Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen faiz indirimi kararı sonrasında gözler bankalara çevrilmişti. Kamu bankaları sırasıyla konut kredilerinde faiz indirimi yapmıştı. Kamu bankalarının ardından özel bankalarda aynı şekilde konut kredilerinde kısmi olsa da faiz indirimi gerçekleştirdi. Yaşanan bu gelişme ise evi olmayan milyonlarca kişiyi sevindirdiği gibi Gayrimenkul sektörü temsilcilerini de sevindirdi. Kahramanmaraş’ta Doğrufiyat.net Kahramanmaraş Şube Müdürü Ali Osman Aslantürk, “Bu karar Emlak-Gayrimenkul sektörüne canlandırma getirecektir” şeklinde konuştu.

PİYASANIN BEKLEDİĞİ BİR KARARDI”
Yaşanan indirimin piyasanın beklediği bir karar olduğundan bahseden Aslantürk,Kredi faiz oranlarının düşmesi alıcıya avantaj sağlamıştır. Dogrufiyat.net Kahramanmaraş Şubesi olarak 16 kişilik ekibimizle Kahramanmaraşlı hemşerilerimize emlak sektöründe en iyisini sunmaya çalışmaktayız. Şuan şubemizde taleplere yetişmeye çalışmaktayız. Bu karar Emlak-Gayrimenkul sektörüne canlandırma getirecektir. Çünkü konut alıcısı yüksek faizlerden dolayı alımlarını erteliyor, faizlerin düşmesini bekliyordu. Konut kredilerindeki faiz oranlarının düşürülmesi piyasanın beklediği bir karardı” diye konuştu.

YÜKSEK FAİZ ÖNÜMÜZDEKİ EN BÜYÜK ENGELDİ”
“Emlak sektöründeki yüksek faiz önümüzdeki en büyük engeldi, çünkü yüksek faizden alıcı alım tercihlerini erteliyordu” diyen Aslantürk, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “500 bin limiti de güzel bir bant, şu anda Türkiye geneli 700-750 bin civarında alıcı kitlesi olduğunu düşünüyorum. Konut kredisinde ki sınır yüzde 1’üstüne çıktığında piyasa sıkıntı yaşıyordu. Yüzde 1’lik sınır alta düştüğünde piyasada hareketlenme yaşanıyor. Kamu Bankaların verdiği bu karar piyasanın rahatlaması için beklenen bir durumdu.”

ÖZEL BANKALARINDA BU KARARA UYMALARINI BEKLİYORUZ”
Özel bankalarında indirim kararına uymalarını beklediklerinden söz eden Aslantürk, “Özel Bankalarında bu karara uymalarını bekliyoruz. Türkiye Geneli Yılda 700-750 bin gibi bir alıcı kitlesi var. Bu tür desteklerle Emlak-Gayrimenkul Piyasasının önü açılacaktır. Konut alıcısı yüksek faiz oranları yüzünden alımlarını erteliyordu. Bu karar sektörde canlandırma getirmiştir. Son beş yıla baktığımızda piyasa koşulları oldukça iyiye gitmektedir. Döviz kurlarının bu dönemde belli bir noktaya ulaştı, Çok büyük değişiklikler beklemiyoruz. Bu yüzden faiz düşerse, fiyatlar aynı seviyede, kalırsa emlak piyasasının önü mutlaka açılacaktır. Konut Fiyatlarında Fırsatçılara da dikkat etmek gerek Bu konuda tek endişemiz, müteahhit firmaların ve bazı satıcıların yoğun talep karşısında fiyatları yükseltme eğilimine girmesi. Eğer böyle bir durum olursa emlak piyasasında faiz oranlarının düşmesi bir işe yaramaz. Piyasayı rahatlatan bu tür adımlarla Ülkemizi daha güzel günler beklemektedir” ifadelerini kullandı.

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Bankalar tarafından gerçekleştirilen konut kredisi faiz indirimleri sonrasında vatandaşlar merakla yüksek faiz oranıyla çektikleri konut kredilerine yapılandırma için beklemeye başladı. Konur kredilerini yüksek faiz oranlarıyla çeken vatandaşlar birçok platformda zarara uğradıklarını dile getirmiş ve seslerini yetkililere duyurmaya çalışmıştı.

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA BAŞLADI MI?
Yüksek kredi faiz oranıyla konut kredisi çekenler, Konut kredisi yapılandırma başladı mı? Sorusunun cevabını arıyor. Peki, Konut kredisi yapılandırma başladı mı? Vatandaşların taleplerini dikkate alan yetkililer ilk olarak enflasyona endeksli konut kredilerinde yapılandırma için harekete geçti. Enflasyona endeksli konut kredilerinde yapılandırma ilk olarak Ziraat Bankası tarafından başlatıldı. Bu haberler birlikte sabit faizli konut kredisi çeken vatandaşlar kendilerinin çektikleri kredilerin de yapılandırması için taleplerini dile getirdi.

ENFLASYONA ENDEKSLİ KONUT KREDİLERİ İÇİN YAPILANDIRMA GELDİ Enflasyona endeksli konut kredilerinde gerçekleştirilecek olan yapılandırma fırsatı için sabit faizli konut kredilerinde de olması için sıkıntılarını dile getiren vatandaşlar büyük bir zarara uğradıklarını açıkladı. İlerleyen günlerde sabit faizli konut kredisinde de yapılandırma haberini bekleyen vatandaşlar yetkililere en kısa zamanda çalışmaları bitirmeleri için çağrıda bulundu.

SEKTÖRLER HAREKETLENDİ
Ziraat Bankası tarafından enflasyona endeksli konut kredisinde yapılandırma yapılmasıyla birlikte diğer kamu bankalarının yapacağı yapılandırma hamlesi de merak konusu oldu. Vatandaşlar konut kredilerinin düşmesiyle birlikte konut aramaya başlaması da sektörlerin hareketlenmesine neden olmuştu. Yapılandırma haberlerinin gelmesiyle de birlikte sektörlerin daha da fazla hareketlenmesi bekleniyor.

Tüm Bankaların 17 Ağutos 2019 Tarihli Güncel Konut Kredisi Faiz Oranları Listesi

Vakıfbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99 (Vakıfbank Anlaşmalı Konut Projeleri için yüzde 0.79 olarak hesaplanmaktadır)

İş Bankası Konut Kreds Faz Oranı Düştü! Tüm Bankaların Güncel Kredi Oranları Lstesi

Ziraat Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99 (Ziraat Bankası Anlaşmalı Konut Projeleri için yüzde 0.98 olarak hesaplanmaktadır)

Halkbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99 (Halkbank Anlaşmalı Konut Projeleri için yüzde 0.79 olarak hesaplanmaktadır)

Ziraat Katılım emlak365.com Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

Vakıf Katılım Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

Akbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.39

ING Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.39

Garanti Bankası emlak365.com Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.41

ICBC Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.43

Kuveyt Türk Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.47

Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.49

TEB Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.49

Albaraka Türk Konut Finansmanı % 1.54

Türkiye Finans Katılım Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.56

İş Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.57

QNB Finansbank Konut Kredisi Faiz Oarnı Yüzde 1.69

Alternatif Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1,74

QNB emlak365.com Finansbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.75

Şekerbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.94

Odeabank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.98

Denizbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.99

HSBC Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.99

Fibabanka Konut Kredisi Faiz Oranı % 2.04

Şeker Finans Konut Kredisi Faiz Oranı % 2.15

Anadolu Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2.25

Burgan Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 2.41

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz