Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kahramanmaraş şube başkanı Mehmet Nalbantbaşı, 1 Kasım seçim sonuçlarını değerlendirdi. Yaptığı basın açıklamasında emeklilerin beklentilerini dile getiren Nalbantbaşı, “evsiz emekli kalmayacak” sözünün üzerine binlerce emeklinin başvuru yaptığını söyledi.

TÜED Kahramanmaraş şubesinde basına açıklamalarda bulunan Fatih Nalbantbaşı, yeni kurulacak hükümetten beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti. Nalbantbaşı, şu şekilde konuştu: “Türkiye tercihini yaptı vatana millete hayırlı olsun. Halkın iradesine saygı gösteriyorum. Emekliler derneği olarak herhangi bir partiye üye değiliz. Çıkan karara da saygılıyız. Türkiye’ye hayırlı olsun. Hükümetin açıkladığı kararlardan son derece memnunuz. Çocuklarımıza proje karşılığında 50 bin lira hibe 100 bin lira sermaye bir yıl ödemesiz iş yeri açabilmesi için 3 yıl vergiden muaf tutulacak. Projeler çok güzel ve önemli projelerdir. 2,5 yıldan beri beklediğimiz evi olmayan emeklilere yönelik çıkarılan projede çok önemlidir. Hükümetimiz evsiz emekli kalmayıncaya kadar ev yapacağına söz verdi. Bunun üzerine derneğimize çok büyük talepler geldi. Biz de emeklilerin ev sahibi olması için isteklerini dilekçelerle valiliğe müracaat ediyoruz.

İNTİBAK YASASI KONUSUNDA SÖZ ALDIK
Biz AK Parti ile birlikte mahkememizdeki intibak yasasının düzelteceği konusunda söz aldık. Banka promosyonlarında yılda 300 lira verecek. Seçimden sonra tüm emeklilere seçimden sonra 100 lira daha verecek bununla birlikte bin 200 lira eder. Emekliler 300 lirada promosyondan alacaklar yani 2016 yılında 2015 göre yıllık emekli maaşı enflasyon farkı ile 2 bin 800 lira edecek.

Türkiye atılımlarını her zaman tek partili dönemde yapmıştır. Menderes döneminin başlarında Demirel döneminde ve Turgut Özallın ilk dört yılında AKP döneminde ki gibi her zaman tek partili hayata başarılar elde etmiştir. Ben de isterim iki partinin bir birlik içerisinde devleti yönetmesi ama Türkiye’de iki partili baş işe yaramıyor. Bu yüzden hangi parti başa gelse de çift partili hayattan daha iyi sonuç alınır.

MAAŞLAR ARTTI FAKAT YETMİYOR
Ben 2002 yılında 250 lira aylık alıyordum. Bu gün ise bin 230 lira alıyorum. Ortalama beş kattı arttı ama bu maaş emeklilere yetmiyor. Emekliler maaşlarıyla sadece evlerinin kiraların ödeyip geri kalanında mutfak masrafları, elektrik, su gibi masraflarına zor yetiyor. Ama Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun verdiği vaatler sonrasında artık emekliler de sadece evlerini geçindirmeyecek ev sahibi de olabilecekler.

Geçen ay 21 Ekimle birlikte genel kurulumuza katılan iki bakanımızla başbakanımız konutlar ile ilgili açıklamalar yaptı. Evi olmayan emeklilere ayda 240 lira taksitle ev sahibi olabileceklerini duyurdu. 240 ay boyunca ayda 240 TL ödeyen her emekli ev sahibi ola bilecek. Bu uygulama Türkiye deki bütün emekliler ev sahibi olana kadar devam edecektir. Bununla birlikte derneğimize büyük bir yoğunluk başladı. Son birkaç hafta içinde 4 bin 250 kişi müracaat etti. Evsiz emekliler bitinceye kadar bu uygulama devam edecektir.

Emekliler anasız babasız öksüz değildir. Türkiye cumhuriyeti emeklinin hem anası hem de babasıdır ve bende bunu güvencesiyim diye Ahmet Davutoğlu bizlere sahip çıktı.

EMEKLİLERİN DİLEKÇELERİNİ VALİLİĞE GÖNDERİYORUZ
Emekliler için yapılacak olan TOKİ evleri şehrin nereleri yapılacağı konusunda elimize bir bilgi gelmedi. Bu bilgi için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden ilgilenmelerini istiyoruz. Bu çalışmalar hakkında evlerin nerelere yapılacakları konusunda bilgi istiyoruz biz bize düşen görevleri yaparak valiliğe gerekli müracaatlarda bulunuyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden bir bilgilendirme istiyoruz en azından yapılacak olan konutların nerelere ne kadar yapacakları hakkında bir bilgilendirme bekliyoruz.

Bu zamanlarda halkımızda bazı yanlış söylentiler var. Derneğimizde hiçbir ücret talebinde bulunmuyoruz. Emeklilerden bize gelen dilekçeleri toplu olarak Kahramanmaraş valiliğine kendileri adına müracaat edip ev sahi olmaları için elimizde geleni yapıyoruz.

Bu konuyu mimarı Batman şubemiz ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek başlatmıştır. Bu emeklilere bin 472 konut dağıttılar. Şanlıurfa’da Celalettin Güvenç Şanlıurfa emekliler derneği ile 500 konut yaptırarak emeklilere dağıttı. Şimdi ise Celalettin Güvenç bizim milletvekilimiz oldu bu işle olan ilgi ve alakasını bizim derneğimizle beraber devam ettirmesini bekliyorum.

Başbakanımız çocuklarımıza geleceğimiz anlatmalı için bizleri görevlendirdi. Geçmişte koalisyon dönemlerinde zorlukları çocuklarımıza anlatma görevi verdi.
Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz