DEKA Medya Grup bünyesinde bulunan ve 99.0 frekansından yayın yapan Radyo Fresh’te, Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma’nın moderatörlüğünde yayınlanan Fresh Gündem, gerçekleştirdiği canlı yayınlarla fark yaratmaya devam ediyor. Siyaset, politika, ekonomi, spor, STK ve kanaat önderleri gibi birbirinden değerli konukları misafir ederek dinleyicileriyle buluşturan ve Kahramanmaraş’ın gündemine ışık tutan Fresh Gündem, bu hafta kentin yükselen değeri Çırağın Group’un başarı hikayesine dikkat çekti. Seyyar satılıcıkla başlayan serüvende, büyük bir markaya dönüşerek 2007 yılından bu yana mobilya, beyaz eşya, sosyal tesis ve inşaat sektörlerinde başarıyla Kahramanmaraş halkına hizmet veren Çırağın Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çırak, çalışmalarını ve hedeflerini anlattı. Ülke ekonomisine katkıda bulunan, istihdam sağlayan toplumsal sorumluklarının bilincinde, çevreye duyarlı bir şirket olduklarına vurgu yapan Çırak, inşaat noktasında 2012 yılında 150, 2013 yılında 200, 2014 yılında 300, 2015 yılında 500, 2016 yılında ise 600’den fazla dar gelirli aileyi konut sahibi yaparak büyük bir başarıya imza attıklarını vurguladı. Gelecek hedeflerinin tamamen gençlere hitap edeceğini dile getiren Çırak, evlenecek çiftleri ev sahibi yaptıktan sonra, eşyalarını da vereceklerini ve üstüne balayına göndereceklerini söyledi. Çırak, bütün bunlar için kişilere özel ödeme planları hazırlayacaklarını belirtti. 

İşte Çırağın Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çırak’ın açıklamalarından satır başları;

“KAHRAMANMARAŞ BENİM İÇİN BÜYÜK BİR AŞK”

“Kahramanmaraş’ta birçok sektörde hizmet veriyoruz. Çırağın Group ailesi diyorum ben çünkü biz bir aileyiz. Kahramanmaraş’ta mağazacılık, inşaat sektörü ve sosyal tesisler gibi birçok sektörde, yüzlerce çalışanımızla halkımıza hizmet vermekten mutluyuz. Ben bir Kahramanmaraş aşığıyım, ülkemi de çok seviyorum ama Kahramanmaraş benim için büyük bir aşk. Kahramanmaraş aşkıyla başladım zaten birçok işlere. Bu da hamdolsun bizim yolumuzu açtı ama bu şehre hizmet vermek gerçekten benim için çok büyük bir şeref. Ömrümün sonuna kadar da bu şehre hizmet vereceğim.

“KAHRAMANMARAŞ, ÇIRAĞIN GROUP’U ÇOK İYİ KABULLENDİ”

Çırağın ailesi olarak bir yere hizmet verirken, kesinlikle buna ticaret değil hizmet diyoruz. Bu halka hizmet ettiğim için ben çok mutlu oluyorum. Biz bir yerde inşaat yaparken oranın sosyal donatılarını da düşünüyoruz. Hamamını, havuzunu, tesisini düşünüyoruz, ileriye doğru neler yapabiliriz diye çalışıyoruz. Sadece bina yapıp gitmiyoruz. Bir yere başlarken hep benim bir hayalim olur, hayal kurarım, bazı şeyleri hayalimde oturturum. Bir bölgede çalışırken, örneğin Orman Bölge Müdürlüğü civarında ilk inşaatlarımıza başlarken burada neler eksik, neler yapılabilir diyorum.

“SEYYAR SATICILIKLA BAŞLADIK”

Ben çok küçük yaşlarda ticarete başladım, aileden gelen bir ticaret olayımız var ama büyük ticaretler değildi tabi o dönemlerde seyyar satıcılık yapılıyordu. Dededen gelen bir ticaretimiz var. Babamla seyyar satıcılığa çıkıyorum, köylere de gidiyoruz. Bildiğimiz köylerde çerçicilik yapıyoruz. Tabi 14-15 yaşlarındayım. Sonrasında beyaz eşya ve elektronik işine giriyoruz, orada kendimi iyi geliştirdiğimi düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta daha uydu anteni yeni yeni gelişiyordu. Uydu anteni satışına ve montajına başlıyoruz, orada da güzel bir mesafe kat etmiştik. Sonrasında mobilya ve mağazacılık sektörüne girdik, bu dönemde kardeşlerim büyüdü. Küçük yaşlarda mağazacılığı yaparken, arka tarafta her zaman planlar ve konut yapma hayali kuruyordum. 16 yaşında büyük bir müteahhit olma hayalim vardı. Mağazacılıktan inşaat sektörüne girdikten sonra biraz daha ufkum açıldı, farklı çabalar içerisine girdim, daha büyük hayaller kurmaya başladım. Kardeşlerim de büyüdükçe farklı farklı sektörlerde yanımda görüyordum hep.

“3 ÖZELLİK BİZİ BAŞARILI YAPTI”

Kahramanmaraş’ta bize bu konuda sahip çıktı ama en başta söylemem gerekiyor; bütün işlerin en başında ben kendimde ve her insanda olması gerektiğini düşündüğüm 3 şey var. Ticaret yapan ya da iş dünyasında hizmet veren arkadaşlarımda kesinlikle olması gereken üç şey, mütevazilik, dürüstlük ve inanmak. Bunlar sadece birer kelime değil. Mütevazi olmak aile ortamında, arkadaş ortamında, toplum içerisinde mütevazi olmak da değil, küçük yaşlarda seyyar satıcılık yaptım, garsonluk da yapabilirdim, kimseyi küçümsemiyoruz ama bir yerden başlamak gerekiyor. Benim için mütevazilik budur. Ne olursa olsun bütün yaptığın işlerde, konuşmanda, toplum içerisinde de mütevazi olman gerekiyor. Benim insanlarda görmek istediğim en önemli şey budur. İkincisi inanmak, bir şeyi başarmak için öncelikle kendine inanacaksın, hayal kuracaksın. İnandığın zaman zaten dürüstlüğün de var ise gerisi geliyor. Dürüst olduğun zaman zaten insanlar seni belli bir noktaya getiriyor. Kesinlikle bu üç şeyden vazgeçmedim, ömrümün sonuna kadar da vazgeçmeyeceğim. Hep hayal kuruyorum, hayallerimin peşinden gidiyorum. Hayal etmek, sadece bir şeyleri kafandan geçirmek değil, onun mücadelesini verebilmek, o gücü de kendinde görebilmektir. İnşaat sektörüne girdikten sonra düşünceler daha da ağırlaştı ama bunca sektörü bir araya getirmek hiç de kolay değil. Hiçbir başarı tesadüf değildi, son dört yılıma kadar bayramı, seyranı, tatili hiç bilmem. 28 yaşındayım, bayram iznini bilmem, hep çalışmışımdır. Herkes bayrama giderdi, biz çalışmak zorundaydık. Bu bir ekip ve aile işi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA BU GÜVENİ SAĞLADIK”

Hamdolsun Kahramanmaraş’ta dört tane şirketimiz var, birçok sektörde hizmet veriyoruz, dolaylı olarak bin 500 kişiye yakın çalışanımız var, biz daha da büyümek istiyoruz. Para bir yerde kazanılıyor ama güç olması için arkanda, iyi bir ailen olması gerekiyor. Burada bizim için Çırağın ailesi Kahramanmaraş’ta daha ne kadar büyüyebilir diye düşünüyoruz. Konut sattıklarıma da bir aile gözüyle bakıyorum artık çünkü biz o insanlarla yıllarca iç içe oluyoruz. Dünyanın en zor satın alınan şeyi evdir, konuttur. İnsanlar konut almaya karar verirken çok zorlanırlar çünkü hayatlarında bir ya da iki defa ev almak isterler. Onun için de çok titizlikle araştırırlar, güvenmek isterler. Bizim sektörde güven çok önemlidir, hamdolsun Kahramanmaraş’a bu güveni sağladığımızı düşünüyorum. İnsanlar bize güvendikçe önümüz açıldı. Bu güvenin farkındayız ve hizmet vermekten de bu insanlara şeref duyuyorum. Ömrümüzün yettiği kadar burada hizmet vermek istiyoruz.

“İNSANLARIN HAYALLERİNE VESİLE OLUYORUZ”

Çırağın Group hep kırsal yerlerde konut yapıyor diyorlar, evet biz dar ve orta gelirli vatandaşlara ev yapıyoruz, eşya satıyoruz ve o insanların dualarıyla geldik buraya, biz o insanları çok seviyoruz. Bunu yaparken de müşteri memnuniyetini hep önde tutuyoruz, kaliteden de taviz vermiyoruz. Hizmeti güzel verirseniz insanlar sizi sever ve sayar. Bir konutu yapıp, çok büyük paralar kazanmak değil amacım. Çok fazla konut yapmak, daha çok insana faydalı olmak ve az kazanmak. Aslında sürümden kazanmak. Kendime hep bunu hedef aldım, çok üretiyoruz, az kazanıyoruz ama insanları da memnun ediyoruz. Çok fazla insan memnun kalıyor, öyle güzel dualar alıyoruz ki, duygulanıp ağladığımız günler oluyor. Çünkü 30-40 yıl insanların hayalini kurduğu şeye sen bir vesile oluyorsun. Bir ablamız ya da teyzemiz geliyor, sana dua ederek ağlıyor. Bunun kadar güzel bir duygu yok. Diğer sektörleri de çok seviyorum ama inşaat sektörünün can alıcı noktası bana göre bu.

“VATANDAŞ YAPTIĞIMIZ EVLERİ BİLİYOR, O YÜZDEN GÜVENİYOR”

Biz diğer firmalar gibi sadece inşaatı taşerona vermiyoruz, kendi bünyemizde çalışan, kendi maaşını ödediğimiz, düzenli bizim ailemizden insanlara teslim ediyoruz. Bizim sahadaki personelimiz bizden, şantiye şefinden ustalarımıza kadar hepsi bizim kendi ailemizden. Biz artık aile gibi olduk, 10 yıldır inşaat sektöründeyiz. Kahramanmaraş’ta yaptığımız bütün binalarda belli bir yıla kadar geri dönüş hizmeti veriyoruz. Siz ne kadar dikkat etseniz de inşaatta mutlaka bir yerde hata çıkabiliyor, sonuçta insanlar yapıyor, hatasız kul yoktur. Önemli olan o hataları telafi edebilmek, bizim şehrimizde de genelde müteahhit dediğimizde çok güvenilmeyebiliyor, iyi denmiyor. Biz bu zinciri kırdık diye düşünüyoruz. Vatandaş ev alırken beni tanımıyor ama şirketimin nasıl evler yaptığını bildiği için aklında soru işareti olmuyor. Bu bir ekip işi, ekibin iyiyse, sen sektörde çok iyisindir ama ekip seni batırabilirde, kaldırabilirde.

“KAHRAMANMARAŞ’TA 5 BİNE YAKIN KONUT TESLİM ETTİK”

Biz şuana Kahramanmaraş’ta 5 bine yakın konut teslim ettik. Bu Türkiye’de çok nadirdir, konut yapmak, konut üretmek çok zordur. A’dan Z’ye binlerce usta girer çıkar, binlerce insanla uğraşırsın. O yüzden inşaat sektöründe bu kadar konut üretebilmek büyük bir başarıydı, bunu kazandık hamdolsun. 2016 yılında Kahramanmaraş’ta vergi rekortmeni olduk, o yıl 650 konut üretmişiz. Bu müthiş bir sayı. 2017’de yine vergi rekortmeni olduk, aynı şekilde 600 küsür konut ürettik. Malum krizden sonra ciddi bir faiz indirim oldu konut kredilerinde, artık hedeflerimizi belirledik. Bizim hedeflerimiz her zaman büyük olmuştur. Talep de var, bu talebe karşılık vermek istiyoruz. Bu sene hedefimiz 600 daireyi geçmek. Kahramanmaraş’ın birçok bölgesinde anlaşmalarımızı yaptık, arazilerimizi satın aldığımız var, kat karşılığı aldığımız var. Şuan da temellerini attık, arkadaşlarımız çalışıyor. Rabbim nasip ederse yıl sonunda 600 konutu geçeceğiz.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ OLARAK ZOR GÜNLER GEÇİRDİK AMA VAZGEÇMEDİK”

Biz aslında krizi öncesinde gördük, çünkü uzun yıllar ticaret yaptığımız için bazı şeyleri hissedebiliyoruz. 2018’de AVM’yi açtık, büyük ve ciddi bir yatırım yaptık, o yatırımı yaparken inşaat sektöründeki gevşemeyi hissetmiştik zaten. Çünkü Kahramanmaraş’ta inşaat sektörüne o kadar çok işi bilmeyen insan girdi ki, bütün sektörlerde öyledir, işi bilmeyenler girdiği zaman orayı karıştırır. Arsa-kat karşılığı satışlar arttı, maketten evler satılınca uygun fiyatlara gitmeye başladı, maliyet hesapları yapılmadı. Bunların hepsi sektörü zarar vermeye başlamıştı, kan kaybediyordu. Bunu farkedince hemen sektör değiştirme planımıza geçtik. O iş de zaten uzun yıllar bizim yaptığımız işti. Bu sektöre ağırlık vermemiz gerekiyor dedik, oraya yatırım yaptık. İnşaat sektöründe çok değerli insanlar var, krizden etkilenenler var, bazıları da gerçekten işi bilmediği için kaybetti. Bu da ister istemez birçok mağdur insana yol açtı. Sektör olarak kriz döneminde çok zor günler geçirdik ama hiç vazgeçmedik. İsteseydik bırakabilir, farklı sektörlerde hizmet verebilirdik ama Kahramanmaraş aşkı diye bir şey var bizde. Kahramanmaraş’ta konut üretmek, yeni yaşam alanları oluşturmak benim hep hayalimdi. Kriz oldu, zorluklar yaşadık, çok kötü günler geçirdik ama ekibimizle beraber birlik olduk, en uygun fiyata daireyi çıkarttık. 2019 yılında hiç para kazanmadık ama sattık, üretmeye devam ettik. En büyük stratejik dönüm noktası buydu aslında. Bu sene para kazanmayacağımızı biliyorduk ama ürettik. Çünkü maliyetler çok yükselmişti ama bu sektörü de bırakamazdık. Üretirken mantıklı üretimler yaptık, tutup ultra lüks konutlar üretseydik, satamazdık.

“YENİ PROJEMİZLE GENÇLERE HİTAP EDECEĞİZ”

Bundan sonra meyveleri toplamanın zamanının geldiğini düşünüyorum. Bundan sonra tamamen gençlere hitap edeceğiz, yeni evlenecek çiftlerimizin düğün salonuna ihtiyacı var dedik. Çırağın AVM’yi açarken bir sonraki hedefimiz ise düğün salonuydu. 2020 yılı içerisinde biz düğün salonumuzu açacağız. Zincirin son halkasını da vurmuş olacağız. Biz evlenecek genç çiftlerimiz AVM’mize geldiğinde eşyasını vereceğiz, evlerini vereceğiz, düğününü yapacağız, bir balayı kalıyor, ona da göndeririz İnşallah. Bunu da yaparken ödeme noktasında finans konusunda araştırma içerisindeyiz, bir bankayla anlaşacağız, bunların hepsini paket halinde çiftimize sunacağız ve bizi ömür boyu unutmayacaklar. Böyle bir planlamamız var, uzun zamandır hayalimdi. İnşallah nasip olursa 2020 yılı içerisinde bu konsepti oluşturacağız, evini vereceğiz, eşyalarını vereceğiz, düğününü yapacağız, balayına da göndereceğiz. 2020 yılı içerisinde bunları yapmış olacağız. Çırağın AVM, şuan da Kahramanmaraş’ta hizmet veren benzeri firmalara göre çok uygun fiyata veriyor. En önemlisi bu. Biz bu sektöre girerken şunu fark ettik, çok fahiş fiyatlara ürünler satılıyordu, taksitli adı altında. Şehrimizin insanlarının mağdur olduğunu gördük, yüzde 200’ler, yüzde 300’ler gibi fiyatlara ürünler satılıyordu. Herkesi suçlamıyorum ama birçoğu öyle gidiyordu. Biz buna müdahale ettik aslında, 15-20 ay vadeye kadar da taksit yaptık, ödeme kolaylığı yaptık. Sizin ödeme gücünüze, maaşınıza göre biz bir planlama yapıyoruz. Tamamen size göre ödeme planı hazırlıyoruz. Satışlarımızı yaparken de ürünlerimizin hepsi de garantilidir, arkasında duruyoruz. Kriz döneminde, 2018’in Ağustos ayında açtık ama Kahramanmaraş halkı bize çok destek verdi, müthiş cirolar yaptık. Hedefimizin 2-3 katına çıktık. Kahramanmaraş halkının Çırağın ailesini çok sevdiğini gösteriyor, biz bunu çok hissettik. Esnaf sinek avlarken biz çok ciddi işler yaptık.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz