99 yıl önce Kurtuluş Savaşı’na sağladığı önemli katkılar nedeniyle adına bir de “Kahraman” unvanı eklenen Maraş, tarihinin yanı sıra kültürüyle ve yemekleriyle de oldukça zengin bir kent olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Damaklara destan yazacak kadar büyük mutfak zenginliğiyle, gastronomi alanında ben de varım diyen Kahramanmaraş, tarhanasından kırmızı biberine, yaylalarından gelen mevsimlik taze meyve, sebze ve yayla balı ile keçi sütünden üretilen bembeyaz tereyağına kadar birçok zenginliği bünyesinde barındırıyor. Yemeklerinin yanı sıra tatlı çeşidi olan dondurmadan, çeşitli üzüm ürünlerinden üretilen samsa, sucuk, bastıya kadar birçok farklı lezzete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ta, özellikle dışarıdan gelenler adeta dar sokaklarını gezdiğinde mutfaklarda pişen yemek kokularına dayanamaz ve evlerin kapısını çaldığı söyleniyor. Kahramanmaraş mutfağının eşsiz lezzetlerini daha aktif bir şekilde tanıtmak amacıyla sorumluluk üstlenen Sami Kervancıoğlu başkanlığındaki MÜSİAD ve Kahramanmaraş Profesyonel Aşçılar Yetiştirme Derneği işbirliğinde önemli bir adım atıldı. Kahramanmaraş yöresine ait 87 çeşit yemek, büyük bir özenle hazırlanarak sergilendi.

“GASTRONOMİ İLE KÜLTÜRÜMÜZÜ DAHA İYİ TANITACAĞIZ”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kahramanmaraş Profesyonel Aşçılar Yetiştirme Derneği Başkanı İlyas Küçükkayalı, derneği Kahramanmaraş’ın yemek kültürünü daha iyi tanıtmak amaçlı kurduklarını dile getirdi. Yaptığı konuşmada Küçükkaylı, “Kahramanmaraş Profesyonel Aşçılar Yetiştirme Derneği olarak düzenlemiş olduğumuz programda 87 çeşit Maraş yöremize ait yemeklerimizi sunduk. Biz. Bu derneği Kahramanmaraş’ın yemek kültürünü insanlara iyi bir şekilde tanıtmak için kurduk. Dernek olarak yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz ile inşallah sektöre büyük bir katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Kahramanmaraş MÜSİAD başkanı Sami Kervancıoğlu’nun desteği ile bu tanıtım programını gerçekleştiriyoruz. Desteklerinden dolayı başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“BU BİR BAŞLANGIÇTIR”

Organizasyonun sponsorluğunu üstelenen MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Sami Kervancıoğlu ise, “Kahramanmaraş’ımızın yöresel mutfağını bu program ile bir kez daha tanıtma imkânı bulduk. Organizasyonu Kahramanmaraş profesyonel aşçılar yetiştirme derneği ile birlikte gerçekleştirdik. Sergilemiş olduğumuz yöresel yemeklerimiz ile bu bir başlangıçtır. Aslında Kahramanmaraş yöremizde yemek seçişlerimiz 87 tane değil 110 tanedir. Bu organizasyonda emek sarf eden ustalarımıza çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’IMIZDA KÜLTÜR VE TURİZM ADINA HER ŞEY BULUNMAKTA”

Programa katılım sağlayan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Kahramanmaraş’ta kültür ve turizm adına her şeyin bulunduğunu belirtti. Yaptığı konuşmada Kılıç, “Kahramanmaraş tematik mutfak müzesinde kültürel mirasımız olan zahire geleneğimiz yaşatılmaya devam ediyor. Gerçekleştirilmiş olan bu programda Kahramanmaraş’a ait 87 çeşit yemeğimiz tanıtıldı. Kahramanmaraş’ımız ile alakalı “mutfağında neleri var sofralar almaz gelir dar” derler.  Hele meşhur dondurması bal, salep ve süt karması derken edebiyat ve kültür şehri olmasının yanında aynı zamanda turizm şehridir. Kalemiz, camilerimiz, köprülerimiz ile Kahramanmaraş’ımızda kültür ve turizm adına her şeyimiz bulunmakta çok şükür. Bu değerlerimizi yurt dışındaki herkesle paylaşmak istiyoruz. Değerlerimiz ülke değerleridir ve bütün herkese açıktır. Başta mutfak müzemiz olmak üzere Kahramanmaraş’ımızın bu değerlerini görmek üzere herkesi şehrimize davet ediyorum” dedi.

“MARAŞ’IN MAYASINDA LEZZET VAR”

Şehrin gastronomi açısından kendine has bir damak zevkinin olduğunu söyleyen TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, “Tematik mutfak müzemiz çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Kahramanmaraş’ımızın tam 87 çeşit yöresel yemeklerini Maraşlı genç usta aşçılarımız beğeniye sunuyorlar. Kahramanmaraş profesyonel aşçılar yetiştirme derneğini ve başarılı ekibini tebrik ediyorum. Gastronomi çok önemli bir sektör ve hizmet sektörünün neredeyse en önemlisi diyebiliriz. Maraş’ın mayasında lezzet var. Profesyonel aşçılar yetiştirme derneğimizin gençlerimizi bu konuda çok iyi yetiştireceklerine eminim. Güzel yemek yapmaları dışında bildiğiniz gibi günümüzde sunum çok önemli. Bu anlamda güzel bir başarı sağlayacaklarına inanıyorum. Aşçılık sektörünün Maraş’ımız da hak ettiği yeri bulacağından eminim. Biz de her zaman genç kardeşlerimizin yanında olacağız. Bu tanıtım organizasyonu ile güzel bir başlangıç yaptılar kendilerini tebrik ediyoruz. Gerçekleştirilen organizasyonda büyük bir katkısı olan MÜSİAD Kahramanmaraş şubemize çok teşekkür ediyorum. Sami Kervancıoğlu MÜSİAD başkanı olduğu günden bu yana şehirle ilgili her faaliyette ve her etkinlikte var. Sorumluluklarını çok güzel bir şekilde yerine getiriyor. MÜSİAD camiasına ve Başkan Sami Kervancıoğlu’na katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Kahramanmaraş sonradan olma bir kent değildir. Kadim bir kültüre sahiptir. Günümüzde gastronomi kentleri bir adım öne çıkmaktadır. Turizm destinasyonlarının belirlenmesinde gastronomi çok önemli Bir yer tutmaktadır. Bu kapsamda Kahramanmaraş mutfağının dünyaya tanıtılması gerekiyor. Bu zenginliğimizi insanlara sunmak ve tanıtmak bizim görevimizdir. Burada hazırlanan 87 çeşit yöresel yemek bir zenginliğin işaretidir. Kaybedecek tek bir saniyemiz bile yok. Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin daha yapacak çok işi vardır” şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından, hazırlanan 87 çeşit yemek davetlilerin beğenilerine sunuldu.

Programa, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, davetliler ve çok sayıda aşçı katıldı.

HABER:TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz