Kahramanmaraş kalesi kentin simgesi konumunda bulunmaktadır. Hitit dönemlerinde (M.Ö. IX. yüzyıl) inşa edildiği düşünülen Tarihi kalenin inşa tarihi bilinmemektedir. Kalede esaslı bir onarımın Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) tarafından yaptırıldığı kayıtlarda yer almakta. Yapının son durumu 1960-1970 yıllarına aittir. Hali hazırda tarihi kültürel değeri yanında, duruşu, özellikleri ve şehri kuşatan tarifsiz panoramasıyla ziyaretçilerine ayrı bir keyif sunan Tarihi Kale, 2017 yılında Kültür Bakanlığı tarafından ihalesi yapılarak restore edildi. Restorasyonu kısa sürede tamamlanan kale her ne hikmetse bir türlü açılmadı ve 3 yıl boyunca adeta kapısına kilit vuruldu. Bu süreçte hiçbir yetkilide kalemiz şu veya bu sebepten dolayı kapalı demedi, kaleyi gezmek için gelen yerli ve yabancı turistlerde kapıdan geri dönmek zorunda kaldı.

****

2019 yılının ortalarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kalenin devri Büyükşehir Belediyesi’ne yapıldı. Büyükşehir Belediyesi de çevre düzenlemesi ve birtakım eksiklikleri tamamlayarak kaleyi vatandaşların hizmetine sundu. Evet, 3 yıl boyuncu kale kapalı kaldı, restorasyon 6 aylık bir çalışmayla bitirildi, geri kalan aylarda neden kapalı kaldı kimse bilmiyor. Hükümet 45 günde devasa hastane yapıp bitiriyor, ama kentin simgesi konumundaki tarihi kale 3 yıl sonra açılıyor. Bu 3 yıllık süreçte yeni bir kale inşa edilirdi.

****

Gecikmelide olsa kalemiz ziyarete açıldı ve bu saatten sonra yapılacak birinci iş kalenin tanıtımının yapılarak şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri ağırlamak olmalıdır. Burada en büyük reklam ise kaleyi tanıtıcı haberlerdir. Manşet Gazetesi olarak kurulduğumuz günden buyana şehrimizin tarihi ve doğa güzelliklerini tanıtma adına birçok habere imza attık. Son olarak tarihi kalemizin de tanıtım haberini yapmak istedik ancak, haber için kaleye giden arkadaşlarımız hiç beklemediğimiz bir tepkiyle karşılaştı ve tabiri caizse görevliler tarafından kaleden kovuldu. 

****

Her ne kadar büyükşehir olsak da zihniyeti ve düşüncesi küçük olan bazı yöneticilerimiz bu düşüncelerinden vazgeçmediği sürece kalenin ziyarete açılıp açılmamasının bir anlamı yok. Kısacası atalarımızın 22 gün 22 gece savaşarak Fransızlardan aldığı kaleye şimdi bu şehrin gazetecileri Büyükşehir Belediyesi’nin izni olmadan giremiyor.