2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan ve bugün itibariyle 4 Fakülte, 2 Meslek Yüksekokulu ve 1 Enstitü ile eğitim hayatını sürdüren İstiklal Üniversitesi, yeni rektörlük binasına kavuştu. Oldukça hoş bir görünümüme sahip olan ve üniversitenin kurumsal kimliğini ortaya çıkaran yeni hizmet binası ile üniversitenin ilerleyen süreçlerdeki hedeflerini ve yapılan çalışmaları anlatan Rektör Prof. Dr. Sami Özgül, hedeflerinin üniversiteye yazılım mühendisliği, yapay zeka ve tıp fakültesi kazandırmak olduğunu söyledi. Kentin ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmek istediklerini vurgulayan Rektör Özgül,  sanayicilerle istişare ederek, yine kurulması planlanan teknik yüksek teknik yüksek okuluyla birlikte Kahramanmaraş’a tekstil dışında yeni alanlar yaratmayı hedeflediklerini belirtti.

4 FAKÜLTE VERİLDİ”
Özgül, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Üniversitemiz cumhurbaşkanımızın onayıyla açıldıktan sonra kurucu rektör olarak atandım. Tabii kuruluş aşamasında üniversitemizin binası yoktu. Diğer şehirlerde kurulan ikinci üniversitelerde binalar paylaşıldı. Bize de 4 tane fakülte verildi. Bu fakülteler; Sağlık Bilimleri Fakültesi, İnsani ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Mimarlık-Güzel Sanatlar Fakültesi ve Elbistan’da olan Mühendislik Fakültesi ile meslek yüksek okulu.

MÜTERCİMLİK VE TERCÜMANLIK BÖLÜMÜNE 41 ÖĞRENCİ ALDIK”
Sağ olsun Niyazi hocamız bize Sütçü İmam Üniversitesi’nin Bahçelievler kampüsünde rektörlüğümüzü kuracak bir bölüm verdi. Orada bazı idari bölümlerimizi kurmuştuk fakat orası bize yetmiyordu. Bu nedenle yeni binalarla ilgili girişimlerde bulunduk. Abdulkadir Bey sağ olsun bize bir bina yeri gösterdi. Binaya baktık ve hoşumuza gitti. Dolayısıyla binayı aldık. Rektörlüğü buraya taşımadan önce İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ne bağlı mütercimlik ve tercümanlık bölümünü açtık. Oraya da sağ olsun Hanefi Mahçiçek Başkanımız kültür evini 10 yıllığına verdi. Bu bölüme ilk defa 41 tane öğrenci aldık. Çok güzel bir altyapı kurduk. Bu bölüme açılır açılmaz Türkiye’nin en yüksek puanını alan öğrencimiz yerleşti. Biz gerçekten çok fazla özen gösterdik.

“YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ VE YAPAY ZEKA BÖLÜMLERİ KURMAK İSTİYORUZ”
Bu arada üniversitemize mühendislik ve tıp fakültesi olmak üzere 2 yeni fakülte istedik. Bunları istememizin nedeni biz geleceğin üniversitesini kurmak istiyoruz. Çünkü 20-25 yıl sonra bu mesleklerin çoğu olmayacak. Bizim çocukluğumuzda olan semercilik, nalbantlık gibi meslekler bugün yok. Şimdiki mesleklerinde çoğu ilerleyen dönemlerde olmayacak. Biz mühendislik fakültesinin içerisinde yazılım mühendisliği ve yapay zeka gibi bölümleri kurmak istiyoruz. Tıp fakültesinde de Ar-Ge kurmak istiyoruz. Ben doktorum. Kardiyoloji malzemelerinin birçoğu ithal. Ama bunlar çok rahatlıkla Türkiye’de yapılabilecek şeyler. Amacımız da bunun altyapısını kurmak. 2-3 gün önce YÖK’te bir toplantımız oldu. Dolayısıyla YÖK’te bu taleplerimi yineledim.

“GASTRONOMİ BÖLÜMÜ AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Bu arada bir gastronomi bölümü açmayı düşünüyoruz. Hatta gastronomiden bir öğretim üyesi aldık. İnsan ve Toplum Bilimlerinden de şu anda psikoloji bölümüne öğretim üyeleri alındı. Asıl sorunumuz yer sorunu. Hala bununla ilgili mücadele ediyoruz. Tabii bu işler kolay olmuyor.

“TEKNİK YÜKSEK OKULUNU OSB’NİN İÇİNDE AÇMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Sanayicilerimizle görüştüm. Eğer Ar-Ge’de bir şey üretilirse siz buna ilgi gösterir, fabrikasını kurar mısınız diye sordum. Sanayicilerimiz olumlu yönde cevap verdi. Yani tekstilin dışında başka bir alan yaratmış olacağız. Ayrıca bir teknik meslek yüksek okulu istedik. İş adamları ile konuştum ve neye en çok ihtiyaç duyduklarını sordum. İş adamlarımız, “Bizim daha ziyade ikinci tip elemana yani ön lisans mezunu kişilere daha fazla ihtiyacımız var” dediler. Bu nedenle teknik yüksek okulu da sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu bölümler üzerinden açmak istiyoruz. Okulu da belki Organize Sanayi Bölgesinde açılması için çalışacağız.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz