5. Uluslararası Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı geçtiğimiz hafta içerisinde kapılarını tüm okuyucularına açmıştı. Manşet Gazetesi olarak, Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı’nın açıldığı günden bu yana nabzını siz değerli okuyucularımız için gazetemize taşımaya devam ediyoruz. Bu kapsamda haber ekibimiz, her kitabın değerli olduğu bilinciyle Kitap ve Kültür Fuarı’nın en dikkat çekici kitaplarını araştırdı. Araştırmalarımız sonucunda ise fuarın en dikkat çekici eserine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın standında ulaştık. Birçok eseri, en az yüzde 20 ve 50 indirimle okuyucularıyla buluşturan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın standında yer alan ve ‘Hattatların Piri’ olarak tanımlanan Şeyh Hamdullah’ın yaklaşık 500 yıl önce özenle yazdığı Mushaf-ı Şerif, fuarın en gözde eseri oldu. Osmanlı hat sanatının kurucusu kabul edilen Şeyh Hamdullah’ın, Sultan II. Bayezid’in tilaveti için özel olarak yazdığı ve bugün Topkapı Sarayı Müzesinde muhafaza edilen Mushaf-ı Şerîf’, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nca yürütülen titiz bir çalışma sonunda tıpkıbasımı yapılarak yayımlanmıştı. Sultan II. Bayezid'in hat hocalığını da yapan Şeyh Hamdullah'ın yaklaşık 500 yıl önce yazdığı Mushaf-ı Şerif, klasik hat sanatımıza getirdiği yeniliklerin yanı sıra harikulade tezyinat ve cildiyle ülkemizdeki en değerli el yazması Kur’an-ı Kerim’lerin arasında yer alıyor. Seyrine doyulmaz güzellikte bir hatta sahip olan Mushaf-ı Şerîf’in metni altın ve siyah cetvellerle çerçeve içine alınmış, hizb, aşr, cüz, hams, secde güllerindeki hat ile sûrebaşı yazıları zamanla Kur’ân metnine karışmasını önlemek için beyaz mürekkeple ve rika hatla yazılmıştır. Bu gözde eseri ve diğer tüm eserleri Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı gazetemize anlattı.

KAHRAMANMARAŞ EDEBİYATIN MEMBAADIR’

Kahramanmaraş’ın edebiyatın ve şiirin başkenti olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Küçükdağlı, Kahramanmaraş’ın yazarları, şairleri ve ozanlarıyla müthiş bir edebiyat membaı olduğunu söyledi. Küçükdağlı, “11 Ekim Perşembe günü açılışını gerçekleştirdiğimiz ve 21 Ekim’e kadar açık olacak 5. Uluslararası Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı’nda coşkulu bir şekilde kitaplarla iç içeyiz. Tabi ki biz kitap fuarımızı Anadolu’nun en büyük kitap fuarlarından biri diye zikrediyoruz, çünkü diğer illerimizin çalışmalarını da saygıyla anmış olalım. Kahramanmaraş, edebiyatın ve şiirin başkenti. Hakikaten sadece Kahramanmaraş’la alakalı değil, bölgesel olarak Türkiye sınırlarını aşmış, dünya edebiyatına kendisini kabullendirmiş bir şehirdir Kahramanmaraş, yazarları, şairleri ve ozanlarıyla. Geçmişten günümüze müthiş bir membaadır şehrimiz. Bunu artık herkes biliyor, bu vesileyle de Cumhurbaşkanımızın, ‘Edebiyatın ve şiirin başkenti’ söylemine mazhar olmuş bir kent Kahramanmaraş. Dolayısıyla 2018 yılında düzenlediğimiz 5. Kitap ve Kültür Fuarı’nda 200’den fazla yayınevi ve yazar, fuarın açık kaldığı süre içerisinde hem kitap fuarında hem de ilimizin değişik mekanlarında, okullarımız başta olmak üzere seminerlerle, söyleşilerle ve imza günleriyle bir araya geliyor” dedi.

SIRADIŞI ESERLER KTB STANDLARIMIZDA”

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yeni sistemle birlikte bakanlığa bağlanan Atatürk Araştırma Merkezi ve Türk Dil Kurumu Başkanlığı’nın yayınları hakkında bilgiler de veren Küçükdağlı, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da prestij yayınlarının bulunduğu, yine yeni yönetim sistemiyle bakanlığımıza dahil olan Atatürk Araştırma Merkezi ve Türk Dil Kurumu Başkanlığı’nın yayınlarının Kahramanmaraş 5. Kitap ve Kültür Fuarı’nda görmek mümkün. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın prestij yayınları olduğunu, sıradışı eserler olduğunu, bu kitapların da muhakkak kütüphanelerde ve kitaplıklarda bulunması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Nitekim 11 aylık süre içerisinde sık sık da bakanlık yayınlarının temini için bize müracaatlar oluyor bize Kahramanmaraş halkımızdan. Bu 10 günlük süreç içerisinde fuar alanına girer girmez baş stantlardan birinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Atatürk Araştırma Merkezi ve Türk Dil Kurumu’nun yayınlarını görmek ve temin etmek mümkün. Prestijli, VİP kaynak ve ansiklopedi eserleri olmasının hem kaliteli çalışmaları, hem tıpatıp yani orijinal baskısının yapıldığı eserleri burada görebiliriz. Hem de kaliteli bir baskıyla çok makul rakamlarla, yüzde 20’den yüzde 50’ye kadar varan indirimlerle kitaplar almak mümkün. Okullarımızda ve kütüphanelerimizde mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum bu kitapların” şeklinde konuştu.

ŞEYH HAMDULLAH HATTI MUSHAF-I ŞERİF DİKKAT ÇEKİYOR”

Birçok eserin tıpkı basımının Kültür ve Turizm Bakanlığı stantlarında yer aldığına dikkat çeken Küçükdağlı, en dikkat çekici eserin Şeyh Hamdullah Hattı olan ve Topkapı Sarayı’nda teşhirde bulunan Mushaf-ı Şerif olduğunu söyledi. Küçükdağlı, sözlerine şu şekilde devam etti; “Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınları içerisinde yer alan Şeyh Hamdullah Hattı olan ve Topkapı Sarayı’nda teşhirde olan Mushaf-ı Şerif’in yani Kur’an-ı Kerim’in tıpkı baskısını bakanlığımızın standında bulmak mümkün. Yine Divan-ı Lügatit Türk’ün tıpkı basımını, orjinali ve en son şekliyle baskısını okuyucularımız burada bulabilir Hz. Mevlana’nın doğumundan ölümüne hayatını konu alan Mevlevihane eseri gibi, sanatsal eserlerde standımızda. Ayrıca, İslam klasiklerinin serisini yazma eserlerin tıpatıp baskısını burada olmak mümkün. Örneğin Farabi’nin, İbni Sina’nın, İbni Haldun’un, Gazali’nin eserleri burada. Cumhuriyet dönemi yazarlarımızdan da Necip Fazıl’dan Yahya Kemal’e, Tarık Buğra’dan Cemil Meriç’e, Cemal Süreyya’dan Orhan Kemal’e aklınıza kim geliyorsa bunların hepsinin bakanlık baskıları olarak biyografik eserlerini bulmak mümkün.”

AYAĞINIZA KADAR GELMİŞKEN FIRSATI DEĞERLENDİRİN”

Kahramanmaraş halkının fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Küçükdağlı, “Bu süreci değerlendirmek gerek diye düşünüyorum. Kahramanmaraş halkı okuyan, okumayı seven, kendini yenilemeyi, hem güncel tutmayı hem de geleneklerine ve geçmişine sahip çıkmayı, okuyarak ve yazarak yaşayan bir halktır. Bu vesileyle inşallah kitap fuarında özellikle de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Atatürk Araştırma Merkezi ve Türk Dil Kurumu’nun yayınlarını ayaklarına kadar gelmişken görmek, incelemek, değerlendirmek gerek. Maalesef ilginç hatıralarımız var. Kitap Fuarı bitiyor, bittikten sonra ki hafta başlanıyor bakanlığın yayınlarından eserler yok mu, nasıl temin edebiliriz diye soruyorlar. Onun için böyle bir takdim yapmak ihtiyacı hissettik, şuan da Kitap ve Kültür Fuarı nedeniyle 11 ve 21 Ekim tarihleri arasında KAFUM’da 5. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda hem tüm yayın evlerinin eserlerini hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Atatürk Araştırma Merkezi ve Türk Dil Kurumu’nun yayınları da temin etmek mümkündür” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz