ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in Başkentinin Kudüs olması yönünde açıklama yapması üzerine, Müslüman ülkelerden tepkiler çığ gibi devam ederken. Bunun üzerine Türkiye’de birçok ilde Trump’ın sözlerine karşı protestolar düzenlenirken, Kudüs ile ilgili birçok şehirde programlar yapıldı. Bu kapsamda Kahramanmaraş Saçaklızade Vakfı ve Boğaziçi Özel Beyza Okulları tarafından ise “Fotoğraflarla Kudüs’ün Hikâyesi” adlı program düzenlenerek, Kudüs’ün hikâyesi anlatıldı. Program da Saçaklızade Vakfı Başkanı Ali Demirdöğen, Kudüs ile ilgili “ABD’nin aldığı bu kararı hepimiz eleştirip kınamalıyız, çünkü Kudüs bizim ilk Kıblemizdir” dedi.

KUDÜS BİZİM İLK KIBLEMİZDİR”
Programda Kudüs’ün önemine yer vererek, ABD’nin Kudüs açıklamasını kınayan, Saçaklızade Vakıf Başkanı Ali Demirdöğen, “Kudüs bizim için çok önemlidir, Peygamberimizin mübarek ayaklarının bastığı yerdir” dedi. Demirdöğen, “1967 yılında bir kış ayıydı, o zamanlar da talebeydim ve o günler de Kudüs’e gittim. Tabi o zamanlar da Kudüs Müslümanların elindeydi, işgal edilmemişti. Daha sonra Mescidi Aksa’da ikindi namazı kıldık, namazdan çıkınca, bizden önce namazı kılmış dışarıda oturan insanlar vardı. Bende o dışarıda oturan yaşlı insanlara gittim selam verdim, hal hatır sordum. Benim Türkiye’den geldiğimi söyledim. Onlar ise ıslak gözleri ile bana bir şey anlatır gibi uzunca baktılar. Bizi buraya Abdülhamid tayin etti, buranın bekçiliğini yapıyoruz dediler. Hiç aklımdan çıkmayan bir hatıra olarak kaldı bu. Peygamberimiz Uhud şehitliğini sık sık ziyaret ederdi. Ve orada şunu derdi; Müminler de öyle yiğit insanlar var ki, Allah’a karşı vazifelerini yaptılar. Yani dinlerine dünyalarına vatanlarına, namuslarına, yani Uhud şehitlerini anlatıyor, onlar vazifelerini tamamladı gitti. Bu gönüllü yapmak için bekleyen insanlar vardır. Şeklinde ayeti kelimeyi okuyordu. Bende diyorum ki bu acı günümüz inşallah Rabbimin kudretiyle her şey daha güzel olur. Yalnız bunun için çok çalışmamız lazım. Sadece dua etmekle olmuyor. Önce çalışmamız lazım. Konuşmalarımızla, basınımızla, ticaretimizle ve her şeyimizle, ABD’nin bu hareketini telil etmeliyiz ve eleştirip yanlış yaptığını söylemeliyiz. Kudüs bizim ilk kıblemizdir ve Miraç Hadisesinin gerçekleştiği yerdir. Peygamberimizin mübarek ayaklarının bastığı yerdir. Kudüs bizim için çok önemlidir” diye konuştu.

“KUDÜS MÜMİNLERİN GÖNLÜNDEDİR”
Saçaklızade Vakfının hocalarından Ömer Lekesiz ise Kudüs ile ilgili görsel sunum yaparak, Kudüs’ün tarihini katılımcılara anlattı. Kudüs’le ilgili kısa bir konuşma yapan Lekesiz, “Kudüs için bizlerde üzüntülüyüz. Bizde son başlangıç, başlangıç sondur. Biz şuan belki olumsuz sondayız ama bu Allah’ın izni ile yepyeni bir başlangıç yepyeni bir aydınlık niteliğindedir. Çünkü konu Kudüs ise, Kudüs daime hareket halindedir, Kudüs müminlerin gönlündedir. Bu mutlaka olumlu sonuçlanacaktır, çünkü orası Allah’ın evidir” dedi.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz