İkinci el araç fiyatları, 2020 yılında tüm illerde olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da artış gösterdi. ÖZ-AK Otomotiv sahibi İbrahim Özyürek, ikinci el otomobil piyasasında yaşanan hareketlilikle ilgili açıklamalarda bulundu. Geçen yıla oranla, aynı segment araçların fiyatlarında, bu yıl 15- 20 bin TL'lik bir artış olduğunu söyleyen Özyürek, fiyat artışının sebebi ise internet sitelerindeki ilanlar ve sıfır araç bulunamaması olduğunu dile getirdi. Aracını satan kişilerin, araç özelliklerini baz almadan, internet sitelerindeki fiyatlar üzerinden satışa çıkardığını belirten Özyürek, "2020 yılında arabalar pahalı bir şekilde sezona başladı. 2020'de ikinci el fiyatların artışı sorulmakta. Buna mantıklı bir açıklama yapamıyoruz. Çünkü Türkiye'de beklenen ekonomik artış olmadı. Memurlara yapılan zamlar belli. Sıfır araba fiyatları belli. Ama ikinci el otomobil fiyatları artmaya devam etti. Bizim yaptığımız araştırma ve tespitler özellikle internet üzerinden arabalarını satışa sunan insanların diğer araç ilanlarına bakarak ciddi anlamda 'satılırsa' düşüncesiyle üzerine 10-15 bin TL gibi rakamlar eklemesi. İlan sitelerine yeni bir özellik geldi. 'Arabaların bilgilerini girin, size ortalama fiyat verelim' denilmekte. O site, minimum ve maksimum olarak yazılan araçların fiyatlarını alıp ortalamasını vermekte. Bu da piyasayı yanıltmaktadır. Dolayısıyla fiyatların da artmasına sebep olmaktadır" dedi.

"TALEP ZATEN HER ZAMAN Kİ GİBİ FAZLA"

İbrahim Özyürek ikinci el otomobil piyasası ve merak edilen diğer tüm konulara ilişkin, "Ben 2011 yılından bu yana araç alım ve satım iş yapıyorum. Bu işe gönül verdik. Yaklaşık 7 yılı aşan bir süredir de ÖZ-AK Otomotiv ve Gayrimenkul'ün sahibiyim. Şuan da üretim kaynaklı büyük bir sıfır araç problemi var. Sipariş verdikten sonra ortalama 5 ay sonra aracı almak mümkün oluyor.  Talep zaten her zaman ki gibi fazla ama şuan üretimde de sıkıntı var. Üretim kaynaklı bir sıkışıklık var. Parça fiyatları geri kalan yıllara göre inanılmaz pahalı bu pahalılık üretimi dahi ister istemez etkiliyor. Sıfır araç bulunmaması ikinci el piyasasını çok etkiledi. Ortalama yüzde 30 yükseldiğini söyleyebilirim. Normal şartlar altında bu kadar bir yükseliş olamaz ama bu sıfır araçlardan kaynaklanan sıkıntılar ikinci el piyasasına hızlı bir domino etkisi yaptı. Yaz ayları gelince bu durum çok daha artacak ve araç fiyatları neredeyse yarı yarıya yükselecek. Normalde zaten yaz ayları kısmen kış aylarına göre pahalı geçer ama bu yıl o bahsettiğimiz sıkıntılarda işin içine girince yaz ayları çok yüksek rakamlarla geçecek. Şahsi olarak satışlarım iyi bir durumda olsa da sektör açısından bir sıkıntı söz konusu diyebiliriz. Mutlaka her sıkıntıya rağmen araç satımı olacaktır ama eskisi gibi mi diye soracak olursanız, tabi ki de hayır.  

"İLK HASAR KAYDI"

İkinci el araç alırken mutlaka aracı ekspertize götürmek gerekir. Araba alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında bu gelir. Araç alırken ekspertize götürmek birçok açıdan hayati öenm taşır. Öyle bir zaman da yaşıyoruz ki söze itimat kalmadı artık. Yine ikinci el araç alacak olanlar için en önemli kaidelerden biri de hasar kaydı sorgusudur. 5664'ten hasar kaydı sorgusu yapılabiliyor. Bu araçların kilometresi orijinal mi, değil mi veya kiralık olarak çalışmış mı, çalışmamış mı bilgilerine bakılabilir.  Sigorta şirketlerinden birçok bilgiye bakılabilir. Mesela araç kaç kez el değiştirmiş mutlaka bakmak lazım. Bu bilgilerin hepsini sigorta şirketi söylüyor. Aracın daha önce şirket üzerine mi alındığı yoksa şahıs üzerine mi alındığı öğrenilebilir. Sıralayacak olursak ilk hasar kaydı, ikinci kilometre sorgusu, üçüncü ise ekspertizdir. Ekspertiz meselesine bir defa daha değinmek istiyorum. Dışarıdan sanayide Ahmet, Mehmet usta baksın mevzusu boş. Kendi gözümle bakayım demekle de olmuyor. Ekspertiz sayesinde elinde bir belge oluyor, arabayı alırken şurasında boya var veya şurası değişmiş gibisinden birçok konuyu güvence altına alıyorsun. 50 bin TL'ye aldığın arabayı çok küçük meblağa güvence altına almış oluyorsun.

"EKSPERTİZE GİDİLDİĞİ ZAMAN HİÇ BİR SIKINTI ÇIKMAZ"

Bu işte insanların kanabileceği birçok sahtekarlık da var. İnsanlar kendi başına bir şeyler yapmaya çalıştıklarında kanma ihtimalleri çok ama eksper ile kanma ihtimalleri neredeyse imkansız. Ayrıca eksperin dediği dışında çıkarsa ekspere tazminat açama şansınız da var. Ayrıca güvenilir bir ekspertize gidildiği zaman hiç bir sıkıntı çıkmaz. Biz sattığımız araçların içersine mutlaka ekspertizlerini koyup öyle satıyoruz. Ben kendi işletmemde bu gibi hizmetlerin hepsini şahsen yapıyorum. Amacım müşteriye direk güven vermek ve daha huzurlu alışveriş yapmalarını sağlamak.

"KEŞKE DETAYLI BİR ŞEKİLDE OLMASI GEREKTİĞİ BAKTIRSAK"

Kahramanmaraş'ta alışverişler konusunda birçok sıkıntı çıkıyor. genel olarak baktığımızda alışverişlerin sadece yüzde 30'unun tam anlamıyla düzgün bir şekilde yapıldığını söyleyebilirim. Mesela bir memur iş yerinde çıkamıyor. Bu adamın sabah 8"den akşam 5.2e kadar iş yerinden ayrılma şansı yok. Mesai bittiği zaman da saat geç olacağı için araca baktırma şansı da yok. Onun için çevresinde ki insanlardan bakmalarını istiyor. Bu şekilde alışverişlerin nasıl sağlıklı olması beklenir ki. İşin mağduriyet kısmını incelersek de yaklaşık yüzde 25 alıcıların mağduriyet yaşadığı söylenebilir. Bu mağduriyetlerin birçok çeşidi var mesela; araç söylendiği gibi çıkmıyor, aracın eksiklikleri kapatılmış veya gizlenmiş olabiliyor, araç satıcıya dahi ait olmayabiliyor. Zaten günümüzde araçların birçoğu mekanik sorunu yaşıyor. Mekanik sorunlar da detaylı inceleme sonrası anlaşılabilecek sorunlardır. Halkımız araç alırken detaylı bir şekilde baktırmadığı için bu sorunlar aldıktan bir süre sonra çıkıyor. Keşke detaylı bir şekilde olması gerektiği baktırsak.

"BİZİM İÇİN HER ZAMAN ÖNCELİK MÜŞTERİYE ARACI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE TESLİM ETMEK"

Toparlayacak olursak, araç alacak arkadaşların güvenilir yerlerden alışveriş yapmalarını önemle uyarıyorum.  İnternet üzerinden yapılan alışverişlere çok güvenilmemesini ve hiç bir şekilde kapora bırakılmamasını söylüyorum. Tanımadığın bilmediğin bir insana kapora ödemek çok riskli ve gereksiz bir durumdur. Dolandırılma ihtimalin oldukça yüksek. O baktığın aracın gerçekten o adama mı ait olduğunu bilemezsin. Hayali kurduğun bir karaktere telefonla görüşerek bir miktar para gönderiyorsun. Şahıs telefonu kapattığı zaman konuşacak ve muhatap olacak kimse kalmıyor.  O adama bir daha ulaşma şansın kalmıyor. Ben bu mesleğe yıllarını vermiş biri olarak hiç bir şekilde kapora verilmemesinden yanayım. Biz de mesela araç alıp satarken kesinlikle o yöntemi uygulamıyoruz. Araç zaten göz önünde oluyor hoşuna giderse al gitmez ise kalsın. Veya biraz düşünecek misin biz zaten hep buradayız. Biz her zaman söze itimat ederiz. Bizim için her zaman öncelik müşteriye aracı güvenli bir şekilde teslim etmek" ifadelerini kullandı.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz