Son dönem de birçok vatandaşın başvuruda bulunarak konut ve taşıt hayallerini gerçekleştirmek istediği faizsiz konut ve taşıt satışı gerçekleştiren firmalara yönelik yasa teklifi meclise sunuldu. Sunulan tasarıyla ileri de oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi düşünülüyor. Hazırlanan yasa tasarısında ise en çok göze çarpan madde ise firmalara 100 milyon lira sermaye şartı. Bununla beraber BDDK'nın yapacağı inceleme sonrasında birçok küçük firmanın tasfiye edilme ihtimali bulunuyor. Firmalar toplanan tutarları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) havuzunda tutulacak ve farklı bir amaçla kullanılamayacak.

“PARALAR BDDK’NIN HAVUZUNDA BEKLETİLECEK”
Konuyu değerlendiren bir sektör temsilcisi, yasayla birlikte evim şirketlerinin tamamen kurumsal kimliğe bürüneceğini söyledi. Bu süreçte firmaların şubeleşmeye devam edeceğini aktaran sektör temsilcisi, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: ““Sektörle alakalı 100 milyon TL sermaye şartı getirilecek. Bu süreçte de firmaların şube adetleri ve sermaye verebilecek firmaların güven problemleri kontrol edilecek. Bizim duyumlarımıza göre belli firmalar bu şartları sağlayabilecek belli firmalar sağlayamayacak. Sektör bu şekilde devam edecek. İnsanlar burada sadece faizsiz konut ve araç alabilecek. Firmalar parayı farklı bir şekilde kullanmayacaklar. Bu tasarı meclis komisyondan geçti ve meclise sunulacak. Takip ettiğimiz üzere firmalara az öncede söylediğim gibi 100 milyon TL şartını sunacaklar. Müşterilerin mağduriyetleri giderilecek ve evim şirketinde olan paralar farklı bir kanalda hiçbir şekilde kullanılmayıp, BDDK’nın havuzunda bekletilecek. Dolayısıyla herhangi bir teslimat geciktirmesi olmayacak ve bununla alakalı da art niyetli firmalar olursa büyük yaptırımlar olacak. Bu süreçte firmalar şubeleşmeye devam edecek.

“SEKTÖRE OLAN GÜVEN DAHA DA ARTACAK”
Çıkacak olan yasayla insanların sektöre olan güveninin daha da artacağını düşünüyorum. Bizi tercih eden kesim çok farklı. Bizi tercih eden kesim genelde faiz takıntısı olan insanlar. İnsanlar öncelikle taksite başladıkları ve bizim sistemimizde para biriktirdikleri için biz müşterinin siciline çok dikkat etmiyoruz. Teslimatta da müşterinin kalan borçlarına ipotek koyuyoruz.

“SEKTÖRÜN DEVAMLILIĞININ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Son zamanlarda banka kredilerinin yükselmesiyle evim firmalarının önü bir tık daha açıldı. Ancak insanların kafalarında bir güven problemi vardı. Bu güven problemini de kimi firma aştı kimi firma ise aşamadı. Sektörün devamlılığının olacağını düşünüyorum. İnsanlar faizsiz konut edindirme sektörüne rahatça güvenebilirler. Tasarının meclisten geçmesinin ardından evim şirketleri tamamen kurumsal kimliğe bürünecektir. Sektörün tek bir dezavantajı bekleme süresi. İnsanlar nasıl TOKİ’yi bekliyorsa, topraktan ev bekliyorlarsa diğer türlü de beklemek zorundalar. Bunun dışında herhangi bir sıkıntı yok.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz