İlçesini birbirinden farklı yüzlerce çalışma ile güzelleştiren, spor salonları, okuma salonları, bilgi kültür evleri yaparak ilçesindeki eğitim seferberliğine katkıda bulanan Başkan Mahçiçek, Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesi kapsamında, 2018 yılında da toplamda öğrencilere 73 bin kitap dağıttı. Dağıtılan kitaplar neticesinde, 1,5 milyon okuma oranı hedefleniyor. Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi kapsamında bu yıl 73 bin kitap basımı gerçekleştirildi. Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Onikişubat, Pazarcık, Türkoğlu ilçelerinde bulunan İlkokul gruplarına 10’lu, Ortaokul ve Lise gruplarına 5’li setler halinde dağıtılan kitaplardan, öğrenciler sınava tabi tutulacak. Bu sayede öğrenciler kitap okuyarak, bilgi dağarcıklarını zenginleştirecek ve eğitime ciddi oranda katkı sağlanacak.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş’ın şiir ve şairin başkenti olduğunu belirtti. Kahramanmaraş’ın tanıtımı için herkese sorumluluk düştüğünü belirten Akkurt, Onikişubat Belediyesi ile birlikte kültür ve eğitim alanında çalışmalara devam ettiklerini ifade etti. Onikişubat Belediyesi’nin her geçen gün standartları yükseltip, eğitime ve gelişime katkı sağladığını ifade eden Akkurt, hizmetlerinden dolayı

Hanefi Mahçiçek’e teşekkür etti.

70’Lİ YILLAR ÇOK ZORDU

70’li yılılırdan bu yana devlet kademelerinde çalıştığını belirten Mahçiçek gençlere şu bilgileri verdi: “Dönemin imam hatip lisesi mezunlarına üniversite imtihanlarına almıyorlardı. Bir sene liseye gitti üniversite imtihanlarına girmek için, bir sene mezun olduktan sonra Ankara’da siyasal bilgiler fakültesini kazandım. 70’li yıllar yani bizim okuduğumuz yıllar çok zorlu yıllardı. Memleketin çocuklarını sağcı solcu diye bölmüşler, okulları bölmüşler, hatta mahalleleri bölmüşlerdi. Memleketin çocuklarını birbirlerine kırdırıyorlardı. Çeşitli dernekler vardı; bakın bu dernekler bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde kurdurulmuş sistemlerdir. Bizim aramızdaki birliği bütünlüğü kötü noktalara getirmek için yapılan sistemeler bunlar. O zaman memleketin çocuklarını sağcı solcu diye bölmüşler, sağcı-solcuyu vurur solcu-sağcıyı vurur derken, 5 bine yakın öğrencimiz birbirini vurmuşlar.

İHTİLAL İLE ÜLKEYİ BÖLMEYE ÇALIŞTILAR

Sonra 80’de ihtilal yapmışlar Türkiye’de terör var anarşi var diye ihtilal olduktan sonra bütün olaylar 1 günde kesilmiş. Sonra o ihtilali yapanlar meydana çıktı dediler ki; ihtilali yapmak için olgunlaşması lazım olayların, o olaylar olgunlaştıktan sonra yaptık dediler. Olgunlaşmasını bekledikleri şeyde; bu ülkenin çocuklarının daha çok birbirini öldürmesi demekti. 5 bine yakın bu ülkenin genci öldü. Onun 2-3 katı da 80 ihtilalinden sonra hapishanelerde çürüdü. Buradan geldiğimiz nokta şu; eğitim hayatımıza yanlış insanlar ile arkadaşlık etmemeye dikkat edeceğiz.

BÖLMEYE HER ZAMAN ÇALIŞTILAR

Ülkenin içinde bulunduğu şartlara görüyorsunuz. Gene bölmeye çalışıyorlar. Türk diyorlar, Kürt diyorlar, Alevi diyorlar, Sünni diyorlar, halbuki bizim insanlarımızın arasında bir problem yok. Daha 3-5 sene önce bizim çocuklarımızı okutun dediler. Okutun dediler ama okula almadılar. Niye; başlarında örtüsü var diye! Yani oku diyordunuz, cahil kalmayın diyordunuz. Ama sizin istediğiniz şekilde giyinmeyince okullara almadınız. Bu çocuklar, bu ailelerin çocukları komşu değil mi? Başı açık olanda var başı kapalı olanda var. Bunların birbirleri ile arasında bir problem var mı? Yok. Ama bunu problem haline getirdiler. Binlerce, on binlerce çocuğumuzu okulların kapılarından geri çevirdiler. Bu üniversitelerde de böyle oldu. Bu devlet hayatında da böyle oldu. Başı kapalı olanlar devlette çalışabildi mi? Öğretmenlik yapabildiler mi? Yapamadılar. Hepsine soruşturma açtılar. Hem oku diyorsunuz hem de okuyanı çalıştırmıyorsunuz. Ya da okuyanı okutmuyorsunuz. Bunları dikkat etmemiz lazım. Bakın bu ülkenin geleceği sizlersiniz. Bu ülkenin geleceğini temsil edecek, ülkeyi yönetecek insanların çok iyi çalışması lazım. Çok iyi yetişmesi lazım.

Artık hiç bir şey kolay değil. Milyonlarca üniversite sınava giriyor. Öyle ise o öğrencilerin içinde iyi öğrenci olmak lazım. Sorumluluk taşımamız gerekiyor.

DEVLETİN TÜM İMKÂNLARI YANINIZDA

Üniversiteyi kazanın devletin bütün imkanları yanınızda. Yurtları yanınızda, öğrenci buraları yanında, bir kısmı kredi olmak suretiyle Allah’a şükür hepsi yanımızda. Yeter ki okuyalım. 3-5 yıl öncesine kadar bu ülkenin SİHA ve İHA’ları yoktu. O ekipmanları bize vermiyorlardı. Sonra bir delikanlı çıktı onu yaptı. 6 ay sonra silah kullananı da yaptı. Bu ülkenin çocukları kabiliyetli çalıştığı zaman yapabilir. İstanbul’da düzenlenen savunma sanayinin fuarına gittik. Neler yapmışız, zırhlı araçlardan tutunda dünyanın en isabetli atış yapan silahların yapmışız. Zorlu Holding’de yapmış SİHA ve İHA onların adını da KARAYEL koymuş. Bu ülkenin çocukları zeki, çalıştığı zaman gayret ettiği zaman her şeyi başaracaktır.

ÜLKEYİ YÖNETECEK KONUMA GELMENİZ LAZIM

İyi şartlarda okuyorsunuz. Bu fiziki imkânlar bizim okuduğumuz dönemde yoktu. Biz imam hatip lisesin de, Batıpark’ta, bir kahvehane vardı, satın alıp sınıf yaptılar biz orada okuduk. Şimdi daha iyi şartlarda okuyoruz. Bu ülkeyi yönetecek konuma gelmemiz lazım. Biraz önce anlattığım sistemi kuranlar bize oku deyip okutmayanlar, imam hatip mezunu olduğu için üniversite sınavlarına almayanlar, kendilerine göre bir sistem kurmuşlar o sistemin yürümesini istiyorlar.

BU ÜLKEYİ SİZLER YÖNETECEKSİNİZ

Bu ülkeyi onlar biz yönetiriz diyorlar yeni nesilde onlara bu ülkeyi biz yöneteceğiz diyeceksiniz. Hem de sizden daha iyi yöneteceğiz diyeceksiniz. Kendilerinin yönettiği dönemi gördük biz. 70’li yıllarda gaz, tuz, yağ yok, hiçbir şey yok. Buradan Ankara’ya üniversiteye gideriz, kamyondan bozma otobüs ile gideriz. Otobüs yok, yolda yok. 24 saate zor gideriz Ankara’ya. Geçen sene bu ülkede 183 milyon insan uçağa binmiş. Nüfusun 2,5 katı. Böyle bir tabi Türkiye Allah’a şükür. Bütün sıkıntılar burada. Türkiye büyüyor, gelişiyor, çok iyi gerekli kabiliyetleri var. ASELSAN’da en iyi silahları üretiyorlar, başka yerlerde en iyi icatları yapıyorlar.

BELEDİYE HİZMETLERİ

Bildiğiniz gibi Onikişubat Belediyemiz 2014 yılında kuruldu. Kurulum, bina ve makina açısından sıfır imkânlara sahipti. Ama yanımızda Allah’a şükür genç, dinamik, çalışkan kardeşlerimiz vardı. İlk olarak fiziki anlamda eksikliklerimizi gidermeye çalıştık. O çalışmaların yanında, eğitim alanında da ilk günden itibaren gayret ettik. Fiziki manada özellikle köylerdeki okullarımızın bütün eksiklerini gidermeye çalışarak, iç eksiklikleri, parkelerini yaptık. Her okulumuzun içerisine oyun takımları koyduk. Bir taraftan da o fiziki çalışmaların dışında eğitim çalışmalarına başladık. 3 yıldan bu yana her sene 44 bin ila 55 bin arasında kitap aldık. 2018 yılında ise bu rakamı 73 bine çıkardık. Bunları 5’li setler halinde bütün okullarımıza dağıttık. İnsan zihninin gelişmesi için okuması lazım. Geçen sene 37 bin safahat alarak, bütün liselerimize dağıttık. Özellikle taşıma imkânlarının zor olduğu kırsal kesimlerden başlayarak, yurtlarıyla beraber okullar yaptık. Şehir merkezinde 3 tane üniversite yurdu yaptık. Bütün bunların yanında dar gelirli ailelerin çocukları için, Sosyal Etkinlik Merkezleri adı altında 2400 tane öğrenciye üniversiteye hazırlık kursları başlattık. Artık okumamak için bir gerekçemiz yok. Bizim dönemimizde bu imkânlar yoktu. Emin olun ki gençler çok iyi şartlarda okuyorsunuz. Bu yüzden bunu iyi değerlendirip kendinize bir amaç, bir hedef belirlemeniz lazım. Şunu unutmayın bu devlet bütün imkânlarıyla sizlerin her zaman yanında. Eğitim alanında önümüzde bir engel yok, sadece çalışıp, gayret etmemiz lazım. Bizlerin önceliği fiziki şartları düzeltmek değil, sizleri yetiştirmek. Bizler çok zor şartlarda okuduk, amacımız sizin daha iyi şartlarda eğitim almanızı sağlamak. Burada öğretmen kardeşlerimize de büyük pay düşüyor. İşimizi yaşayarak ve inanarak yapmamız lazım. Bizim gençlerimiz alanında en iyi olmalı. Şuan Afrin’de resmen savaşıyoruz. Ve bu ülkenin gençleri aslanlar gibi, tıpkı Çanakkale’de ki yiğitlerimiz gibi, ülkemiz için, bizler ve sizler için canını feda ediyor. Bizim de onlara layık olmamız lazım. Okuduğunuz kitaplarla ilgili yakın zamanda sınavlara tabi olacaksınız ve inanıyorum ki o kitapları okuyup bitireceksiniz. Ve bir şey daha söylemek istiyorum, bizim en büyük zenginliğimiz edebimiz, bu yüzden edebimizi kaybetmemek lazım. Hepinize başarılar diliyorum.”

Proje devamı kapsamında İbrahim Çalık Anadolu Lisesi’nde kitap dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Ali Ünsal ve Havva Saygaz, şube müdürleri, okul müdürü, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Haber: Tuğçe Kayar-Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz