiiri ile Sinem Kaynak birinci, ‘Günün 25 Saati’ isimli şiiri ile Muhammed Raşit Gülbay 2’nci, ‘Yarından Ziyade’ isimli şiiri ile de Ebru Aksak, 3’üncü oldu.

KAHRAMANMARAŞ’TA HER 3 KAPIDAN 2’SİNDE YAZAR, ŞAİR ÇIKIYOR”
Gerçekleşen ödül töreni sonrası gazetemize değerlendirmelerde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın 2017 yılı kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında ve GENÇDES Projeleri içerisinde ilimiz Kahramanmaraş’ta valiliğimiz proje birliği bürosu ile birlikte sunmuş olduğumuz Genç Şairler Şiir Yarışması adlı proje kabul gördü. Bu bağlamda da geçtiğimiz haftalarda çalışmayı tamamladık. İlimiz Kahramanmaraş’ta 14 yaş ile 29 yaş arası gençlerin katılım sağladığı ve toplamda 173 şirin katılmış olduğu ve 6 Kasımda sonuçlanan yarışmanın 1, 2 ve 3’üncüsünün altınla ödüllendirildiği projenin ödül törenindeyiz. Kahramanmaraş cumhurbaşkanımızın ithafına mazhar olan şiirin başkenti ifadesini hak ediyor. Unesco tarafından da inşallah edebiyat şehri ilan edilmesi kapsamındaki çalışmalarda devam ediyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta her 3 kapının 2’sinden şair veya yazarın çıktığını biliyoruz. Bunun da ilimize yakıştığını düşünüyoruz. 173şiir gerçekten önemli bir sayı. Bu sayı sadece 3 haftalık bir süre içerisinde gerçekleşti.”

O ARTIK BENİM ŞİİRİM DEĞİL”
Yarışmada birinci olan ve ödül alan Sinem Kaynak ise, duygularını şu şekilde ifade etti: “Bir şiir şairin elinden çıktıktan sonra o şiir aslında artık şaire ait değildir. Yani artık o şiir yeni bir kimlik kazanmıştır. Bu nedenden dolayı Adella’yı artık bana ait olarak görmüyorum. Bu sebeple ben Adella’ya yönelik hislerimi söyleyemeyeceğim. Çünkü artık o kendi hislerini yaşıyor. Yazarken Adella’nın gittiğini düşündüm. Benim için çok önemli bir yere sahip birisi için yazdığım bir şey değildi ama gittiğini düşündüğüm için bunu hissederek yazdım ve Adella’nın gitmemesini istediğim için bu sesi duyurmaya çalıştım. Adella benim için bir kızın ismiydi.” Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz