Hayrullah Mahallesinde Eski Andırın Garajı’nda otuz yılı aşkın süredir vatandaşlara hizmet veren Bilici Fidancılık sahibi Ümit Bilici, dikilecek olan her bir fidanın insanlığa fayda sağladığını belirtti. Yaklaşık 200 çeşit yerli ve ithal ağaç fidanı ile çiçekleri uygun fiyattan satışa sunduğunun bilgisini veren Bilici, Kahramanmaraşlıların yeşile ve ağaca düşkün olduğunu kaydetti. bir paket sigara fiyatına bir fidan veya çiçek alarak Kahramanmaraş’ın daha güzel hale getirilebileceğini vurgulayan Bilici, ayrıca Manşet Gazetesi okuyucuları için yüzde 10’luk bir indirim yapacağını sözlerine ekledi.

AĞAÇLAR İYİLEŞTİRİR
Araştırmalar sonucunda penceresinden ağaç gören hastaların görmeyenlere göre daha çabuk ve daha az komplikasyonla iyileştiği ortaya konmuştur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi bulunan çocukların doğayla temas ettiklerinde semptomlarının azaldığı görülür. Ağaçlarla temas içinde olmak, akli yorgunluğu azaltarak konsantrasyonun artmasını sağlar. Kurak mahalle ve yeşil görmeyen evlerin bulunduğu bölgelerde, yeşil alanları bulunan mahallelere göre daha fazla şiddet vakası tespit edilmiştir. Ağaçlık ve yeşil alanlar insanlardaki korku seviyesinin de azalmasını sağlar. Mahalle bostanlarındaki ağaçlarda yetişen meyveler satılarak gelir elde edilebilir. Atık yönetimi ve yeşil alanları konu alan işletmeler kurulabilir, gençler yeşil yaşamı odağına alan işlere yönlendirilebilir.

AĞAÇLAR HEM ÖĞRETMEN HEM DE OYUN ARKADAŞIDIR
Yeşil alanlar çağlar boyunca hem çocuklar hem de büyükler için yaratıcılıklarını geliştirerek ruhlarını dinlendirebilecekleri alanlar olmuşlardır. Mahallelerde toplu ağaç ekimi yapmak birbirini hiç tanımayan insanları bir araya getirerek yaşam kalitesini artıtır. Toplumdaki her bireyin, zamandan bağımsız olarak ağaç ekiminde ya da ağaçları koruma konusunda çok önemli bir rolü vardır.

 İŞ YOĞUNLUĞUNU ARTIRIR
İş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde yeşil alanı fazla olan alanlar diğerlerine göre daha fazla tercih edilir ve yeşil alan arttıkça o bölgeye gelecek firma sayısı artar. İki yönünün arasında ağaç dikili olan caddelerde trafik daha yavaş akar çünkü sürücüler gaza basıp hızlı gitmektense etraflarındaki güzelliklere daha dikkatli bakmak isterler bu da trafik kazalarının azalmasını sağlar.

AĞAÇLAR DEPREMDEN KORUR
Ağaç kökleri toprağın metrelerce altına uzanır ve toprağı bir arada tutar. Yerleşim yerlerine yakın dikilen ağaçlar toprağı tutarak depremin oluşturacağı hasarı azaltır.

FİDAN NASIL DİKİLİR?
Fidan dikimleri kış ayları çok sert geçen yüksek rakımlı yerleşim bölgeleri ve Elbistan, Nurhak, Göksun gibi kışları sert geçen ilçelerimizde bahar aylarında, kışları ılık geçen Merkez bölgelerinde sonbaharda yapılabilir. Dikimden önce tarladaki taşlar, yabancı otlar temizlenir. Daha önce buğday veya yonca gibi yem bitkileri ekildiyse tarla traktörle sürülmeli bunun artıkları toprağa karıştırılmalıdır. Daha sonra dikim ağalığına ve tarlanın eğim yapısına göre çeşide göre dikim şekli belirlenir ve çukurlar açılmaya başlanır. Çukurlar burguyla ya da kepçe yardımıyla açılsa daha sağlıklı olur. Çukurlar 50 cm ‘den daha derin açılacaksa bu seviyeden sonra toprak ayrı bir yere konulur ve dikimde kullanılmasa daha iyi olur. Daha sonra çukurun tabanına toprak analiziyle önerilen fosforlu ve potasyumlu gübreler çukura dökülür. Fidan dikildikten sonrada üstte kalan toprağa belirli oranda hayvan gübresi verilebilir. Ağaç gövdesine yakın verilmese daha doğru olacaktır. Hünnap pek budama istemeyen bir bitki sadece aralama ayıklama budaması ve mümkünse üzerindeki meyveyi toplamayı kolaylaştıracak bir şekil budaması uygundur.

Haber: Yılmaz Adanalı

Editör: Mahmut Beyaz