‘Benimle evlenir misin’ sorusunun maliyeti artık 5 bin lirayı buluyor. Gelin adayları, sürpriz bir evlilik teklifi almadan nikâh masasına oturmayınca, kazançlı bir piyasa doğdu. Kafede, konserde, sinemada veya teknede yapılan bu tarz organizasyonlar onlarca sektöre kazanç kapısı oldu. Organizasyon işinde düğün, nişan derken şimdilerde evlilik teklifi çılgınlığı yaşanıyor. Gelin adayları, sürpriz evlilik teklifi almadan nikâh masasına oturmayınca; müstakbel damatların cebini yakan ama onlarca yan sektörü besleyen yeni bir piyasa doğdu.

MALİYETİ İSTEKLER BELİRLİYOR
Sosyal medya paylaşımları sayesinde bu moda yayılınca, memleketin her yerinde patlayan konfetiler, sözde şaşkınlıktan ağlayan gelin adayları, elinde tek taşıyla diz çöken damatlar görebilirsiniz. Sinema salonunda, evde, parkta, konser anında, teknede veya helikopterde kısacası aklınızda nasıl bir hikâye varsa bunların hepsi para. Maliyeti istekleriniz belirliyor.

TEK TAŞ YÜZÜK BİN 500 TL’DEN BAŞLIYOR
Şöyle kuru kuruya ‘benimle evlenir misin?’ diye sormak bile bin liradan başlıyor. Çünkü bu işler bin 500 liradan başlayan tek taş yüzüksüz olmuyor. Lüks sayılabilecek bir restoranda teklif edeceksiniz diyelim. Mekâna 300 lira, işi önceden haber ettiğiniz garsonlara 200 liraya yakın bahşiş, bir de keman olsun isterseniz ona da 200 lira vermek durumundasınız. Toplamda 2 bin 200 lirayı cepten çıkarmalısınız.

ORGANİZASYON ŞİRKETLERİ VAR
Bazıları da organizasyon şirketlerinden yardım alıyor. Aslına bakarsanız her keseye uygun bir tarife var. Söylediğimiz gibi nihai tutarı sizin istekleriniz ve tabii ki pazarlık yapma beceriniz belirliyor. İşin içindeki yüzlerce şirketin kayıt dışı ve sadece bir internet sitesinden ibaret olduğunu önemle vurgulayalım. Herkes bir fiyat veriyor, telefonla ulaştıklarımıza kafede evlilik teklifini sorduğumuzda 300 ila 2 bin 500 arasında farklı rakamlar aldık. Piyasa o kadar uçmuş ki, “Peki ya gelin ‘hayır’ derse” diye soruyoruz, onun bile garantisini veren var.

2018’DE 553 BİN 202 ÇİFT EVLENDİ
TÜİK verilerine göre 2018’de 553 bin 202 çift evlendi. Yani yılda ortalama 500 bin kadar müşteri organizasyon şirketlerinin kapısını çalabilir. Pazarın potansiyeli, sözlüsü ve nişanlısı derken en az iki katına çıkıyor. Kabaca bir hesapla yılda 1 milyonu bulan bir teklif olayımız var. Tabi söz konusu sayı, a yazılanları ‘başınızı yakmayın beyler’ şeklinde algılayıp bu işten vazgeçecek damat adayları yüzünden azalabilir.

Evlenme teklifinin maliyeti ile ilgili konuyu Manşet Gazetesi olarak genç çiftlere sorduk. Yaptığımız görüşmelerde genç çiftler, evlilik teklifinin ortalama maliyetinin 5 bin TL’yi bulabileceğini söyledi. İşte Manşet Gazetesi olarak genç çiftlerle yaptığımız görüşmenin detayları…

“EVLENMEDEN BORÇLAR BAŞLIYOR”
Mehmet Seha

O zamanki evlilik masraflarıyla şu anki masraflar bir değil. Şu an çok aşırı masraf gidiyor. Bizim çok bir masrafımız yoktu, o zamanın parasıyla ortalama 2 bin TL gibi bir masraftı. Şu an için evlenecek bir çift bence en az 60 bin TL harcar. Evlilik pahalı, şimdi ki gençlerin Allah yardımcıları olsun.  Yani nikâh kıyılmadan önce borçları başlıyor, bir 20 yıl daha borçları devam ediyor.

“EVLENME TEKLİFİ 3-5 BİN TL ARASINDA DEĞİŞİYOR”
Sinan Çevik
Öncelikle bir yüzük seçimi oluyor, beğenecek mi beğenmeyecek mi strese giriyorsunuz. En başta onun bir maliyeti oluyor. Onun arkasında bir organizasyon yapılması gerekiyor. Belirli planlar yapılıyor ve o planlara da uyulması gerekiyor. Uyulmadığı zaman bütün planlar yatacak. Bunun içinde belli bir bütçe gidiyor. Ortalama en alt seviyede 3-5 bin TL arasında değişiyor.

“EVET, DEMENİN MALİYETİ BU KADAR PAHALI OLMAMALI”
Emine Aksu

Evet demenin maliyeti bu kadar pahalı olmamalı. Her kız farklı şekilde evlilik teklifi istiyordur ama bence çok aşırıya gerek yok. Benim için yüzük önemli, yüzük güzel olmalı. Çünkü onu sürekli taşıyacağım ondan bir hediye olacak. Mekân çok önemli değil beraber olabileceğimiz romantik bir anda teklif edebilir. Yüzük güzel olma kaydıyla ucuz bir maliyetle evet derim.

“EVLİLİK TEKLİFİNDE ORTALAMA 4 BİN TL MALİYETİ VAR”
Mehmet Fatih Aydın

Evlilik teklifinde ortalama maliyet yüzüğü de katarsak 4 bin TL maliyeti var. Şu an bizim

evimiz inşaat aşamasında. Evi baştan sona düzelteceğiz. Şu ana kadar cebimizden giden en

aşağı 30 bin TL. Daha neler gidecek göreceğiz.

“EVLENMENİN MALİYETİ 100 BİN TL'YE TEKABÜL EDİYOR”
Mehmet Etki

Evlilik teklifi için önce güzel bir pankart hazırlamayı düşünüyorum. Güzel bir yer düşünüp

pankartı da oraya asıp bir akşam yemeği gibi bir şeyler planlıyorum. Arkadaşlarım da bu

organizasyon içerisinde olacak. Hiç tahmin etmediği bir anda evlilik teklifini edeceğim.

Hesaplarıma göre evlilik teklifinin maaliyeti yaklaşık 3-4 bin TL'ye mal olacak gibime

geliyor.  Evlenmenin maliyeti 100 bin TL'ye tekabül ediyor.

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz