Avrupa Birliği proje destekleri kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde bir grup genç tarafından Türk ve Suriyeli öğrencilerin oluşturduğu Atölye Gençlik Topluluğu’nun sosyal uyum aktivitelerine destek vermek amacıyla öğrencilere Uluslararası Ticaret, Eğitim, Sağlık Konfederasyonu (UTESKON), Tıbbi Aromatik Bitkiler, Tarım Kültür ve Sağlık Turizmi Federasyonu (TAFSAD) tarafından SPARK adı verilen proje çerçevesinde geçtiğimiz gün lavanta dikim eğitimi verilmişti. Projenin ilk gününde öğrencilere lavantanın dikimini, bakımını, dikkat edilecek hususları, hasatını, işlenmesini, avantajlarını, kullanım alanlarını ve ekosisteme sağladığı katkıları anlatılmıştı. Projenin ikinci gününde ise Onikişubat Belediyesinin Kahramanmaraş’a kazandırdığı ve 2023 yılında yaklaşık 2 milyon turistin katılımıyla gerçekleştirilecek olan EXPO Fuar alanına öğrenciler tarafından lavanta dikildi. Eğitimde gördükleri bilgileri uygulama imkanı bulan öğrenciler Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e teşekkür etti.

KAHRAMANMARAŞ LAVANTA İÇİN ÇOK UYGUN”

Lavanta Eğitim Seminerinin ardından açıklamalarda bulunan SPARK Program Asistanı Büşra Dündar ise, “Biz kurum olarak Avrupa Birliği projeleri kapsamında Türkiye’de Güneydoğu Bölgesi’ndeki 7 üniversite ile ortak çalışıyoruz. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi de bunlardan bir tanesi. KSÜ’de gençler bir topluluk kurdular ve bu topluluk kapsamında sosyal uyum aktiviteleri düzenliyorlar. Bu aktivitelerden biri olarak da lavanta eğitim semineri verdik. Bu kapsamda UTESKON ile birlikte çalışıyoruz ve Onikişubat Belediyesi de bize destek oluyor. Lavanta dikimlerimizi EXPO 2023 alanında yapmamıza imkan verdiği için Onikişubat Belediyesi’ne öncelikle teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi Atölye Gençlik Topluluğu’na da ayriyeten teşekkür etmek istiyorum çünkü buradaki öğrencilerin tamamı topluluk öğrencisi. Kendi girişimleriyle bize ulaştılar, lavanta dikimi eğitimi almak istediklerini söylediler. Umuyoruz ki öğrencilerimiz etkinlikten sonra bu dikim alanını genişletecekler, Kahramanmaraş’a bir lavanta kokusu getirecekler. Isparta’dan sonra Kahramanmaraş’ı ikinci lavanta turizmi merkezi yapacaklar. O yüzden mutluyuz, herkes toprakla buluştu, güzel bir etkinlik oldu. Buradaki amacımız aslında Türkiye’de bulunan üniversitelerde okuyan Suriyeli ve Türk öğrencilerin ortak çalışmalar yapmasını sağlamak ama bu çalışmaları herhangi bir toplantı olarak değil de Türkiye’ye yaşadıkları şehre katkı sağlayacakları etkinlikler düzenlemek” şeklinde konuştu.

TEMEL AMACIMIZ BİRLİKTELİK SAĞLAMAK”

Öğrencilerin kapasitelerini geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Spark Proje Sorumlusu Lin Bilal ise, “Sütçü İmam Üniversitesi’nde Avrupa Birliği projesi desteğiyle çalışıyoruz. Bizim temel amacımız Suriyeli öğrencilere odaklanmak ve Suriyeli ile Türk öğrenciler arasında birliktelik sağlamak. Aynı zamanda onların kapasitelerini geliştirerek toplumda daha etkili ve yeterli bireyler haline gelmelerini sağlamak. Bu kapsamda üniversitede çalıştığımız topluluklardan bir tanesi de Atölye Gençlik Topluluğu. Öğrencilerin lavanta yetiştiriciliği ile ilgili bilgilerini artırmayı hedefledik. Bu eğitim sayesinde kendileri ilgilerini de fark edecekler ve bu alanda istihdama dahil olmak isteyecekler. Burada olmaktan çok mutluyuz, öncelikle Onikişubat Belediyesi’ne bize bu imkanı sağladığı için çok teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimizle birlikte çok güzel bir etkinlik geçiriyoruz. Gelecek aylarda lavanta tarlasının nasıl olacağını çok merak ediyoruz, umarız önümüzdeki aylarda çiçekler açmış bir şekilde yeniden geleceğiz ve göreceğiz. Bu etkinlik için çok heyecanlıyız.

EXPO ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE”

Lavanta dikimi gerçekleştirilen Fatma Çağıl’da EXPO2023 fuarının Kahramanmaraş için önemli olduğunu ve bu alana lavanta dikmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Çağıl, “Başlı başına EXPO 2023 Fuarı çok büyük bir proje ve Kahramanmaraş için özellikle çok çok önemli bir proje. EXPO’nun içerisinde de bu tarz güzelliklerin olması hem insanımız için hem de bizim için çok güzel olacak. Geçtiğimiz gün lavanta dikim eğitimi almıştık, bugün de aldığımız eğitimi hayata geçiriyoruz. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ LAVANTA ŞEHRİ OLACAK”

Lavanta dikim projesinin organizasyon kurulumunda yer alan TABSAF Genel Başkanı Taner Yılmaz ise lavanta dikiminin ardından yaptığı açıklamada lavantanın önemini anlatarak şu ifadeleri kullandı, “Geçtiğimiz gün Kahramanmaraş’ta lavanta dikim eğitimi yapılmıştı bu kez ise lavanta dikimi üzerine eğitim veriyoruz. Burada yaklaşık dört kurum ile beraber ortak bir çalışma yapıyoruz. Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’in öncülüğünde lavanta dikimini EXPO Fuarı’nın içinde bulunan alana yapıyoruz. Lavanta yüzyılın bir bitkisi olarak görülüyor. Lavantadan dört çeşit ürün alma imkanınız var. Bunların bir tanesi lavantanın çiçeğinden çeşitli kozmetik ürünleri, parfüm ya da yağ olarak kullanılıyor. Lavanta’nın balının piyasa değeri 150-185 TL gibi bir fiyatla alıcı buluyor. Lavantayı bir defa dikiyorsunuz su vermiyorsunuz. Uzun vadeli olduğu için 40 sene boyunca aynı kökten ürün alabiliyorsunuz ve lavantanın turizmi çok fazla gündemde. Çeşitli illerde turizm noktasında önem arz ediyor, özellikle Isparta’nın Kuyucak Köyü’nde yurt içi ve yurt dışında 700 bin kişiyle turizmi yapılmaktadır. İlçeye turizm kaynağı aktarılması ve lavantanın kozmetik ve diğer sektörlerde kullanılan ürünler olarak ilçeye ekonomik değer katması için bu çalışmayı yapmaktayız.”

Öğrenciler yaklaşık 220’den fazla lavanta fidanını EXPO Fuar alanına dikti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz