Dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın başlatmış olduğu ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamında kronik hastalığı bulunan, felçli, tedavisi uzun süren, günlük zaruri ihtiyaçlarını bağımsız olarak karşılayamayan ve başkalarının yardımı ile bakımına sürekli muhtaç olan insanların barınabileceği ve gerekli bakım hizmetleri alabileceği bakım ve rehabilitasyon merkezleri için açılan Evde Hasta Bakımı Bölümü’nden mezun olan öğrenciler, “Görev Tanımındaki Tıbbi Müdahale Yetkisi” yetersizliğinden dolayı özel sektör dahil hiç bir yerde istihdam edilmiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Evde Hasta Bakımı Bölümü mezunu Uğur Yıldız, “Bizler okulda eğitim alırken paspas nasıl atılır masaya servis nasıl yapılır diye eğitim almadık. Hastalarımızın yaşam konforunu artırmak, onlara faydalı olmak, gerek öz bakımlarını gerekse tıbbi bakımlarını karşılamak üzere hem teorik hem de pratik eğitim aldık” diyerek, duruma olan tepkisini dile getirdi.

İŞ BULAMIYORUZ”
Hem devlette hem de özel sektörde iş bulamadıklarını ifade eden Yıldız, kendilerine yönelik kadro verilmediğini söyledi. Yetkililerden yardım beklediklerini belirten Yıldız, şöyle devam etti: “Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında, evde sağlık hizmeti biriminde görev almamızı sağlamak üzere eski Sağlık Bakanımız Recep Akdağ tarafından açılmış olan Evde hasta bakım teknikerliği bölümünden, her yıl geleceğin sağlık elçileri mezun olmaktadır. Evde hasta bakımı bölümü mezunları her alanda ve her anlamda sorun yaşamaktadır. Bu sorunlara bakacak olursak örneğin; 1219 sayılı tababet ve şuabatına dair kanunda sağlık meslek mensubu olarak görülmeyişimiz meslek tanımından kaynaklı tıbbi müdahale tedavi uygulama yetkisinin verilmemesi, binlerce mezun arkadaşımızı zor duruma sokmuş ve işsiz kalmamıza, özel sektörde dahi iş bulamamıza neden olmuştur. Evde sağlık hizmetleri yönetmeliğinde sağlık personeli olarak Evde hasta bakım teknikeri çalışır ibaresi yer almasına rağmen yapılan atamalarda kadro verilmemiş, kadro verilse bile sayı 10’nu 20’yi geçmemiştir.”

İSTİHDAM EDİLMEK İSTİYORUZ”
İstihdam edilmek istediklerini söyleyen Yıldız, “Her yıl mezun veren geleceğin sağlık elçileri hak ettiği görev tanımını almamıştır. Şuanda 81 il ve ilçede faaliyet gösteren evde sağlık hizmeti biriminde görev almak en doğal hakkımızdır. Evde hasta bakım teknikerlerinin sağlık bakanımızdan ricası vardır. Ricalarımız meslek tanımımızın düzeltilmesini, yapılacak olan atamalarda kadro verilmesini, diğer personel statüsünden çıkarılıp sağlık personeli olarak tanımlanmamızı, aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi de dâhil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında özel sektörde de istihdam edilmek istiyoruz. Aldığımız eğitimi mesleğimize yakışır şekilde hastalarımıza yardımcı olabilmek onların yüzüne bir gülümseme getirebilmek adına evde sağlık hizmeti biriminde çalışmak bu birimlere atanmak bizim hakkımızdır. Evde hasta bakım teknikerliği bölümünden mezun olan ve bu bölümü şu anda okuyan binlerce arkadaşımız bakanımızdan gelecek güzel bir haberi beklemektedir” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz