Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’a gelen gurbetçi bir aile Merkez Onikişubat ilçesine bağlı Suçatı Mahallesi'nde bulunan Fırnız Mesire Alanı’nda işletmeden çardak kiraladı. Bir süre oturdukları çardağın çökmesi üzerine aile ile işletme sahipleri arasında tartışma çıktı. Olayda aralarında çocukların da olduğu 12 kişi yaralanırken, 12 kişi ise gözaltına alındı. 7 Haziran’da gazetemizin Whatsapp İhbar Hattı’na yapılan ihbarlar sonucunda araştırarak ‘PİKNİK ALANLARINDAKİ SOYGUNCULUĞA NE ZAMAN DUR DENECEK?’ başlığıyla gündeme getirdiğimiz piknik alanlarından yasal olmayan şekilde işleten vatandaşlar tarafından ücret alınması konusu Merkez Fırnız Mesire Alanı’nda yaşanan olayla bir kez daha gündeme geldi. Kahramanmaraş’ta yaz ayının gelmesiyle şehrin yoğun trafiği, kirli çevresi ve gürültülü ortamında yaşamaktan yorulan, yeşil ve mavinin iç içe kenetlendiği yerlerde dinlenmek isteyen vatandaşların tek eğlencesi pikniklerdi. Ama artık bazı piknik yerlerinin ihale ile kiraya verilmesi, bazılarının da çevredeki vatandaşlar tamamen yasal olmayan şekilde işletilerek para kazanma kapısına dönüşmesiyle ücretli hale gelmesi vatandaşların tepkisini çekiyor. Akdeniz bölgesindeki birçok şehir gibi doğanın nimetlerinden fazlasıyla nasibini alan fakat bunları yeteri kadar kullanamayan Kahramanmaraş’ta piknik yerlerinden haksız kazanç sağlanması, sağlanan bu kazancın da kent turizmine katkı sunmaması hem doğal güzellikle hem de kent ekonomisine zarar veriyor.

KEŞFEDİLECEK BİRÇOK DOĞAL GÜZELLİK BULUNUYOR!

Yaylaları, mesire yerleri, mağaraları ve gölleri ile keşfedilecek birçok doğal güzelliğin bulunduğu Kahramanmaraş’ta, Tekir Yaylası, Başkonuş Yaylası, Kapıçam Tabiat Parkı, Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri, Fırnız Mesire Yeri, Kazma Bağları, Çokran Şelalesi, Kumaşır Gölü, Döngel Mağarası, Direkli Mağara, Gümüşkaya Mağarası ve Savruk Mağarası doğasever gezginlerin favori rotalarından oluyor. Keşfedilmeyen birçok doğa güzelliğinin olduğu bilenen Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır vatandaşlar tarafından kullanılan piknik alanlarının bazılarından ücret alınması yaz aylarının geldiği şu günlerde sıkça konuşulmaya başlandı. Orman Bölge Müdürlüğü ya da Mili Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından bir firmaya ihale yoluyla verilen ve bu ihale sonucunda bakımı yapılarak işletilen alanlar vatandaşlar tarafından hoş görülse de bunun tam aksine yasal olmayan şekilde vatandaşlar tarafından işletilerek ücret alının alanlar ziyaretçilerinin tepkisini çekiyor.

OTOPARK VE ÇARDAK PARASI ALINIYOR!

Vatandaşlar tarafından işletilen bu piknik alanlarının başında ise Yeşilgöz ve Fırnız geliyor. Kentte yerel yönetimler tarafından düzenlenmesi yapılan ve işletilen piknik alanlarının haricindeki yerlerin en dikkat çekenlerinden biri olan Yeşilgöz ve Fırnız’da haksız kazanç elde edilmesi hem insanların tepkisini çekiyor hem de doğal güzelliklerin yeterince tanınmasına engel oluyor. Gerek otopark adı altında gerekse de çardak kirası adı altında vatandaşlardan yasal olmayan şekilde ücret talep eden işletmecilere ne zaman dur denileceği yaz ayının başı olan şu günlerde merak konusu oluyor. Yasal olmayan işletmeciler tarafından Fırnız ve Yeşilgöz’e araçlı girişlerde 5 TL otopark ücreti alınırken, çardak başı ise 30 TL alınıyor. Bu durumun yasal olmadığını belirten vatandaşlar işletmecilere tepki gösterirken, yetkilileri doğal güzelliklere sahip olmaya çağırıyor. Vatandaşlar bu alanların yerel yönetimler tarafından düzenlemesinin yapılmasının turizme ve insanların kullanımına daha uygun olacağını belirtiyor.

MESİRE YERLERİ YASADA NASIL TANIMLANIYOR?

Yönetmelikte mesire yeri, ‘toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla, gerekli yapı, tesis ve donatılarla kullanıma ayrılan, halkın günübirlik veya geceleme ihtiyaçlarını karşılayan, rekreasyonel ve estetik kaynak değerlerine sahip orman rejimine tabi sahalar’ olarak tanımlanıyor.

‘A tipi mesire yerleri’ günübirlik kullanımın yanı sıra gecelemeye de olanak sağlayan, ‘çadır, karavan, motor-karavan ve kır evi, kır lokantası, kır kahvesi gibi çok katlı olmayan, doğa ile uyumlu yapı ve tesisler ile yöresel ürünler sergi ve satış yeri, piknik üniteleri, kameriye ile diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri’ içeriyor.

‘B ve C tipi mesire yerleri’ sadece ‘günübirlik kullanım alanlarını; ‘D tipi’ ise ‘kent (şehir) ormanındaki izcilik, doğa yürüyüşü, bisiklet, binicilik ve benzeri etkinlikler ile amfi tiyatro, çeşitli mini spor alanları ile diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri’ içeriyor.

FIRNIZ MESİRE ALANI HAKKINDA BİLGİ?

Kahramanmaraş’ın doğasını gözler önüne seren Fırnız Mesire Yeri, çam ormanları arasında güzel vakitler geçirmenin keyfini yaşatıyor. Kahramanmaraş-Göksun Karayolu'nun üzerinde olan Fırnız, etrafı çam ormanları ile kaplı bir vadidir. Fırnız Köyü yakınından çıkan ve vadi tabanında akan su kenarları piknik yapmaya ve dinlenmeye elverişli yerlerdir. Akarsuyun üzerine kurulan çardaklar yorgunluğu atmaya bire birdir. Otomobil ile Kahramanmaraş'tan 45 dakikada gidebilir. Kışın bile güneşli havalarda bu vadi tabanlarının güneyinde piknik yapılır. Çam ormanlarının ve su kenarlarındaki yeşillik alanlar bir bütünlük içinde göze hoş gözükmektedir. Doğa ve fotoğraf meraklıları için Kahramanmaraş'ın zengin kaynağı olan Fırnız gidilmeye değer bir yerdir.  

YEŞİLGÖZ MESİRE ALANI HAKKINDA BİLGİ?

Kahramanmaraş eşsiz doğa güzelliği için bölge illerden gelen vatandaşları genellikle Yeşilgöz Mesire alanını tercih ediyorlar. Döngel Mağaralarının yanında çam ve ardıç ormanları ile kaplı çok güzel bir dinlenme yerleri vardır. Arkıtçayı kenarları ve gözü, Değirmenderesi gözü ve kenarları, Yeşilgöz ve kıyısı, Uzundurdu gözü ve çevresi, Orman fidanlığı, Çam içi dinlenme yeri, Kapılı Mağara ve Tarhanakaya Mağaraları gezilip görülecek yerlerdir. Davaryoğurdu, elması, fasulyesi, peyniri, balı, alabalığı ve ardıç namındaki suyu meşhurdur. Tekir alabalığı, çok lezzetli olduğundan birçok insan bu eşsiz lezzet için gelirler. Etrafında kendinden başka yüksek dağ olmamasına ve yalçın sarp kayalara sahip olmasına rağmen dağın zirvesinden yaz kış sürekli akan bol sulu 7 adet kaynak suyu görenler hayranlıklarını gizleyememektedirler. Bu dağın zirvesine yürünerek yaya olarak 4 saatte çıkılabilmektedir. Kahramanmaraş-Göksun karayolunun 55. kilometresindedir.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz