Kahramanmaraş’ın eşsiz projelerinden biri olan Expo 2023 için 2’inci Danışma Kurulu Toplantısı Vali Ömer Faruk Coşkun’un Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek; Vali Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu’ndan oluşan kurula Expo’yla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Toplantı sonrası konuşan Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, “Expo 2023 ile ilgili Danışma Kurulu Toplantımızı gerçekleştirdik. Onikişubat Belediyemiz şimdiye kadar yapılan çalışmalarla ilgili koordinasyon kurulu üyelerimize gerekli bilgilendirmeleri yaptılar ve bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili de istişare ettik” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IMIZI BU PROJELERLE DAHA DA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ”
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugüne kadar yaptığımız çalışmaları, hangi aşamada olduğumuzu, bundan sonraki çalışmalara ne zaman başlayacağımızı kurul üyelerimize anlattık. Çok güzel bir tevafuk ki 2023 cumhuriyetimizin de 100’üncü yılı. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ımızı bu projelerle daha da ileriye taşıyacağız. Bütün amacımız Kahramanmaraş’ımızın geleceğinin çok daha iyi örgülenmesidir.

“EXPO’YU BİR YAŞAM MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”
Japonya bile yüzde 57 oyla almıştı Expo’yu ama Kahramanmaraş, Onikişubat bütün katılımcıların oy birliği ile Expo’yu aldı. Buda Onikişubat Belediyemizin çok önemli bir çalışma yürüttüğünün kanıtıdır. Biz o günden bugüne projeyi gerçekleştirmek için çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu alanda uluslararası projelerin önemli bir kısmına gittik ve gezdik. Onlardan daha iyisini daha güzelini daha süreli olarak yani sadece Expo dönemiyle yetinmeyerek buranın bir yaşam alanı haline dönüştürülebilmesi bakımından içine ne tür projeler yerleştirmemiz gerektiğini ciddi araştırmalar yaparak ortaya koyduk.

“YAKIN ZAMANDA KONGRE MERKEZİMİZİN TEMELİNİ ATACAĞIZ”
Sadece 6 buçuk aylık Expo dönemiyle yetinerek bu kadar kaynağı harcamamız çok doğru olmazdı. Burayı bir yaşam alanı haline getirmemiz gerekiyordu. Bunun için projenin içerisine 70 dönüm havuz yaptık. Bu havuzun arıtmasını uluslararası düzeyde arıtma sisteminin kurulmasını sağladık. Yönetim binasını yaptık ve projenin içerisine uğur böceği ve kelebek müzesi koyduk. İnşallah yakın bir zamanda kongre merkezimizin de temelini atacağız. Kongre merkezimizde uluslararası toplantılar düzenleyebileceğiz. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde fuar düzenlemeleri yapabileceğiz.

“MÜZE YAPACAĞIZ”
Burada bir nikâh sarayı yapacağız. Kahramanmaraş’ın kültürel değerlerini tekrar daha çok insanımızın ziyaretine açabilmek için bir müze yapacağız. Öğrencilerimiz için kütüphane, çocuklarımız için trafik eğitim merkezleri yapacağız. Havuzun 2 tarafında 2 tane kafe olacak. Eğlence alanları olacak ve 200’ün üzerinde de hobi evi olacak. Yani burası bir yaşam merkezi haline dönüşecek. Sadece Expo dönemiyle yetinmeyeceğiz. Expo ile ilgili alanı millet bahçesine dönüştüreceğiz. Böylelikle de 2 milyonun üzerinde bir ziyaretçinin gelmesini sağlayarak Kahramanmaraş’ımızı bir üst lige taşımak için bir marka şehir yapmak için gayret edeceğiz.

“KAHRAMANMARAŞ ÇOK DAHA ÜST NOKTALARA TAŞINACAK”
Kahramanmaraş’ın her şeyi var. İklimi güzel, insanları güzel. Allah’a şükür sanayisi çok önde. Düşünün ki Türkiye’deki iplik üretiminin 3’te birini yapacak, çelik eşyaların yüzde 65’ini üretecek. Dokumanın yüzde 17’sini, çimentonun yüzde 12’sini, enerjinin yüzde 10’unu üretecek ama bu memleketi çok fazla bilmeyeceğiz. Böyle bir şey yok. İşte bunu aşmak için böyle bir proje yapıyoruz. İnanıyorum ki bu projeyle bu eksiklikler giderilecek ve Kahramanmaraş çok daha üst noktalara taşınacak.

TURİZM KORİDORU
İleride yapacağımız çalışmalarla bir turizm koridoru yapmaya gayret edeceğiz. Şanlıurfa’da Göbeklitepe, Gaziantep’de Zeugma, Kahramanmaraş’ta Germenicia, Kahramanmaraş üzerinden de Nevşehir Kapadokya. Böyle bir turizm koridoru açmak için gayret edeceğiz. Bu bağlamda da yakın bir zamanda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek projeyle alakalı kendisine bilgi vereceğiz. Cumhurbaşkanımız Kahramanmaraş’ımızı sever, Kahramanmaraş’ımızda cumhurbaşkanımızı sever.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz