Dünya, Çin’in Wuhan kentinden yayılan koronavirüs tehdidiyle baş ederken, virüsün yayılımını durdurmak amacıyla birçok ülkede sokağa çıkma yasakları ilan edildi. Türkiye’de de ise tam anlamıyla sokağa çıkma yasağı ilan edilmezken, özellikle virüsten daha fazla etkilenen yaşlı vatandaşların evde kalmayarak sokaklarda gezmesi üzerine yetkililer tarafından bir dizi önlemler içeren çağrılar yapıldı, tedbirler alındı. Dün itibariyle 65 yaş üstündekilerin ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanırken, alınan tedbirlerle kısmen Türkiye’de de sokağa çıkma yasağı olmuş oldu. Fakat Türk insanı, esaret altında olmayı kabullenemeyişinden olsa gerek her türlü çağrıya rağmen evde kalmakta zorlanıyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş Milletvekilleri parti ayrımı gözetmeksizin hem vatandaşlara durumun ciddiyetini anlatmak hem de koronavirüs salgınının yayılmasın önlemek amacıyla sosyal medyada meydan okuma anlamına gelen ve ‘challenge’ olarak bilinen akımı başlattı. İlk olarak Cumhuriyet Halk Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un başlattığı akım, zincir şeklinde sırasıyla AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, Mehmet Cihat Sezal, Habibe Öçal ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç’le devam etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da sosyal medya hesaplarından vatandaşlara evde kalmaları çağrısında bulunurken, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan da yayımladığı videoyla #EvdeKalKahramanmaraş, #EvdeKalTürkiye çağrısı yaptı. AK Parti eski Kahramanmaraş Milletvekili ve aynı zamanda doktor olan Sıtkı Güvenç’de sosyal medya hesabından vatandaşlara önerilerde bulundu.

Milletvekilleri yayımladıkları videolarda ise şu ifadeleri kullandı;

“EVDE KAL TÜRKİYE, EVDE KAL KAHRAMANMARAŞ”

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç

Değerli hemşerilerim, zor günler geçiriyoruz ve bu zor günlerde yetkililerin uyarılarını dikkate alıyoruz. En önemlisi, ellerimizi bol bol yıkıyoruz, mesafeli duruyoruz ve temas etmemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda evimizde kalıyoruz. Evde kal Türkiye, evde kal Kahramanmaraş. Milletvekili arkadaşım Ahmet Özdemir, sen de evinde misin?

“KORUNMANIN EN İYİ YOLU, İNSANLARLA TEMASTAN UZAK DURMAKTIR”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir

Milletvekili arkadaşım Ali Öztunç, evde misin çağrına cevap veriyorum. Evdeyim, çocuklarımla beraberim. Bütün dünyada meydana gelen bu salgında alınacak en önemli tedbirlerden biri olan evde kalma ve dışarıdaki insanlarla en az temas etme kuralına ben de riayet ediyorum. Bütün vatandaşlarımızın da bu konuda hassasiyet göstermesini temenni ediyorum. Çünkü bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu, insanlarla temastan uzak durmaktır. Ben de bugün hem Ali Öztunç vekilimin çağrısına cevap veriyorum, hem de diğer milletvekilimiz Mehmet Cihat Sezal’a soruyorum, sen evde misin?

“VİRÜSÜN YAYILMA HIZINI AZALTABİLMEMİZ İÇİN...”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal

Değerli vekilim Ahmet Özdemir, mesajınızı aldım. Ben de sizler gibi evdeyim. Mümkün olduğu ölçüde evde zaman geçirmeye çalışıyorum. Biliyoruz ki çok hassas bir süreç, bu virüsün yayılma hızını azaltabilmemiz için hepimizin acil ihtiyaçlarımız dışında evde kalması gerektiğini biliyoruz. Ben Kahramanmaraşlı hemşerilerimin bu hassasiyette olacağını düşünüyorum. Evde kal Türkiye’m,  evde kal Kahramanmaraş diyoruz ve değerli Ahmet Özdemir’den aldığım mesajı, bir başka vekilime, Habibe Öçal hanımefendiye iletiyorum. Değerli vekilim ben evdeyim, siz de evde misiniz?

“EVDE KALARAK KİTAP OKUMAYA DAVET EDİYORUM”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal

Değerli kardeşim Mehmet Cihat Sezal, mesajını aldım. Ben de duyarlı her vatandaş gibi evimde kalarak ailemle birlikte kitap okuyorum. COVİD-19 virüsünün etkisini azaltmak ve bulaşıcılığını önlemek üzere başta Kahramanmaraşlı hemşerilerim olmak üzere bütün Kahramanmaraşlıları ve Türkiye’yi evinde kalarak kitap okumaya davet ediyorum. Değerli büyüğüm Celalettin Güvenç, evinde misin?

“TÜM VATANDAŞLARIMIZI EVDE KALMAYA DAVET EDİYORUM”

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç

Kıymetli kardeşim Habibe Öçal mesajını aldım. Ülkemizin ve neredeyse tüm dünyanın içinde bulunduğu bu zorlu günlerde hem kendi sağlığımızı hem de milletimizin sağlığını düşünerek mümkün olduğunca evde kalalım. Bu süreçte ben de evimde, ailemle vakit geçiriyorum. Kahramanmaraşlı hemşerilerime ve tüm milletimize şöyle seslenmek istiyorum; Birinci derece risk grubunda olmayan genç kardeşlerimiz de dahil olmak üzere tüm vatandaşlarımızı evde kalmaya davet ediyorum. Çalışmaya devam eden emekçilerimiz, esnaflarımız ve üretici kardeşlerimiz başta olmak üzere, zorunlu olarak dışarı çıkan tüm vatandaşlarımıza mümkün olduğunca güvenli mesafeyi korumalarını, ellerini sık sık yıkamalarını ve bu süreçte tokalaşmayı, sarılmayı, kucaklaşmayı ertelemelerini istirham ediyorum. Fedakarca çalışan sağlık personellerimize en kalbi şükranlarımı sunuyor, Miraç Kandilimizi de tebrik ediyor, yüce Rabbim’den bu mübarek geceyi tüm insanlığın kurtuluşuna vesile kılmasını niyaz ediyorum. Hep birlikte başaracağız.

“HER TEHDİT BİR FIRSAT SUNAR, PANİK YOK, DİKKAT VAR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal

Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Unutmayalım; bu bir tatil değil tedbir. Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı 14 kurala mutlaka uyalım. Her tehdit bir fırsat sunar. Bu da ailemizle daha çok vakit geçirme fırsatı. Bu tablonun daha da üzücü hale gelmemesi için hijyen kurallarına uyalım ve evde kalalım.  Sosyal mesafeye riayet edelim, hareketliliğimizi bir süreliğine kısıtlayalım. Bu zor günleri milletçe sabrederek birlik ve dayanışma içinde atlatacağız. Bu basit önlemlerle Koronavirüs'e karşı mücadelemizi en iyi şekilde verelim. Bu arada evde geçireceğimiz vakit bol, sosyal medya virüslerine de dikkat edelim. Panik yok, dikkat var.

“EN İYİSİ KENDİ EVİMİZDE KALALIM”

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan

Koronavirüs taşıyıcılarından ve hastalardan uzak duralım, mümkün olduğunca aynı ortamda kalmayalım. En iyisi kendi evimizde kalalım. Bu arada beslenmemize, uykumuza dikkat edelim, kişisel temizliğimize özen gösterelim, sigara içmeyelim, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararlara uyalım. Evde kal Kahramanmaraş, evde kal Türkiye.

“ÜLKEMİZDEKİ YAYILIM HIZI İTALYA’DAN FAZLA BULUNDU”

Eski AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç

Bugün öğrendiklerimi önemine binaen sizlerle paylaşmak istiyorum. Maalesef, bugün ülkemizde Covit 19’un yayılım hızı İtalya’dan hızlı bulundu. Bu halkımızın büyük bir kısmı aynı anda hastalanacağı anlamına gelmektedir. Hastaların yoğun bakımdan istifadeleri, yaşam şansını artıracağı muhakkaktır. Yoğun bakım olarak dünya ortalamasının üzerinde olmamıza rağmen,ülke nüfusumuzun büyük bir kısmı aynı anda yoğun bakıma ihtiyaç duyarsa, bu karşılanamaz. Sağlık sistemi çöker, daha çok insanımız hayatını kaybeder. Kademeli bulaşma, daha çok vatandaşımızın yoğun bakımdan istifasını sağlar. Sağlık sistemi çalışır. Bu daha çok insanımızın yaşaması demektir. Covit 19 bulaşmasını yavaşlatmak bizlerin elinde. Buda alınan tedbirlere uymamıza bağlıdır. İtalya’nın durumuna düşmemek için, lütfen kurallara uyalım. Bu son derece elzemdir, ihmalkar davranmayalım. Kurallara uymak vatandaşlık görevidir.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz