Milli Eğitim Bakanlığı’nın gelişen dünya düzeniyle birlikte değişen eğitim sisteminin yenilenmesi, çağın gerekliliklerine cevap veren bir sistem kurulması ve geleceğe daha donanımlı bireyler yetiştirmek amacıyla yenilediği yeni müfredat meyvelerini vermeye başladı. 51 ders programında yapılan 100 bin içerik değişikliğiyle derslerin daha sadeleştirildiği yeni müfredat öğrenci, öğretmen ve velilerden tam not alırken ilerleyen günlerde iyileştirilmesi beklenen sistemin Türkiye’nin eğitim sorununu çözmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, “Yeni müfredatla ilgili ciddi anlamda olumlu tepkiler alıyoruz. Müfredatın sadeleştirilmiş olması, konuların biraz daha çocukların anlayabileceği alanlara getirilmiş olması, interaktif ortamlarda bunların destekleniyor olması ciddi anlamda olumlu karşılanmasını sağlıyor” dedi. Sözlerinin devamında bazı yeni uygulamalarla ilgili de bilgi veren Akkurt, bakanlığın kurmuş olduğu E-içerik uygulamasından bahsetti. E-içeriğin içeriklerin izlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda yardımcı olması adına kurulduğundan söz eden Akkurt, bundan sonraki süreçte okullarda klavyeli bilgisayarlara geçileceğini belirtti. Ayrıca Akkurt, şu anda kent genelinde okuma oranının yüzde 100’e yakın olduğunu ve kızların okullaşmada erkeklere göre önde olduğunu dile getirdi.

E-İÇERİK MODÜLÜ KURDU”
Akkurt, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl itibariyle 51 programda değişiklik yaptı ve bu 51 programın içerisinde de içerik olarak bakıldığında yaklaşık 100 bin değişiklik oldu. Bu yıl itibariyle de uygulamaya başladı. Kitaplarında içerikleriyle ilgili olarak değişik ve düzenlemeler yeni müfredata göre yapıldı. Şimdi bunların izlenmesi ve değerlendirilmesi adına da Milli Eğitim Bakanlığı bir E-içerik modülü kurdu. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’ndan bununla ilgili olarak ta çalışmalara devam ediyor. Bunun anlamı şudur; var olan eksikliklerin, aksaklıkların, problem olarak ortaya çıkan durumların merkezle bakanlıkla, talim terbiye kuruluyla hızlı bir şekilde görüşülüp bunlarla ilgili olarak alınabilecek tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Olabildiğinde çok katılımın çok önerinin alınmasını sağlayan sağlam verileri içeren bir süreç. Buradan getirilen öneriler, tavsiyeler bunun üzerinden değerlendirilecek. Mutlaka eksik kalan, revize edilip günün şartlarına göre yeniden değerlendirilmesi gereken bir süreç olacaktır. Bunlara da Milli Eğitim Bakanlığı şu an itibariyle açıktır. Ama bizim okul ziyaretlerinde sınıfları ziyaret ettiğimizde, öğretmen arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz toplantılarda çok ciddi bir eleştiri ile veya sıkıntı ile karşılaşmadığımızı ifade etmek isterim. Milli Eğitim Bakanlığı’nda müfredat ile ilgili olarak değişiklik çok ciddi bir titizlikle takip ediliyor ve bundan sonra da bu ciddiyetle takip devam edecek.”

OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ
Yeni müfredatla ilgili ciddi anlamda olumlu tepkiler aldıklarına dikkat çeken Akkurt, “Müfredatın sadeleştirilmiş olması, konuların biraz daha çocukların anlayabileceği alanlara getirilmiş olması, interaktif ortamlarda bunların destekleniyor olması ciddi anlamda olumlu karşılanmasını sağlıyor. Belki bu süreçler biraz daha zamana yayılıp iyi anlatılabilir mi? Diye soracak olursak zaman zaman eleştiriler aldığımız yanlar oluyor. Ama biz bu dönemin başında 2 haftalık süreyle bu müfredatın tanıtımı ile ilgili olarak yetiştirilen bütün arkadaşları 2 kur halinde bütün öğretmenlerimizi bu kurslardan geçirdik. Yani şu anda öğretmenlerimiz yeni müfredatta öğrencilerle karşı karşıya gelmediler” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 60’I…”
Şu anda okuyan öğrencilerin yüzde 60’ının önümüzdeki yıllarda isminin dahi bilmediği yeni mesleklerde çalışacaklarını söyleyen Akkurt, yeni müfredatın günün şartlarına uygun bir düzenleme olduğunu ifade etti. Akkurt, “Yeni müfredat geleceğe ışık tutuyor. Günün şartlarına uygun bir düzenleme. Dünya değişiyor, iklimler, coğrafyalar değişiyor. Alanlar, bilgi birikimlerimiz, teknoloji anlayışlarımız, teknolojik altyapılarımız değişiyor. Buna bağlı olarak ta mutlaka müfredatımızın da değişmesi gerekiyordu ve müfredat değişikliği de tam da bundan kaynaklandı. Önümüzdeki dönemde şu anda bizim okuyan öğrencilerimizin belki de yüzde 60’ı bizim bilmediğimiz mesleklerde çalışacaklar. Bu çok ciddi ve büyük bir rakam. Bunun nedenle teknolojik altyapıya yeniliklere açık bir öğrenci neslini hep birlikte yetiştirmek için bu müfredat programlarını değiştirmemiz gerekiyor. Daha dün adını dahi bilmediğimiz birçok iş şu anda revaçta belki birkaç yıl sonra şu anda revaçta olan meslekler sıradan meslekler haline gelecek ve onun yerine yeni meslekler çıkacaktır. Biz müfredatımızı ve eğitim sistemimizi ona göre güncellememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YABANCI DİL UYGULAMASI
Yabancı dille ilgili bir pilot uygulamaları olduğunu kaydeden Akkurt, sözlerinin devamında şunları dedi: “Yine müfredatla ilgili pilot olarak uygulamadığımız 5. Sınıflarda İngilizce pilot uygulaması var. Biz bu öğrencilerin ders ağırlıklarını 2 okulumuzda uyguluyoruz. Bu öğrencilerimiz İngilizce ağırlıklı olmak üzere dil öğreniyorlar. 6.sınıftan itibaren artık bu öğrencilerimizin dil probleminin kalmamış olması gerekiyor. Dille ilgili belli bir süreci aşmaları gerekiyor. Bunun için de ileriye dönük olarak bunu bütün okullara yaygınlaştırmayı da Milli Eğitim Bakanlığı arzu ediyor. Biz bu zamana kadar yabancı dil öğretmekte sıkıntılar çekiyorduk. Bunu da aşmanın yolunu bulacağız. Sadece okulda bu dersin verilip, orada kalıyor olması sorunu çözmez. Bunun üzerine yeni şeyler yapmamız gerekiyor. Özellikle bu programa dâhil olan çocuklarımıza Eba üzerinden konuşma, yazma, speaking ve rating alanında da bakanlığımızın belirlemiş olduğu bu programları takip etmeleri gerekiyor ki pekiştirme sağlasınlar. Çünkü belli bir süre içerisinde kullanmadığınız bütün yetenekleriniz belli bir süreden sonra kaybetmeye başlarsınız. Bunun kaybedilmemesi adına da bu sürecin oluşması gerekiyor.”

KLAVYELERE GEÇİLİYOR
Öğrencilerin ellerinde olan tabletlerin artık klavyeli olacağını anlatan Akkurt, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Şu anda okullarımızda tablet bilgisayarlar kullanılıyor. Bu tablet bilgisayarların aslında Milli Eğitim Bakanlığı bir çanta içerisinde klavyeleri ile birlikte dağıtıyordu. Ama öğrencilerimiz bu klavyeleri kullanmıyordu. Ancak çocukların gelişimleri ile alakalı sıkıntılar olduğu için bakanımız klavyelerin kullanılması yönünde talimat verdi.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz