Araçların çevreye verdiği zararı minimuma indirmek adına Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi gereğince yönetmelikle belirlenmiş olan trafiğe kayıtlı araçların egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırması gerekiyor. Türkiye’de yaklaşık 10 yıldır uygulanan bu kanunla araçaların Küresel ısınmaya etkisini azaltması hedeflenirken, yeni yılla birlikte egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanların cezası 2 bin 67 lira oldu. Emisyon ölçümü yaptıran ancak duruma aykırı olduğu tespit edilen kişiler ise  4 bin 136 liraya kadar ceza verilebilecek. Vatandaşların şu sıralar yoğun şekilde Egzoz Emisyon Muayenesi yaptıklarını belirten Egzoz gazı emisyon ölçüm İstasyonu Yetkilisi Mehmet Tepebaş, araç sahiplerine muayene günleri bitmeden emisyon muayenelerini yaptırmalarına dikkat çekti. Günde ortalama 50-60 araçın egzoz emisyon ölçümü yaptırdığına değinen Tepebaş, “Vatandaşlarımız bu konuda ilgililer, ölçümleri yaptırıyorlar” dedi. Egzoz Ustası Faruk Ertürkmen, ise egzoz emisyon kontrolüne girilmeden önce egzozculara gidip katalizörlerinin sağlam olup olmadığı kontrolünün yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Egzoz emisyon pulu alabilmek için araçlarda katalizör olması gereklidir. Katalizör olmayan araçlarda ise tekrardan katalitik konvektörün takılması mecburidir” açıklamasında bulundu.

“KATALİTİK KONVEKTÖRÜN TAKILMASI MECBURİDİR”

Egzoz emisyon pulu almadan önce araçların katalizör ve konvektörlerinin kontrol edilmesi gerektiğini belirten Egzoz Ustası Faruk Ertürkmen, şun ifadeler yer verdi: “Egzoz emisyon pulu almadan önce araçların katalitik konvektörlerinin kontrol edilmesi gerektiğini araç kullanıcıların bilmesi lazım. Onun haricinde egzoz emisyon kontrolüne girilmeden önce egzoz emisyon kontrolü için egzozculara gidip katalizörlerinin sağlam olup olmadığının kontrolü yapılması lazım. Egzoz emisyon pulu alabilmek için araçlarda katalizör olması gereklidir. Katalizör olmayan araçlarda ise tekrardan katalitik konvektörün takılması mecburidir.

“ÇEVRE VE BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR”

Şu anda yasalarda egzoz emisyon pulu alırken araçlarda katalitik konvektör mecburiyeti sunulmaktadır. Olmayan araçlarda dahi şimdiki yeni egzoz emisyon yönetmenliğinde bulunması gerektiği mecburiyeti var. Benzinli ve dizel araçlara göre ayrılmaktadır bu parçalar kontrolünün yapılması her zaman çevre ve bizim için önemlidir. Egzoz emisyon pulu alabilmek için aracınızın modelinin durumuna göre katalitik ve konvektör bulunması gerekiyor.”

“GÜNDE ORTALAMA 50-60 ARAÇ GELİYOR”

İstasyon Yetkilisi Mehmet Tepebaş ise konuyla ilgili şunları söyledi: Küresel ısınmanın dünya çapındaki etkilerinden dolayı Türkiye’de de bu yaklaşık 10 yıldır kullanılıyor. Çıkan dumanların değerlerinin iyi olmasını hava sıcaklarının önlenmesi için emisyon değerleri ondan dolayı önem kazanıyor. Yeni yılla birlikte fiyatlar 80 liradan 90 lira ya çıktı. Vatandaşlarımız bu konuda ilgililer, yaptırıyorlar. Günde ortalama 50-60 araçın egzoz emisyon ölçümü bizim istasyonumuzda yapılıyor. Bizim dikkat ettiğimiz konuları yönetmelikte olan konulardır. Araçların egzoz emisyonundan çıkan emisyon değerlerini makinada ölçerek kalır veya geçer pozisyonunda oluyor. Yapılan ölçümde kalan da oluyor geçen de oluyor. Bakımlarını yaptırıyorlar tekrar ücret ödemeden iki defa daha girme hakları oluyor.

YAPTIRMAZLARSA NE OLUR?

Eğer bu egzoz emisyon ölçümünü yaptırmazlarsa denetimelere denk gelirse 2 bin 67 lira yaptırmadığı için bir ceza uygulanıyor. Yakalandığında bir de emisyon ölçümü yapılıpta duruma aykırı olanlar, yani emisyon değerleri yüksek olanlar 4 bin 136 liraya kadar cezası olabiliyor. Bu ölçümü yetkili istasyonlardan yaptırmaları lazım Kahramanmaraş’ta 16-17 tane istasyon var.

GEÇMEME SEBEPLERİ NELERDİR?

Geçmeme sebepleri benzinli araçlarımızda  genelde katalitik konvektörün olmayışı veya olupta içinin dağılma, tıkanma gibi problemlerinden dolayı egzoz emisyon değerlerini bozduğundan dolayı standartların üstünde kalıyor ondan dolayı geçmiyor. Ayriyeten aracın ateşleme sistemi motorun ölülük durumu bunlar etkiliyor. Egzoz emisyon bütün araçlarda uygulanıyor. Zaten bakanlığımız araçlarla ilgili son günü gelmeden önce araç sahiplerine mesaj yoluyla uyarıda bulunuyor. Vatandaşlarımız onu takip ederlerse son günü gelmeden bir çok istasyonumuz orada yaptırabiliriler.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz