Sağlık Bakanlığı proje çerçevesinde 81 ildeki, 62 bin 320 eve Radon sensörleri yerleştirildiğini kaydeden Öksüz, yerleştirilecek olan detektörlere kimsenin dokunmaması gerektiğini söyledi. Öksüz, “Evimiz de en fazla zaman geçirdiğimiz oturma odası ve yatak odasındaki yüksek bir yere müdürlüğümüzün görevlendirdiği kişiler tarafından dedektörler yerleştirilecek. Yerleştirilen dedektörler radon gazının yaydığı ışınları topluyor. Dedektöre 2 ay boyunca kimse dokunmamalı. Çünkü dedektörün üzerindeki barkot sayesinde ölçümler sürekli olarak takip edilecek. 2 ayın sonunda görevliler tarafından toplanan dedektörler, Atom Enerji Kurumu’na gönderilecek. Vatandaşlarımız dedektörleri kamera veya dinleme cihazı zannedip kuşkuya düşmesinler” dedi.

RADON NEDİR?

Radon gazı renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Ev, iş yeri, okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda mevcuttur. Radon gazı bulunduğumuz bölgenin toprak yapısına göre farklılık gösterir. Bu miktar evin kaçıncı katta olduğuna, ne sıklıkta havalandırıldığına, kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterir.

RADON GAZININ SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Toprakta bulunan radon gazı birçok yoldan kolayca evlerimize girmektedir. Radon gazı zemindeki çatlaklardan tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından, duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlerimize sızabilir. Radon solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasara neden olur. Sigaradan sonra akciğer kanserine neden olan 2. Etken olduğu belirtilmektedir. İstatistiklere göre doğada toprak hava ve suda bulunan kısa sürede yüzeye çıkarak evlerin içinde biriken radon gazı, her yıl 15 bin kişinin akciğer kanserine yakalanmasına yol açıyor.

İKİ AY EVLERDE KALACAK

Belirlenen noktalara yerleştirilen ölçüm cihazları iki ay boyunca en çok vakit geçirilen yer olan oturma odası ve yatak odasında bulunan dolap üzeri gibi yüksek bir yerde hiç oynatılmadan bekletilecek. Cihaz her gün ev içindeki gaz oranını ölçecek ve kaydedecek.

RADON DEDEKTÖRLERİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş olan hanenize radon dedektör kabı yerleştirilecek ve 2 ay boyunca burada kalacaktır. Bu çalışma kapsamında hazırlanmış bir anket formu ile yaşadığınız ev ile ilgili bir takım temel bilgiler ayrıca kaydedilecek olup, bu formun doldurulması yaklaşık 5 dakikanızı alacaktır. Dedektör kaplarının aile fertlerine zararı bulunmamaktadır. Ölçümlerin doğru yapılabilmesi için dedektör kaplarının kapaklarının açılmaması gerekmekle birlikte kaza ile açılsa bile zararı bulunmamaktadır. Dedektör kabı en çok vakit geçirdiğiniz yer olan oturma odası veya yatak odasına yerleştirilecektir. Dedektör kaplarının elektrikli aletlerden etkilenmemesi için televizyon üstüne, dolap içine, pencere önüne cam iç tarafına, radyatör üstüne ve ısı verecek yerlere yerleştirilmemesi gerekmektedir. Çocukların kırma, düşürme ihtimali göz önünde bulundurularak çocukların erişemeyeceği bir yere yerleştirilecektir. Yerleştirilen dedektör kaplarının yerleştirildiği yerde 2 ay boyunca muhafaza edilmesi sağlıklı bir ölçüm yapılması açısından önemlidir. 2. ayını dolduran dedektör kapları hanenizden alınacaktır. Çalışma 5 yıllık bir süreyi kapsayacak ve bu süre zarfında elde edilecek bilgiler ara değerlendirmelerle incelenecektir. Sizden alınan bilgiler gizli kalacaktır. Çalışmaya katılımınız için sizden herhangi bir ücret talep edilmeyecek, katıldığınız için de size herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Çalışma sonuçlarının eğitim, bilimsel amaçlar ve veri bankalarında kullanımı sırasında adres ve kişisel bilgileriniz hassasiyetle korunacaktır.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz