Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mevlüt Yeni, Yönetim Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirmek üzere geldiği Kahramanmaraş’ta çok önemli müjdeler verdi. Basın İlan Kurumu’nun cemiyetlere verdiği yardım payının gazeteci çocuklarına eğitim bursu olarak verilmesi yönünde karar aldıklarını belirten Yeni, bunun yanı sıra genç muhabirlerin yurt dışı deneyimi kazanması adına çalışma yürüttüklerini kaydetti. Ayrıca Yeni, bu yılın sonunda emekçinin emeğini teslim etmek adına Antalya’da yılın gazetecilerinin seçileceği bir ödül töreni gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’na bağlı Antalya, Hatay, Kıbrıs, Osmaniye, Burdur ve Isparta gibi il ve ilçelerin cemiyet başkanlarının katıldığı Yönetim Kurulu Toplantısı Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’nin (KMBGC) ev sahipliğinde yapılan ve 3 gün süren organizasyonda çok önemli adımlar atılırken, AGF Heyeti bu 3 günlük süre zarfında kent bürokrasisini ziyaret ederek, gazeteciliğin gelişim süreci ile sorunlarını konuştu. Tamamen KMBGC’nin imkân ve bütçesi doğrultusunda gerçekleşen Yönetim Kurulu Toplantısı’nın 2’nci gününün akşamında AGF Heyeti, üyeleriyle bir araya geldi. Saffron Otel’de düzenlenen istişare toplantısına gazeteciler yoğun ilgi gösterdi.

Toplantıda konuşan Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Başkanı ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, federasyon olarak gazeteciliğin temel sorunlarını çözmek adına çalışmalar yaptıklarını söyledi. “Bizim daha fazla birbirimize dokunmamız lazım, bizim daha fazla birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım” diyen Yeni, muhabirliğin çok zor ve kutsal bir iş olduğunu belirtti. İlerleyen zamanlarda yapılacak olan eğitimle basın yayın organında çalışan tüm alaylı gazetecilerin iletişim fakültesi mezunu olması yönünde bir çalışmalarının olduğunu anlatan Yeni, sözlerinin devamında Kahramanmaraş’ta çok güzel ağırlandıklarına dikkat çekerek, KMBGC Başkanı Arslan Deveboynu’na teşekkür etti.

“BİZİM DAHA FAZLA BİRBİRİMİZE DOKUNMAMIZ LAZIM”
Yeni, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “İstediğinizi yazıp çizemiyorsanız, medya özgür bir şekilde yayıncılığını da yapamıyorsa, o zaman sorunlar üst üste binmektedir. Peki, böyle durumlarda nasıl çıkacağız bu işin içinden? Muhabirler nasıl ekonomik özgürlüklerine kavuşacak, kalemini, fotoğraf makinasını şantaj aracı olarak kullanmayacak, nasıl medya çalışanları, işverenleri ekonomik özgürlüğe kavuşacak, gücünü okurdan, izleyiciden alacak da gidip herhangi bir medya dışı, medyanın özgürlüğüne kavuşması gereken kaynaklardan değil de başka kaynaklardan ekonomik çıkarlarını sağlarsa ne olacak? Bütün bu sorunları çözecek olan yine kurumlar ve meslek örgütleridir. Peki, meslek örgütleri belirli ideolojilerin arka bahçesi haline gelmişse onlar nasıl konuşacak, nasıl çözecek? Bizim federasyon olarak anlayışımız, felsefemiz şu; biz diyalogdan, uzlaşıdan, kavga ederek, eleştiri sınırlarını aşarak, kâğıt üstündeki böyle gereksiz kınamalarla, gidip bir siyah çelenk bırakmanın daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Ama ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz bunu da kabul ediyoruz. Bir olağanüstü hal durumunda ülkemiz, birçok şeyle mücadele ediyor, içeriyle, dışarıyla mücadele ediyor. Önceliği basın mensuplarının sorunları mı? Türk basının sorunları değil, hiç bizim sorunlarımızla ilgilenen de yok, kimsenin umurunda da değil zaten. Dolayısıyla bizim daha fazla birbirimize dokunmamız lazım, bizim daha fazla birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım, biz ne kadar çok birlik içinde olursak, biz ne kadar çok birbirimize yükselenlerin paçasından tutup aşağıya çekiştirip onun yükselişini engellemek yerine daha yukarı çıkması için yardım edersek, ne kadar güçlü olursak sorunlarımızı o kadar çabuk çözeriz. Veya sorunlarımızın çözümüne katkı sağlayacak bu durum.”

“SORUNLARI BİLİYORUZ”
Federasyon olarak gazeteciliğin temel sorunlarını çok iyi bildiklerini ifade eden Yeni, faydalı olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Yeni, “Dolayısıyla Akdeniz Gazeteciler Federasyonu, Akdeniz’deki illerin kurduğu bir federasyon, Akdeniz Bölgesi’nde de biz tekiz. Bu federasyonun kâğıt üstünde kurulu, turistik seyahat eden, illere gidip gelen, meslektaşlarının imkânlarını kullanarak yiyip içen bir federasyon olmasını kesinlikle istemiyoruz. Bizim buraya faydalı olmamız lazım. Gittiğimiz illere faydalı olmamız lazım. Vali beyi ziyaret ettik, burada sahadaki arkadaşlarımızın haber kaynaklarından doğru düzgün haber alamadıklarını ve sıkıntılarının olduğunu öğrendik. Valimizden bu sorunu çözmesini rica ettik, şimdi bu federasyonun etkisi ve faydası budur. Vali Bey de bu sorunları çözeceğini, bu konulardan haberinin fazla olmadığını, yani sahadaki muhabirlerin haber almada yaşadıkları sıkıntılarda bilgisinin çok fazla olmadığını gördük. Dolayısıyla Valimiz gerçekten, bu sorunları çözme noktasında söz verdi, yerel yönetimlerden kaynaklanan sıkıntılar olur, her nerede sıkıntılar olursa buna müdahil olmamız lazım. Muhabir arkadaşların haber alma, haber verme sıkıntıları bir yana elbette ki ekonomik sıkıntıları hat safhada. Bunu biliyoruz, bende küçük bir iş verenim. Ben çoğu zaman patron gibi değil de işçi tarafında dururum, onların dertlerini, sıkıntılarını çok iyi bilen birisiyim. Gazetelerin de gelirleri ortada, buradaki iki güçlü gazetenin patronları da Aksu TV’de durumdan şikâyetçi, biz zarar ediyoruz diyorlar. Ama Kahramanmaraş’ta şanslısınız, genç arkadaşlarım. Buradaki gazete sahiplerinin ekonomik yapıları da iyi, İnşallah çalışanlarına da yansıyordur bu da apayrı bir şanstır” şeklinde konuştu.

“MUHABİRLİK GERÇEKTEN ÇOK KUTSAL VE ZOR BİR İŞ”
Muhabirliğin toplumda çok önemli bir görev üstlendiğini ve işinin gerçekten zor olduğunu söyleyen Yeni, şöyle konuştu: “BİK yardımını artık hangi üyemizin çocuğuna gider bilmiyorum ama okulda okuyan öğrencilerimize burs olarak döndürme kararı aldık. Eminim yönetim kurulu da burada onaylamıştır. Böyle hayırlı bir kararı onaylamamak elde değil. Ben Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nun buradaki yönetim kurulu toplantısının çok verimli geçtiğini biliyorum. Ben yıllarca birçok ayrı kategoride ödül almış bir gazeteciyim. Muhabirlikten geliyorum ve yıllarca büyük gazetelerin Antalya’da bölge müdürlüğünü yaptım. Şimdi de bir yayın dergimiz ve internetimiz var. Az da olsa bir kendi sermayem ile bir yayın kuruluşu açtım. Dolayısıyla hem sahayı hem de işveren olmanın ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum. Muhabirlik gerçekten çok kutsal ve zor bir iş. Muhabirin elinde kamerası, omzunda makinesi yağmur çamur dinlemeden haber yapar. Dolayısıyla bizim öncelikli olarak emekçinin emeğini takdir eden faaliyetler, çalışmalar yapmamız lazım. Bu manada geçtiğimiz yıl yönetim kurulumuz 2018 yılı içerisinde Akdeniz bölgesinde yılın gazetecilerini seçelim diye bir karar almıştı. Bu kararı 2018 yılı içerisinde artık hayata geçirme noktasında startı verdik. Yani 2018 yılı sonu geldiğinde Akdeniz bölgesindeki bizim üyelerimizin olduğu federasyonumuzun üye cemiyetlerinin olduğu illerde yılın gazetecilerini seçeceğiz. Yani belirleyeceğimiz kategorilerde internet üzerinden başvuru yapılacak. Oluşturacağımız jüri bu başvuruları değerlendirip ona göre yılın gazetecilerini belirleyecek. İyi bir ödül töreni ile emekçi arkadaşlarımızın 2018 yılı içerisindeki emeği takdir edip teslim edeceğiz. Böyle bir faaliyetimiz olacak.”

“İLETİŞİM MEZUNU OLMA ZORUNLULUĞU GELECEK”
5544 sayılı Ulusal Mesleki Yeterlilik Kanunu yasasıyla gazetecilik yapabilmek için iletişim mezunu olma zorunluluğunun getirileceğinden bahseden Yeni, bunun için federasyon olarak bir eğitim faaliyeti yapabileceklerini vurguladı. Yeni, “Yine genç arkadaşlarımızın ufkunu açacak çalışmalar yapmamız lazım. Biz Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak bir basın akademisi kurduk. Bu basın akademisi bünyesinde 80 civarında alaylı meslektaşımızı mektepli hale getirdik. Birçok arkadaşımızın alaylı olduğunu biliyoruz. Ama unutmayın bir süre sonra alaylı olan meslektaşlarım gazetelerde, dergilerde, televizyonlarda belgesi yoksa çalışamayacak. 5544 sayılı Ulusal Mesleki Yeterlilik Kanunu çıktı ve bu kanun birçok meslekte uygulanıyor. Bizim sektörümüzde de bunu uygulayacaklarını duydum. Bizim bölgelerde iletişim mezunu olma zorunluluğu gelecek. Bu güzel bir şey. Dolayısıyla belki bir eğitim faaliyeti yapabiliriz. Bu eğitim faaliyetiyle alaylı arkadaşlarımızı sertifikalı hale getirip çıkacak olan yasadan mağdur olmamalarını sağlamak istiyoruz. Böylece genç arkadaşlarımıza bir eğitim faaliyeti içerisinde olacağımızı da belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“MUHABİRLERİN YURT DIŞI DENEYİMİ KAZANMASINI İSTİYORUZ”
Muhabirlerin yurt dışı deneyimi kazanmasını istediklerini belirten Yeni, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde biz bir proje yaptık. Bu proje sayesinde 120 civarında muhabir arkadaşımız 12 yıllık süre içerisinde yurt dışına çıktı ve vizyonunu deneyimini geliştirdi. Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nda yurt dışında oradaki meslektaşlarımızla kuracağımız işbirliği ile bölgelerden muhabir arkadaşlarımızın yurt dışı deneyimini kazanmasını istiyoruz.”

“BİRLİKTELİKTEN DOĞAN GÜÇ İLE SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ”
KMBGC Başkanı Arslan Deveboynu ise konuşmasında şunları kaydetti: “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna bağlı Akdeniz Gazeteciler Federasyonuna bağlı olarak Kahramanmaraş’ta 1 yılı aşkın süredir görev yapıyoruz.  Daha önce Abid Vanlı bu görevi yapıyordu. Kendisinin Elazığ Basın İlan Kurumu Müdürü olması nedeniyle bu bayrağı biz devraldık. Bizde bayrağı aldık yolumuza devam ediyoruz. Bu vesile ile federasyonda 10 yakın il var. Bu 10 tane ildeki gazeteci arkadaşlarımız ile her ay veya 2 ayda bir toplantı yapıyoruz. Toplantı sırası bize geldi. Kendilerini misafir ettik. Kahramanmaraş’ın tarihi turistik yerlerinden olan Başkonuş’ta kendilerini ağırladık. Gezi düzenledik,  gezimizde Vali Vahdettin Özkan’ı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’u, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’ı, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’i ziyarette bulunduk. Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti federasyonun kurucu üyelerinden olduğu için bize görev daha çok düşüyor. Federasyon Başkanımız Mevlüt Yeni bize sürekli siz proje illerimizdensiniz diyor. Bizde elimizden geldiği kadar federasyonumuza destek olacağız. Konfederasyon ve federasyonumuzun yanında yer alıyoruz. Gazeteci arkadaşlarımızın bir sürü problemleri var. Hem gazete sahiplerinin hem de sahada bulanan muhabirlerin sorunları var. Bu birliktelik ve güçten doğan sinerji ile bu sorunları yavaş yavaş üstesinden geliriz diye düşünüyorum.”

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz