Yaklaşık 150 bin çalışanı devasa bir tesis olan Kahramanmaraş’ta Türk Eximbank irtibat ofisi açıldı. Şube olma yolunda çalışmaların yapıldığı bildirilirken ihracatçıların kredilerden yararlanması için yapması gerekenleri gazetemiz Muhabiri Türkiye İhracatçılar Meclisinin sunduğu rapordan derledi.

OFİS AÇILDI

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde açılan irtibat ofisinin açılışında Türk Eximbank Genel Müdürü Kahramanmaraşlı Adnan Yıldırım, müjdeler vermişti.

Türkiye'deki ihracat kredilerinin yüzde 46'sını Eximbank'ın verdiğine dikkat çeken Yıldırım, "2017'de coğrafyamızdaki ve ülkemizdeki hadiselere rağmen 2016 yılındaki 33 milyar dolarlık işlem hacmimiz, bu sene sonu için hedeflediğimiz 40 milyar dolara yaklaşacak." dedi. Yıldırım, bugün itibarıyla 38 milyar doların üzerinde olduklarını, 2017'de Türkiye ekonomisi yaklaşık yüzde 6,5, ihracatı yüzde 11 büyürken, Türk Eximbank'ın da dolar bazında 2017 desteğini yüzde 16-17 bandında artırarak 40 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

Türkiye'nin ihracatına 2016 sonu itibarıyla yüzde 23 destek verdiklerini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: "Türkiye'nin ihracatının yüzde 23'ünü finanse ediyorduk. Şimdi Türkiye ihracatının yüzde 25'ini destekler hale geldik ve önümüzdeki yıl itibarıyla kendimize 46 milyar dolarlık ve ihracatın yüzde 27'sine destek olacak bir hedef koyduk. İnşallah o hedefi de hep beraber yakalayacağız. Bütün bunları yaparken biz üç boyutta çalışıyoruz. Biz 2017 yılında Türk Eximbank'ı tamamen dönüştürdük. Daha önce sadece bankalardan teminat mektubu getirilerek çalışan bir Eximbank artık ihracatçılarımızla doğrudan çalışabilir bir banka haline gelmiştir. 7 aydır bu şekilde çalışan bir bankayız."

TÜRK EXİMBANK İLE İLGİLİ BİLGİLER İSE ŞÖYLE

Türk Eximbank ihracatçı ve ihracat bağlantılı mal üreten imalatçı firmalara, kısa vadeli ihracat kredileri tahsis etmektedir. Bu krediler TL ve döviz cinsinden, bankalar aracılığıyla veya doğrudan Türk Eximbank tarafından firmalara kullandırılmaktadır.

Kısa vadeli ihracat kredileri:

Reeskont Kredisi (RK)

Sevk Öncesi İhracat Kredileri (SÖİK)

İhracata Hazırlık Kredileri (İHK)

Dış Ticaret Şirketleri İhracat Kredisi (DTŞ)

KOBİ İhracata Hazırlık Kredileri

Sevk Sonrası Reeskont Kredisi (SSRK)

Eximbank tarafından ihracatçı firmalara tahsis edilmek üzere orta vadeli ve uzun vadeli ihracat kredileri düzenlenmektedir.

ORTA VE UZUN VADELİ İHRACAT KREDİLERİ:

İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredisi

İhracata Yönelik Yatırım Kredisi

Marka Kredisi

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Kredisi

Yurt Dışı Mağazalar Yatırım Kredisi

Özellikli İhracat Kredisi

Gemi İnşa ve İhracatı Finansman Programı

A- KISA VADELİ İHRACAT KREDİLERİ

REESKONT KREDİSİ (RK)

Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalar için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, T.C Merkez Bankası işbirliğiyle, kullandırılan Eximbank kredisidir.

Türkiye'de ve Türkiye'de kurulmuş serbest bölgelerde mukim firmalara açık olan ve kredi taleplerinin beklenmeksizin süratle karşılandığı Reeskont Kredisinden gerekli şartları sağlayan tüm ihracatçı firmalar yaralanabilmektedir. Kredinin azami vadesi 240 gündür, ancak 120 günlük kısmı Eximbank kaynaklarından karşılanacak şekilde, 50 milyon ABD Doları'na kadar, 360 gün vadeli Reeskont Döviz Kredisi kullandırım imkanı getirilmiştir. İşlem alt limiti KOBİ vasfına haiz firmalar için 50.000 ABD Doları, diğer tüm firmalar için 100.000 ABD Doları'dır.

SEVK ÖNCESİ İHRACAT KREDİLERİ (SÖİK)

Eximbank Sevk Öncesi İhracat Kredileri gerekli şartları sağlayan şu firmalar için uygundur:

Dış Ticaret Sermaye Şirketleri hariç Türkiye'de, KKTC'de veya Türkiye'de kurulu Serbest Bölgelerde mukim imalatçı-ihracatçı, ihracatçı ve ihracata yönelik mal üreten imalatçı firmalar, Turizm faaliyeti gerçekleştiren turizm müesseseleri ve seyahat acenteleri,

Uluslararası taşımacılık yapan firmalar,

Yurt içinde, bedeli döviz olarak tahsil edilmek üzere yabancılara sağlık hizmeti sağlayan firmalar, Yurt dışına yönelik iş yapan müteahhitlik, müşavirlik, yazılım ve mühendislik firmaları, Yurt dışına yönelik gemi bakım ve onarımı gerçekleştiren firmalar,

Yurt dışına yönelik yayın organlarına görüntülü veya görüntüsüz haber satışı yapan firmalar.

Bu krediyle, krediye aracılık eden bankalara Türk Eximbank tarafından limit tahsis edilir. Bu limit kapsamında firma limiti 25 Milyon ABD Doları'dır.

İHRACATA HAZIRLIK KREDİLERİ (İHK)

Eximbank İhracata Hazırlık Kredilerinden (İHK), Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ), Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDTŞ) hariç;

İmalatçı ihracatçılar, İhracatçılar, İhracata yönelik mal üreten imalatçılar, faydalanabilmektedir. Kredi limiti, döviz ve Türk Lirası kredilerinin toplamı olmak üzere azami 25 milyon ABD Doları'dır. Firmalar kredi başvuru belgeleri ile Türk Eximbank'a doğrudan başvururlar.

DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ İHRACAT KREDİSİ (DTŞ)

İhracatçılarımızın Eximbank'tan direkt olarak kredi kullanmalarına imkan sağlayan Dış Ticaret Şirketleri Kısa Vadeli İhracat Kredisi ile Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ) ve Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDTŞ)'nin ihracata hazırlık dönemi finansman ihtiyaçlarının uygun vade ve maliyet ile karşılanması, böylece ihracat performanslarının artışının teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Kredi, Türk Lirası ve döviz cinsinden, Türk Eximbank Genel Müdürlüğü, Ankara Bölge Müdürlüğü ve İzmir Şubesi tarafından doğrudan kullandırılmaktadır. Kredi limiti, Eximbank tarafından firma bazında düzenlenmektedir.

KOBİ İHRACATA HAZIRLIK KREDİLERİ

Küçük ve Orta Boy İşletme (KOBİ) tanımına giren firmaların faydalanması için hazırlanan Eximbank kredisidir. Kobi İhracata Hazırlık Kredileri; imalatçı-ihracatçı, ihracatçı ve ihracata yönelik mal üreten imalatçı firmalar için hazırlanmıştır. Firma limiti, döviz ve Türk Lirası kredilerinin toplamı olmak üzere azami 5 milyon ABD Doları'dır. Firmalar kredi başvuru belgeleri ile Türk Eximbank'a doğrudan başvururlar.

SEVK SONRASI REESKONT KREDİSİ (SSRK)

Eximbank tarafından Sevk Sonrası Reeskont Kredisi ile ihracatçı, ihracata yönelik mal üreten imalatçı ve imalatçı-ihracatçılara ülke riskinden arındırılmış olarak yeni ve hedef pazarlara yönelmeleri ve bu pazarlarda vadeli satış imkanları ile rekabet şanslarının artırılması amacına yönelik olarak kısa vadeli ve sevk sonrası finansman desteği sağlanmaktadır.

Bu kredi ile vadeli ihracat alacaklarını temlik almak suretiyle kredilendirilmektedir. Ayrıca, vadeli, herhangi bir ödeme aracına bağlanmamış, akreditif, mal mukabili veya vesaik mukabili ihracat alacakları kredilendirilebilmektedir.

B- ORTA VE UZUN VADELİ İHRACAT KREDİLERİ

İHRACATA YÖNELİK İŞLETME SERMAYESİ KREDİSİ

İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredisi ile Türk ürünlerinin ihracatına yönelik olarak mal üreten imalatçıların, imalatçı-ihracatçıların, işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı amaçlanmaktadır. Krediden ihracatçı, imalatçı-ihracatçı veya ihracata yönelik mal üreten imalatçı vasfına haiz Türkiye'de yerleşik firmalar yararlanabilmektedir. Bu program kapsamında kredilendirilecek işlemler için esas alınacak firma limiti azami 50.000.000-ABD Doları olup, kredi Euro veya TL olarak da kullanılabilmektedir.

Vade ve faiz oranları için Eximbank ilgili birimi ile iletişime geçilir.

İHRACATA YÖNELİK YATIRIM KREDİSİ

Bu kredi ile Türk ürünlerinin ihracatına yönelik olarak mal üreten imalatçıların, imalatçı-ihracatçıların, makine, teçhizat ve diğer yatırım unsurlarının finansmanı amaçlanmaktadır.

Bu krediden imalatçı-ihracatçı veya ihracata yönelik mal üreten imalatçı vasfına haiz Türkiye'de yerleşik firmalar yararlanabilmektedir. Bu program kapsamında uygun bulunan makine, teçhizat ve diğer yatırım unsurları harcama belgeleri karşılığında finanse edilmektedir. Kredilendirilecek işlemler için esas alınacak firma limiti azami 50.000.000-ABD Doları olup, kredi Euro veya TL olarak da kullanılabilmektedir. Vade ve faiz oranları için ilgili birim ile iletişime geçilir.

MARKA KREDİSİ

Eximbank Marka Kredisi, Türkiye'de yerleşik firmaların yurt dışında yerleşik marka alımlarının finansmanı amacıyla kullandırılmaktadır. Kredi, Eximbank tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; Yurt dışında Türk malı/markası imajının geliştirilmesi ile moda yaratmaya veya Türk markası imajını yerleştirmeye yönelik yurt dışına açılma ve yerleşme faaliyetlerinin finansmanı amacıyla, yurt dışında yerleşik marka alımlarının finansmanı amacıyla sözleşmelere dayalı olarak tahsis edilmektedir. Marka Kredisi Programı kapsamında firma için tanımlanmış bir üst limit bulunmamakta olup, firmaya kullandırılacak kredi tutarı, markalaşmaya yönelik yapılmış harcamalar ve satın alımlara yönelik sözleşme tutarları dikkate alınarak belirlenmektedir”

Derleyen: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz