Yakın zamanda Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde hiç bilinmeyen perdeler, Osmanlı ve Selçuklu dönemleri başta olmak üzere Türk milletinin kültürel tarihinde vazgeçilmez bir öge haline geldi. Yurt dışında pek fazla kullanılmasa da geçmişten bugüne gördüğü ilgiyle Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan perdeler, günümüzde daha modern bir hal alarak evlerin bütünleyicisi oluyor. Kimi insanların dekor, kimisini de mahremiyet düşüncesiyle evlerinde bulunan cam ve balkonlara uyguladığı perdeler, yaşanan değişimlerle modern bir şekilde evlerdeki yerini alıyor. Peki evler için büyük önem arz eden perdeleri alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Perde konusunda bütün bilinmeyenleri Perdeci Yaşar Consept Sahibi Yaşar Avcı gazetemize anlattı.

“TÜRKİYE’DE PERDEYE VERİLEN ÖNEM ÇOK BÜYÜK”

Perdeci Yaşar isimli iş yerinin iki yıldır faaliyette olduğunu belirten Yaşar Avcı, perde kültürünün Türkiye’de çok önemli olduğunu belirterek, “İşletmemiz iki yıldır faaliyette, daha önce farklı bölgelerde şubelerimiz oldu. Yaklaşık 8 yıldır da bu sektörün içerisindeyiz. Yurt dışında insanların iş temposu olduğu için perdeye vakti yok, çok basit ve pratik ürünler kullanıyorlar. Ama bizim Türkiye’de perdeler çok önemli. Bir evin olmazsa olmazıdır perdeler. Evin süsü, hatta evin gelinliği denilir. Her camda farklı modeller, farklı şekiller var. Bazı insanlar da perdeyi mahremiyet olarak kullanıyor, bazıları da tamamen dekor olarak kullanıyor” dedi.

“YENİ ÇİFTLER MODERN TARZA YÖNELDİ”

Perde çeşitlerinin evlerdeki mobilyaya göre değiştiğini dile getiren Avcı, “Perde çeşitleri evdeki mobilyaya göre değişiyor. Mobilyalar, klasik veya avangart gibi modellerde olduğu zaman perde uyumu da ona göre yapılıyor ama yeni evlenen çiftler ya da gençler şuan da tamamen modern tarza yönelmiş durumda. Annelerimiz, yani eski köklü ailelerdeki annelerimiz ise daha çok avangart çeşitlerine dönüyor. Bizim Kahramanmaraş’ta daha çok eskiler avangarta, yeni nesil ise daha geriden geliyor. Başka şehirlerde İstanbul diyelim Batı’daki illere göre en az iki sene geriden geliyor. Kahramanmaraş’ta en çok tercih edilen ürünler noktasında cam balkonlarda plise perdeler daha çok tercih ediliyor. Yeni ve modern tarzlar ilgi görüyor. Bu sene şehrimizde avangart perdelere ilgi geriledi, geçen senelerde çok fazla ilgi görüyordu. Ama şuan insanlarımızda bilhassa ev hanımlarında moderne dönüş var” ifadelerini kullandı.

“PERDECİLİKTEN ÇIKIP DEKORASYONA DÖNDÜ”

Perde almak isteyen müşterilerin evlerinde öncelikle keşif yaptıklarını belirten, “Biz perde almak isteyen müşterilerimizin evlerinde öncelikle keşif yapıyoruz, önce camına bakıyoruz. Hangi model uygulanabilir, hangi tarz perdeler kullanılabilir diye araştırıyoruz. Daha sonra mobilyasına, halısına, duvar kağıtlarına bakıyoruz. Burada aslında bir nebze mimarlık yapıyoruz da diyebiliriz. İşimiz artık perdecilikten çıkıp dekorasyona döndü. Tamamen dekorasyon işi gibi düşüncenin bir parçasıyız biz de. Evi bütünleyen, modernliğe ve güzel görünüşe en son noktayı koyan biziz. Tüm evde yapılan işçilikler olsun, mobilyalar olsun bizim taktığımız perdeler gösteriyor. O yüzden perde evlerde çok ön planda” şeklinde konuştu.

“10 BİNE YAKIN PERDE ÇEŞİDİ VAR”

Her keseye uygun fiyatların olduğuna dikkat çeken Avcı, sözlerine şu şekilde devam etti, “Fiyatlar perdede kaliteye göre değişiyor. İllaki en alt gruplar da var, orta gruplar da var, üst gruplar da var. Kahramanmaraş’ın, bizim bulunduğumuz bölgede orta ölçekli ve üst kademe ölçekli müşteri tarzlarımız var. Tabi ki ihtiyaç dahilinde alt gruplara da hitap ediyoruz. Perdelerde zaten kesinlikle sınır yoktur. Şuan bizim mağazamızda 10 bine yakın kartalamız var, yaklaşık 30 firmanın da bayiliği var ama her firmanın illa ki alt grup, orta grup ve üst grup kalite ürünleri vardır. Hepsi değişiyor tabi ki. Belli yıllarda farklı desenler öne çıkıyor. Desen ve zemine göre de fiyatlar değişiyor.”

“2020’NİN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

2019 yılının kendileri için iyi geçtiğini, 2020 yılından daha da umutlu olduklarını belirten Avcı, “Her sene geride bırakılan seneyi illaki aratıyor. Ama yine de 2019 yılı kötü de geçmedi. Tahmin ediyorum ki 2020 yılı daha iyi geçecek. Çünkü faiz oranları düştü, konutlar satıldı, her geçen gün yeni konutlar yükseliyor. Ben Kahramanmaraş’ta şişmenin kalmadığını düşünüyorum emlak sektöründe ama 2020’de biten inşaatlar olacak, ister istemez ev satışları artacak, yeni evlenen çiftler olacak. Böylelikle de perde satışlarının 2020 yılında iyi olacağını umut ediyoruz. Perdeler evimizin olmazsa olmazı” dedi.

“EVİNİZİN DEKORUNU ŞANSA BIRAKMAYIN”

Perde almak isteyen vatandaşlara uyarılarda bulunan Avcı, “Perde almak isteyenlerin ilk başta perdecisini iyi seçmesini tavsiye ederim çünkü perdenin uygulanacağı yere önce perdecinin bakması lazım. Bu modelin buraya uyup uymaması çok önemli. İkincisi, her perdenin her cama, her balkona ya da her odaya olmayacağını bilmeli perdeyi satan kişi. Kalite çok önemli, dikiş çok önemli. Dikişlere de çok dikkat edilmeli çünkü her perde her dikiş şekliyle yapılmaz. Her perdenin dikilme ekipmanları başkadır. Perdeyi aksesuar ve dikiş gösterir. Müşterilerimize bize uğramadan perde almamalarını tavsiye ederiz. Tabi ki en büyük sloganımız, evinizin dekorunu şansa bırakmayın” şeklinde konuştu.

SALONA PERDE SEÇİMİ?

Salon misafir ağırlanan bir mekan olduğundan salon perde seçimi de evdeki en önemli perde seçimi olacaktır. Salon-perde-secimi Salonun aldığı güneş miktarına ve dışarıdan içerisinin görünme durumuna göre yalnızca tül mü kullanılacak? renkli kalın perde de kullanılacak mı? güneşlikte kullanılıp kullanılmayacağına karar verilir. İçerinin görünme problemi yok ise sadece tül kullanılmış camlar modern spor ve ferah bir salon etkisini verir. Salonunuz küçük veya tavan yüksekliği alçak ise düz renk perde seçimi yapılması uygun olacaktır.Böylece tavan yüksekliği daha normal algılanacaktır. Salon pencereleri küçük ise duvara daha uyumlu bir perde rengin belirlenmesini tavsiye ederiz. Salonda koltukların veya mobilyaların renk ve modellerine dikkat edilmelidir. Perde seçimi koltuk ve mobilyaların seçimi sonrasına bırakılmalı en son perde alınmalıdır. Koltuk ve mobilyanın yanında parke rengi, duvar boyası ve duvar kağıdı rengi perde modeli seçiminde etkili olacaktır. Bunlara uyumlu bir seçim yapalım derken aynı tonda bir perde rengi seçmek hata olacaktır. Bu renklerin bir ton açığı veya koyusu yerinde bir tercih olacaktır. Desenli koltuklarda düz perdeler düz koltuklarda desenli perdeler kullanılabilir. Mobilya veya odanın tonlarına kontrast tonlarda seçim yaparak da güzel görünümler elde edebilirsiniz. Örneğin, kahverengi hakimiyetin de olan bir odada yeşil, turkuaz gibi renklerde perde seçimi denenebilir. Perde renginde aksesuarlar ile uyumu destekleyebilirsiniz. Her renk ve desene uyumlu salon perde seçimi hangi renkler olur diye sorarsanız beyaz, bej, kahve ve toprak tonları hemen hemen her renk mobilya ile kolayca uyum sağlayacaktır. Kullanılan döşemelik kumaşlar ile uyumun sağlanması için saten döşemelik kumaşlar kullanılmış ise tül veya parlak kumaşları tavsiye ederiz. Bu durumda keten veya spor kumaşlar uygun durmayacaktır. Döşemelik kumaşlara uyumlu perde seçimine önem verilmelidir. Güneşlik tül kombinesinde güneşlik tülden farklı ve koyu renkte olmalı ki tül kendini gösterebilsin.

OTURMA ODASINA PERDE ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Oturma odası perde alırken evin en çok kullanılan odası oturma odası olacağından görsel zevkten çok kullanışlılığın ön planda olduğu seçimler yerinde olacaktır. Birçok özelliği salon perde seçimi listesinde bulunanlarla benzerlik gösterecektir. Oturma odasının aldığı güneş miktarına ve dışarıdan içerisinin görünme durumuna göre yalnızca tül mü kullanılacak? Renkli kalın perde de kullanılacak mı? Güneşlikte kullanılıp kullanılmayacağına karar verilir. Oturma odanız küçük veya tavan yüksekliği alçak ise düz renk perde seçimi yapılması uygun olacaktır.Böylece tavan yüksekliği daha normal algılanacaktır. Oturma odası pencereler küçük ise duvara daha uyumlu bir perde rengin belirlenmesini tavsiye ederiz.Karanlık odalarda şeffaf açık renk tül ve perdeler seçilmelidir. Oturma grubunun renk ve modeline dikkat edilmelidir. Perde seçimi oturma grubu seçimi sonrasına bırakılmalıdır. Oturma grubunun yanında varsa parke rengi, duvar boyası ve duvar kağıdı rengi perde modeli seçiminde etkili olacaktır. Bunlara uyumlu bir seçim yapalım derken aynı tonda bir perde rengi seçmek hata olacaktır. Bu renklerin bir ton açığı veya koyusu yerinde bir tercih olacaktır. Desenli oturma gruplarında düz perdeler düz oturma gruplarında desenli perdeler kullanılabilir. Her renk ve desene uyumlu oturma odası perde tercihi hangi renkler olur diye sorarsanız beyaz, bej, kahve ve toprak tonları hemen hemen her renk ile kolayca uyum sağlayacaktır. Kullanılan döşemelik kumaşlar ile uyumun sağlanması için saten döşemelik kumaşlar kullanılmış ise tül veya parlak kumaşları tavsiye ederiz. Bu durumda keten veya spor kumaşlar uygun durmayacaktır. Döşemelik kumaşlara uyumlu perde seçimine önem verilmelidir. Güneşlik tül kombinesinde güneşlik tülden farklı ve koyu renkte olmalı ki tül kendini gösterebilsin.

YATAK ODASINA PERDE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Salon ve oturma odasında belirtilen hususların yanında yatak odası perde alırken dikkat edilmesi gereken bir hususta geniş penceresi ve tavanı yüksek dairelerin yatak odasında klasik perde modellerini öncelikle tercih etmek olacaktır. Yatak odası perdelerinin muhakkak ışık sızdırmayacak şekilde kapanır şekilde olmalarına özen gösterilmeli alta kalın bir perde, onun üstüne de romantizmi yakalamak için tül bir perde konursa hem odanıza ışık girmez, hem de güzel bir görüntü elde edersiniz. Fantezi ve renkli de olabilir. Zemine kadar uzanan ipek vual veya sentetik ipek desenli dokuma tüller ideal seçim olacaktır. Kadife ipek santuk tafta saten kumaşlardan yapılmış perdeler yatak odalarındaki gizemi daha da ortaya çıkaracaktır. Perdelik kumaşlardan yapılacak yatak örtüleri odayı daha şık hale getirecektir.

ÇOCUK ODASINA PERDE ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çocuk odasına perde alırken tercihen emprime, renkli veya çocuklara uygun desenli olmalı, çünkü çocuğun içindeki neşe perdelerle odaya yansımalıdır. Çocuk odası perdelerinin modelinde dikkat edilecek unsur ise, yere kadar uzun güneşlik yerine yine balon veya katlamalı, pencere hizasında biten modeller seçilmeli ki çocukların ayağına dolaşmasın. Çocuk odalarında perdeler abartıdan uzak olmalıdır. Aydınlık ferah ama sevimli mekanlar yakalayabilmek için ince dokunuşlu kumaşları tercih etmeliyiz yarım perde ve tüller ideal seçimlerdir. Tüller erkek çocukları için çizgi film kahramanlarının olduğu kızlar için çiçekli desenler tercih edilmelidir. Pile payları 1’e 2 olmalıdır fazla olursa sadeliğini kaybedebilir. Desenli kumaştan yapılacak olan duvar panoları ortamı daha da sevimli gösterecektir. Az metrajlı kumaş kullanılacağı için parça tüllerden alınıp daha da ucuza mal edilebilir. Çocuk odası için stor perde tercih etmek de uygun bir karar olacaktır. Stor perde tozları durdurmada avantajlıdır ve odanın içine girecek gün ışığını kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.Temizlik açısından da stor perde kir ve tozları üzerine çekmediğinden temizliği kolay olacak ve zamandan kazanacaksınız.

MUTFAK PERDESİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Mutfak perde seçimi odalara perde seçiminden farklı olarak mutfaklar evin en çok hava ve ışık alması gereken yerleridir. Gün boyu yemek ve ısı dolayısı ile havasız kalıp diğer odalara pis koku yayılmasına neden olur. Mutfaklarda kolay yıkanabilen sentetik dokumalar veya piyasada ahşap alüminyum mikro jaluzi olarak satılan katlamalı perdelikler tercih edilebilir. Kumaş tercih edilecekse kısa düz açık renk modeller tercih edilmelidir. Jaluzi hem yıkama hem de kullanış açısından daha doğru tercihtir.

Editör: Mahmut Beyaz