Samimi tavırları ile taşranın bağrından kopan ve aynı zamanda kendine Anadolu sermayesinde yer bulmuş bir isim olan Gelecek Partili Sadullah Kavak, her gün farklı yaşamlara ortak olmaya devam ediyor. Bu kapsamda Pınarbaşı’ndan Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesi istikametinde yük taşıyan Tır şoförüne yolculuğu boyunca eşlik etti. Seyir esnasında kendisi de bir süre direksiyon sallayan Kavak, Tır şoförlerinin sorunları ile yakından ilgilendi.

EKONOMİK KRİZİ ÖRTME ÇABALARI

Sempatik tavırları ile Anadolu insanının dikkatini çekmeyi başaran İşadamı Sadullah Kavak, kimi zaman bir bostan tarlasında ırgatlarla elinde çapa kazarken, kimi zaman ise kiraz hasatı yapan çiftçilerle resim veriyor.  Bugün de Nakliye ve Taşıma sektörünün sorunlarına kulak vermek için kolları sıvayan Kavak, şoförlerin sorunlarını dile getirmek için tırın direksiyonuna geçti. Şu anki gündemin ekonomik krizi örtme çabalarından ibaret olduğunu ifade eden İşadamı Sadullah Kavak, içinde bulunulan ekonomik krizin çarpıcı gerçeklerinin ancak insana dokunarak anlaşılacağını ifade ediyor.

EMEKLERİ MALİYETE GİDİYOR

Bir müddet tır şoförleri ile sohbet eden Gelecek Partili Sadullah Kavak Tır şoförlerinin sorunlarını ise şu sözlerle dile getirdi: “Bugün elimdeki bu direksiyonu tutan, elleri nasıl bağlamış tırcı kardeşlerimin yaşadıkları zorlukları asfaltın yüzümüze çarpan sıcağı gibi bütün gerçekliği ile burada gördüm. Mazot fiyatları ile artan maliyetler, doların artması ile araçların artan bakım maliyetleri ve gittikçe azalan iş yoğunluğu. Daha neler neler. Gerçekten bu şartlarda inanılmaz derecede zor durumda olan büyük bir kesim var. Bu kardeşlerimin gecesi yok, gündüzü yok. Kazandıkları ve harcadıkları emeğin hepsi dolaylı maliyetlere gidiyor. Taşımacılık sektörü can çekişiyor. Yenilenen duble yollardaki geçiş ücretleri can yakıyor. Dolar ile maaş almayan bu emektarların hepsi kazandıklarını dolara kaptırıyor. Daha da insanın yüreğini burkan şey ise hepsinin yüreğinde geride, hasretle getireceği nafakayı sabırla bekleyenlere karşı mahcubiyetin ağır tedirginliği var.“

Öte yandan, Pandemi sonrası alınan ekonomik önlemlerin, kendilerini hiçbir şekilde dikkate alınmadan hazırlanmasından yakınan tır şöforleri ise sorunlarınu şu şekilde sıraladı:  “Takograf kurallarına uyulmamakla birlikte yasalara göre 9 saat araba sürmemiz gerekirken biz bunu 13 saat yapıyoruz. Malum mazot, otoyol ve köprü ücretleri derken seri gidip gelmek durumunda kalıyoruz. Gümrüklere giriyorsun, çalışan memur eksikliği var. Sınır kapılarının seri çalışması demek ülke ekonomisine katkı demek. Maaş konusunda da SGK’da meslek kodumuz olduğu halde vasıfsız bir elemanmışız gibi görünüyor. asgari ücretle çalışıyoruz. Yurt dışında başımıza bir şey geldiğinde konsolosluğu arıyoruz lakin ilgilenen yok. Yıpranma grubunda şoförlük mesleği yok. Evinden çıkıyorsun 2-3 ay bazen 6 ay evine gidemiyorsun. Yemeğimizi daha uyguna getirebilelim diye kendimiz yapıyoruz. Lokantalar pahalı. Günlük 85 TL yemek parası tutuyor. Bizler biraz daha ekonomik olsun diye dişimizden tırnağımızdan arttırmaya çalışıyoruz. Asgari ücretle idare ediyoruz.”
 

Editör: Mahmut Beyaz