Kahramanmaraş doğasında fotoğraflanan bukalemunların türü Akdeniz bukalemunu ülkemizde tek tür olarak bilinen canlılar. Akdeniz bölgesi ve Ege bölgelerinde Deniz seviyesinden 700 metre yüksekliklerde görülen bu canlıları fotoğraflayan ve birçok ödüle layık görülen başarılı fotoğraf sanatçısı Mehmet karaca , “Kahramanmaraş doğasında yaşayan bukalemun türünü dünya basınına duyurduğum için çok mutluyum” dedi.

6 YILDIR BUKALEMUNLARI DOĞASINDA FOTOĞRAFLIYORUM”  

“Böylesine güzellikleri doğasında fotoğraflamak keyif verici. Kimi insanlar Türkiye'de bukalemun olduğunu bilmiyor. Türkiye de bukalemun var mı ki sorusuyla çok karşılaşıyorum. 6 yıldır Bukalemunları doğasında fotoğraflıyorum.  Akdeniz bukalemunun sınırlı renk değişimi var. Yeşil, sarı, gri, kül rengi, siyah ve kirli beyaz renkte oluyorlar. Sadece renklerini kamufle olmak için değiştirmiyorlar. Ayrıca renk değişimleri onlar için birer iletişim aracı da diyebiliriz” ifadesini kullandı.

ÇOK HARİKA BİR YARATILIŞ”

Gözlerinin bağımsız şekilde hareket ettiğini ve aynı anda hem önünü hem de arkasını görebilen canlılar olduğunu söyleyen Karaca, “ Bu da ona 360 derecelik bir bakış açısı sağlıyor. Kendi ağır adımlarla ilerliyor ama avlarına karşı inanılmaz hızlı bir Yıldırım düşmesi gibi düşünün diliyle avlanıyorlar. Çekirge sinek ve diğer böcek türleriyle besleniyor. Genelde yetişkinleri ağaçlarda görülüyor yavruları ise küçük bitki türlerinde yaşıyor. Kahramanmaraş'ta bağ ve bahçelerde görülebiliyor. Kahramanmaraş doğasında yaşayan bukalemun türünü dünya basınına da duyurduğum için çok mutluyum” ifadesini kullandı.  


 

Haber: Fazilet Çomruk


 

Editör: Mahmut Beyaz